Ekonomija
NEDOSTATAK RADNIKA I ŠTRAJKOVI

U zračnim lukama ovoga ljeta slijede gužve i zastoji
Objavljeno 25. lipnja, 2022.
Obnovom zračnog prometa nakon pandemije brojne kompanije otkazuju letove zbog manjka djelatnika

Više europskih sindikata kabinskog osoblja Ryanaira pozvalo je na štrajk ovog vikenda u Francuskoj, Španjolskoj, Belgiji, Italiji i Portugalu, dok španjolski sindikat poziva i na devet dana štrajka u srpnju u EasyJetu.



U kaosu


Zaposlenici irskog niskobudžetnog prijevoznika traže "provedbu radnog prava i plaćanje dodatnih sati rada", objavio je francuski sindikat (SNPNC). Radnici britanske tvrtke EasyJet također su bijesni. Po sindikatu, "osoblje EasyJeta u Španjolskoj trenutno ima temeljnu plaću od 950 eura" mjesečno, što je najniže od svih baza u Europi. Obnovom zračnog prometa nakon zatvaranja zbog koronavirusa brojne kompanije moraju otkazivati letove zbog manjka djelatnika, a više zračnih luka je u kaosu jer ne mogu apsorbirati povećan broj putnika.

Predstavnici Hrvatskog strukovnog sindikata kontrolora letenja (HSSKL), pak, prognoziraju da će unatoč poteškoćama u određenim segmentima zračnog prometa, zrakoplovni sektor nastaviti bilježiti odlične poslovne rezultate i ekonomski rast. Predstavnici HSSKL-a sudjelovali su na sastanku Funkcionalnog bloka zračnog prostora središnje Europe (FAB CE) u Budimpešti. Ipak, procijenili su da će se nastaviti gužve u zračnom prometu nastale zbog smanjivanja broja radnika tijekom pandemije. "Veliki manjak radnika u europskim zračnim lukama sigurno nije moguće nadoknaditi u kratkom vremenu, s obzirom na specifičnost posla i sigurnosne aspekte zračnog prometa, što znači da u idućim mjesecima možemo očekivati ovakve, ako ne i veće gužve od do sada viđenih", zaključili su predstavnici sedam država okupljenih u FAB CE inicijativi.

Bez obzira na negativne gospodarske trendove, poslovne prognoze u području zrakoplovstva vrlo su optimistične, istaknuli su hrvatski kontrolori leta koji su, osim o oporavku prometa, u Mađarskoj govorili i o važnosti socijalnog dijaloga, kao i o utjecaju inflacije na njihovo cjelokupno poslovanje.

Ključan oporavak


“Oporavak zračnog prometa ključan je za daljnji gospodarski i turistički razvoj središnje Europe. Svi dosadašnji statistički pokazatelji i analize upućuju na to da ćemo do kraja ove godine svjedočiti uzlaznoj poslovnoj putanji i pozitivnim ishodima, što podrazumijeva snažan održivi rast zrakoplovnog sektora. Već sada bilježimo bolje rezultate od prognoziranih, pa samim time zaključujemo da je potpuni oporavak zračnog prometa od COVID pandemije na vidiku”, izjavio je Krešimir Rakoci, predsjednik Sindikata kontrolora letenja. FAB CE inicijativa obuhvaća Austriju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Češku, Mađarsku, Slovačku i Sloveniju.

Dijana Pavlović
LUFTHANSA OTKAZUJE TISUĆE LETOVA
Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa otkazala je u srpnju dodatnih 2200 letova iz čvorišta u Frankfurtu i Muenchenu. “Otkazani će biti u prvom redu domaći njemački i letovi unutar Europe, ali ne oni na klasična odredišta za odmor, koji su dobro popunjeni u sezoni”, poručili su iz zrakoplovne tvrtke. “Sustav su dodatno opteretili štrajkovi kontrolora leta, vremenske prilike i, posebno, veći broj radnika zaraženih COVID-om”, objašnjavaju. I član grupe Lufthansa Bruxelles Airlines otkazao je ovog tjedna više od 300 letova zbog trodnevnog štrajka pilota i kabinskog osoblja. Radnici prosvjeduju protiv prevelikog radnog opterećenja i sve lošijih uvjeta rada.

Možda ste propustili...

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

GOSPODARSKA NIŠA S VELIKIM POTENCIJALOM

Tržište privatnog zdravstva do 2028. bit će 1 mlrd. eura

DRVOPRERAĐIVAČIMA PRIHODI PALI U RASPONU OD 5 DO 55 POSTO

Zbog zaliha zatražili pomoć za održanje likvidnosti, ali i zadržavanje radnih mjesta

Najčitanije iz rubrike