Sport
ARGENTINCI OPLAKUJU MARADONU I TRAŽE KRIVCE ZA NJEGOVU SMRT

Ubili ste naše božanstvo i za to morate odgovarati
Objavljeno 23. lipnja, 2022.

Jedan od najboljih nogometaša svih vremena, neki kažu i najbolji, Diego Armando Maradona, umro je 25. studenoga 2020., u 60. godini, od posljedica srčanog udara, a tri tjedna ranije operirao je mozak kako bi mu se uklonio krvni ugrušak. Argentinske pravosudne vlasti lani su osnovale povjerenstvo koje je pripremilo izvješće koje sugerira da je Maradona mogao izbjeći smrt. Naime, izvještaj je potvrdio da je Maradona umro od srčane bolesti koju je imao davno, ali je smrt izravno prouzročena nemarom liječnika. Argentinci još oplakuju idola nacije i vlastima poručuju: Ti ljudi su ubili Maradonu i moraju odgovarati!



Tako će se osmero zdravstvenih djelatnika naći pred sucem u argentinskom gradu San Isidru, pod optužbom za sudjelovanje u ubojstvu iz nehaja uz otegotne okolnosti, što je epilog istrage u slučaju smrti neprežaljenog Maradone. Sud u San Isidru prihvatio je optužnicu podignutu u travnju ove godine protiv skupine medicinskih stručnjaka, koja ukazuje na nedostatke i nemar u zbrinjavanju jednog od heroja Argentine. Između ostalih, na optuženičkoj klupi naći će se neurokirurg i obiteljski liječnik, klinički liječnik, psihijatar, psiholog te šef medicinskih sestara i bolničara.

Maradona je preminuo od zatajenja srca i dišnih organa, dok se oporavljao u svom domu na sjeveru Buenos Airesa od neurokirurškog zahvata. Slavni Argentinac patio je od problema s bubrezima i jetrom, srčanih i neuroloških tegoba te ovisnosti o alkoholu i psihotropnim lijekovima. Optuženici će se braniti sa slobode, a za optužbe koje su im stavljene na teret sudac im može izreći zatvorsku kaznu u visini od osam do 25 godina.

Prema navodima tužiteljstva, osobe zadužene za skrb o Maradoni "protagonisti su neviđene, potpuno manjkave i nepromišljene kućne njege" te su počinile "niz improvizacija, loših odluka i propusta".

U izvješću vještaka, koje je bilo dijelom istrage, navodi se da je bivši nogometaš bio "prepušten sudbini" od strane liječničkog tima, što ga je dovelo do spore agonije.

Optuženi psiholog, liječnik i medicinska sestra tijekom saslušanja branili su svoje postupke za koje su tvrdili da su bili unutar djelokruga njihovog područja i kompetencija. Leopoldo Luque, Maradonin pouzdanik i osobni liječnik, izjavio je da se "ponosi onime što je učinio", navodeći da je "pokušao pomoći" Maradoni, ali on pomoć nije želio.

Datum početka suđenja još nije određen, ali Argentinci žele odgovornost za smrt nogometaša čiji je život bio obilježen porocima i incidentima, ali unatoč svemu, za svoje sunarodnjake bio je i ostao - božanstvo.

I. Liović
Liječnici kažu: Nudili smo pomoć, ali ju Maradona nije prihvaćao

Možda ste propustili...

OSMINA FINALA KUGLAČKOG KUPA HRVATSKE

Osijek jedini favorit od slavonskog kvinteta

BIJELO-PLAVI SE SPREMAJU ZA TREĆE UZASTOPNO GOSTOVANJE

Zekić još uvijek vrti opcije za Poljud

Najčitanije iz rubrike