Regija
GRAD U 2022. PREDVIDIO 200.000 KUNA

Za krov bez azbesta 4000, za odvoz do 5000 kuna
Objavljeno 24. lipnja, 2022.
U prethodnom krugu Grad Đakovo je podnositeljima zahtjeva na to ime isplatio nešto više od 63 tisuće nepovratnih kuna
ĐAKOVO - Gradsko vijeće Đakova na svojoj je ovotjednoj sjednici uz 13 glasova "za" i tri suzdržana, prihvatilo Prijedlog Odluke o provedbi projekta zamjene krovnih pokrova koji sadrže azbest i zbrinjavanja odvoza azbestnih ploča s lokacija na području grada Đakova.

Iako svijest o za zdravlje opasnom pokrovu, kao što su azbestne ploče, među Đakovčanima raste, i dalje je značajan broj objekata, poglavito pomoćnih prostorija, poput šupa, drvarnica i sl., pod tom vrstom pokrova, a ovom Odlukom Grad Đakovo kao jedinica lokalne samouprave sufinancirat će provedbu projekta zamjene krovnih pokrova što sadrže azbest, kao i adekvatnog zbrinjavanja, odvoza, azbestnih ploča s lokacija na svom području. Na opasnost azbesta u životnoj okolini, zvanog i tihi ubojica, upozoravaju i u udruzi "Moj otok", iz Punta, na otoku Krku, koja je 2018. godine u suradnji s Gradom Đakovom u velikoj vijećnici održala i edukativnu radionicu o toj temi Đakovčanima. Prema procjenama te udruge, u Slavoniji i Baranji pod pokrovom što sadrži azbest još je približno deset tisuća objekata.

Pojašnjavajući Prijedlog Odluke, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i financije Grada Đakova Sanja Rogoz Šola, rekla je kako nakon njezina usvajanja ide javni poziv za dodjelu nepovratnih sredstava građanima, a potom i sklapanje ugovora.

- Građani će se moći prijaviti za sufinanciranje prihvatljivih troškova - pod "a" zamjene pokrova što sadrži azbest te pod "b" adekvatno zbrinjavanje, odvoz azbestnih ploča - rekla je Rogoz Šola.

U prošlom krugu za gradsko sufinanciranje zamjene takvog pokrova javilo se 13, a za zbrinjavanje, tj. odvoz azbestnih ploča, 12 građana. Broj realiziranih ugovora nešto je manji od broja zahtjeva za te dvije osnove.

- Za sufinanciranje zamjene krovnog pokrova što sadrži azbest, maksimalni iznos sufinanciranja od strane Grada Đakova je 4000, a za zbrinjavanje maksimalni iznos sufinanciranja je do 5000 kuna - dodala je pročelnica Rogoz Šola.

Grad Đakovo na to je ime u prošlom krugu isplatio nešto više od 63 tisuće kuna, dok je za 2022. godinu za te namjene u gradskom proračunu predviđeno 200.000 kuna. Pravo na korištenje nepovratnih sredstava za ove namjene ima fizička osoba, vlasnik/suvlasnik zgrade za zamjenu pokrova što sadrži azbest isključivo za jednu zgradu koja se nalazi na području grada Đakova te fizička osoba, vlasnik/suvlasnik zgrade jedne katastarske čestice na području grada na kojoj se nalaze azbestne ploče spremne za zbrinjavanje, odvoz. Predmet ove odluke nisu zgrade čija je gradnja u tijeku, ili za koje je pokrenut postupak legalizacije sukladno odredbama Zakona o postupanju s nezakonito sagrađenim zgradama, do okončanja postupka.

Podnositelji zahtjeva za zamjenu pokrova koji sadrži azbest, kao i zahtjeva za zbrinjavanje azbestnih ploča ne smiju imati dugovanja prema Gradu Đakovu ni po kojoj osnovi.

Suzana Župan
U RH pod azbestom još 50-ak tisuća objekata
U Hrvatskoj je (još) pod azbestnim pločama od 50 do 52 tisuće krovova i nešto fasada. Zadnjih godina zamijenjeno je 37.000 azbestnih krovova, podatci su “Mog otoka” iz 2018. Primjer Rijeke - tu je izbrojeno 2645 krovova pod azbestom, 10.000 tona, i to zbog brojnih skladišta. No situacija se razlikuje od kraja do kraja, bogatiji krajevi koristili su crijep. U Osječko-baranjskoj županiji ih je oko 2000. Slavonija ima tu sreću da je (bila) područje brojnih ciglana, pa je ovdje ipak praksa tradicionalnog pokrivanja stambenih objekata crijepom.

Možda ste propustili...

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

POTPORA OPĆINI KNEŽEVI VINOGRADI

Za novu općinsku zgradu 60.000 €

IZNIMNO VELO ZANIMANJE

Poziv za potpore zasad zatvoren

Najčitanije iz rubrike