Kultura
25. ĐAKOVAČKI SUSRETI HRVATSKIH KNJIŽEVNIH KRITIČARA

Nagrade J. Benešić Željki Lovrenčić i Anđeli Vidović
Objavljeno 25. lipnja, 2022.
Lovrenčić je nagrađena za knjigu "Samo kritično, molim!", a Vidović za niz kritika

Dobitnici Nagrade Julije Benešić jubilarnih, 25. Đakovačkih susreta hrvatskih književnih kritičara su književna kritičarka, prevoditeljica i znanstvenica Željka Lovrenčić za knjigu kritika "Samo kritično, molim" i kazališna kritičarka Anđela Vidović za niz kritika objavljenih u elektronskim i tiskanim medijima. Lovrenčić je pripala Nagrada Julije Benešić, a Vidović istoimena Povelja uspješnosti.Bogat program


Nagrade su im prvoga dana Susreta, u četvrtak navečer, u ime organizatora i pokrovitelja manifestacije uručili predsjednik Društva hrvatskih književnika (DHK) Zlatko Krilić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Đakovu Robert Francem, izaslanik ministrice kulture i medija, dr. Dražen Kušen, te predsjednik Povjerenstva za dodjelu Nagrade i Povelje Susreta, dr. Goran Rem. "Samo kritično, molim!" (Biakova, Zagreb, 2021.) ocijenjena je najboljom knjigom književne kritike u vremenu između lanjskih i ovogodišnjih Susreta, a Povelja uspješnosti dodjeljuje se kritičarima istočnohrvatskog kruga. A organizatori Susreta – Ogranak Matice hrvatske u Đakovu i DHK – Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski Osijek, uz potporu Ministarstva kulture, Grada Đakova i Fonda za kulturu DHK-a, priredili su u đakovačkom Centru za kulturu bogat program, uz brojna književnokritičarska imena, predstavivši i ovaj put dio nove produkcije. Na početku Susretima čestitke na njihovom jubileju i ustrajnosti u promicanju i očuvanju književne kritike.

– Ovom manifestacijom Đakovo već 25 godina stoji na karti književnosti Hrvatske i njezine književne kritike - rekao je Francem. – Okupili smo se da slavimo jednu vrlo rijetku disciplinu jer su književna kritika i književni kritičari rijetke ptice. Književna kritika jedna je od najzahtjevnijih i najnezahvalnijih kategorija - rekao je Krilić. U ime Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Susretima je na obljetnici čestitala i Katarina Čeliković rekavši kako Susreti njeguju riječ o riječima, a okupljene kritičare pozdravio je i predsjednik DHK-a Herceg-Bosne Ivan Baković. U ime pokrovitelja, Ministarstva kulture i medija, na obljetnici Susretima je čestitao izaslanik ministrice Nine Obuljen Koržinek, dr. Kušen. – Susreti svjedoče o ustrajnom djelovanju književne kritike kao posebnog izričaja u književnosti - rekao je. U nastavku je predstavljen kratki film o početcima Susreta, autora Zlatka Mesića, nakon čega je predstavljen rad i najnovija knjiga Josipa Cvenića "Gradonačelnik u secesiji". Uz autora, govorili su Vlasta Markasović i Stjepan Tomaš, koji je rekao kako je za Cvenićem 45 godina književnog rada i 20-ak knjiga. Tomaš je podsjetio da je Cvenić bio urednik Književne revije, na njegov rad u Matici hrvatskoj, gdje je, rekao je, ugostio brojne pisce i predstavio brojne knjige. – Matica i Grad duguju mu puno više nego što su se iskazali - rekao je Tomaš. Za Cvenića je rekao da je plodan autor, prisjetio se i njegove radiodrame "Ubij se, Katarina", eseja, triju zbirki pjesama, četiriju zbirki pripovijedaka, osam romana, nagrada… O Cveniću i najnovijoj knjizi Markasović je govorila kroz razgovor s njim.

Okrugli stol


U nastavku je održan okrugli stol "Hrvatska književna kritika u proteklih 25 godina", uz sudjelovanje dr. Gorana Rema, dr. Jasne Horvat, dr. Ivana Trojana, Franje Nagulova, Davora Ivankovca, Mirka Ćurića, Srećka Marijanovića i dr.

Susreti su nastavljeni u petak u Gradskoj knjižnici, gdje je predstavljen njihov Zbornik XXII (Hrvatska književna kritika u Vojvodini), potom Zbornik XXIII (Hrvatska književna kritika u BiH) i Zbornik XXIV (Dvadeset i pet godina Đakovačkih susreta hrvatskih književnih kritičara). Predstavljena je i knjiga Katarine Čeliković "Književnost u zrcalima – ogledi književnosti Hrvata u Vojvodini" i pjesnička zbirka "Stara duša u ruhu avangarde" Helene Mamich. U programu su sudjelovali Ivan Baković, Ivan Sivrić, Srećko Marijanović, Katarina Čeliković, Mirko Ćurić, Helena Mamich. Helena Mamich (sopran), Dario Kustura i duet AH - Sanja Hajduković i Josip Molnar, nastupili su u glazbenom programu Susreta.

Suzana Župan
Ovom manifestacijom Đakovo već 25 godina stoji na karti književnosti Hrvatske i njezine književne kritike

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POZNATE SKLADBE ODUŠEVILE BROJNU OSJEČKU PUBLIKU

Matija Dedić na Osječkom ljetu kulture svirao Arsena

2

MUZEJ VUČEDOLSKE KULTURE U VUKOVARU

Digitalna izložba “Vučedolci izvan okvira” posjetiteljima pruža inovativne tehnike

3

60. REVIJA HRVATSKOG FILMSKOG STVARALAŠTVA DJECE

U natjecateljskom programu ove godine 86 filmova mladih autora