Sport
SVJETSKO PRVENSTVO U VATERPOLU

Tri odlične i jedna loša četvrtina za prvu pobjedu
Objavljeno 23. lipnja, 2022.
Hrvatska je već krajem druge dionice vodila sedam razlike protiv Nijemaca

Hrvatski vaterpolisti stigli su do prve pobjede u B skupini Svjetskog prvenstva u Mađarskoj. Izabranici Ivice Tucaka slavili su protiv Njemačke 13:9, u susretu u kojem su sve riješili već u prve dvije četvrtine, pa ni veliki pad u posljednjoj dionici nije ugrozio potrebna dva boda. Tako će Barakude u subotu protiv Japana tražiti novu pobjedu i prvo mjesto koje izravno vodi u četvrtfinale, a za što će najvjerojatnije trebati svladati Japance uvjerljivije negoli Grci, ako su oni sinoć opravdali ulogu favorita te očekivano pobijedili.



Dijametralno suprotno u odnosu na susret s Grčkom počela je Hrvatska svoj drugi nastup na SP-u u Mađarskoj. Nakon što protiv Grka u prvoj četvrtini praktički ništa nije funkcioniralo, ni obrana, a pogotovo napad, protiv Nijemaca je bilo otvaranje po željama. Već u prvom napadu Vrlić je na asistenciju Žuvele realizirao našeg prvog igrača više, a potom je novu brojčanu prednost u 2:0 iz gotovo "mrtvog" kuta pretvorio Kharkov. Bila je to odlična najava, a i daljnji tijek utakmice potvrdio je kako Barakude neće suparnicima dopustiti ni nadu za iznenađenje. Obrana je bila sjajna, veliki broj njemačkih pokušaja, pogotovo prema centrima, završavao je presječenom loptom, a gotovo sve ostalo kupio je Bijač. Gansen je nakon četiri i pol minute postigao prvi njemački pogodak, što je sve do pred kraj prvog poluvremena bila jedina lopta koja je završila iza Bijačevih leđa. I to je bio najbolji pokazatelj kakvu su obrani igrali naši vaterpolisti jučer. No, nije zaostajao ni napad, Krapić je realizirao i trećeg igrača više, a potom je "šraubom" podigao naše vodstvo na 4:1, što je bio i rezultat nakon prve četvrtine.

U istom ritmu Hrvatska je počela i drugu dionicu, nakon dugog napada koji je zbog blokova Nijemaca trajao gotovo minutu, Fatović je zabio za 5:1. Potom je greda bila na našoj strani, a zatim i odlična reakcija u obrani, koja je Žuveli dala priliku da u 11. minuti, uz pomoć suparničkog bloka poveća našu prednost na 6:1. I ono što je bilo najvažnije, nismo tu stali. Najprije je nakon lijepog protoka lopte Vukičević pucao u Schenkela, potom je Kharkov asistirao Fatoviću za naš sedmi pogodak, a zato je Marinić Kragić s igračem više podigao naše vodstvo na "plus sedam" (8:1). Tek tada, u posljednjoj minuti druge četvrtine Nijemci su preko Schutzea postigli svoj drugi pogodak na susretu, pa se na poluvrijeme otišlo s vodstvom Barakuda 8:2. Bilo je to 16 minuta s kojima je izbornik Tucak apsolutno mogao biti zadovoljan, od angažmana i čvrstine u obrani pa do realizacije u napadu, a sve to rezultiralo je potpunom kontrolom susreta.

U trećoj četvrtini počeo se naslućivati pad u našoj igri, prvo u napadu. Propustio je najprije Kharkov čistu situaciju koji si je lijepo sam stvorio, no Schenkel mu je obranio zicer, nakon čega su Krapić na asistenciju Bukića te Bašić u "rašlje" vratili prednost na sedam razlike (10:3). Nije se tada dalo naslutiti krizu u realizaciji, koja je Nijemcima gotovo donijela priliku da se vrate u susret. Potpuno smo razbranili njihovog vratara Schenkela, koji je skidao i zicere i situacije s našim igračem više, čija je realizacija sve više padala. U posljednjih osam minuta ušlo se s vodstvom Hrvatske 10:4 te se očekivalo kako će naši vaterpolisti bez mnogo muke susrest privesti kraju. Međutim, umjesto toga stvorili su si komplikacije. Nijemci su nas pet minuta u toj dionici ostavili bez pogotka, sami postigavši tri, za samo 10:7, nešto više od tri minute prije kraja susreta. Razljutilo je to našeg izbornika koji je morao pozvati minutu odmora kako bi razbudio svoje igrače i zaustavio veliki pad. Urodilo je plodom, post je konačno prekinuo Bašić za 11:7, zabio je potom još jedan gol, a u strijelce se upisao i Burić, pa je Hrvatska ipak očekivano upisala uvjerljivu pobjedu, prvu na SP-u u Mađarskoj.

Goran Roguljić
Hrvatska       13

Njemačka       9

DEBRECEN - Plivački kompleks Debrecen. Gledatelja: 300. Suci: Michiel Zwart (Nizozemska) i Ivan Raković (Srbija).

HRVATSKA: Bijač (6 obrana), Burić 1, Fatović 2, Krapić 3, Lazić, Bukić, Vukičević, Žuvela 1, Marinić Kragić 1, Vrlić 1, Bašić 3, Kharkov 1, Popadić (1 obrana).

NJEMAČKA: Schenkel (12 obrana), Božić 1, Korbel, Rotermund, Schutze 2, Jungling, Strelezkij 2, Kuppers 3 (1), Dolff, Kubisch, Schipper, Gansen 1, Gotz.

IGRAČ VIŠE: Hrvatska 5-12, Njemačka 3-5; PETERCI: Hrvatska -, Njemačka 1-1

REZULTAT PO ČETVRTINAMA: 4:1, 4:1, 2:2, 3:5

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike