Crna kronika
UPOZORENJE IZ POLICIJE ZBOG GODIŠNJIH ODMORA

I dok se građani odmaraju, lopovi im “rade” po kući
Objavljeno 24. lipnja, 2022.
Vrata obiteljske kuće ili stana zaključavajte bez obzira na koliko vremena odlazite

Dolazi vrijeme godišnjih odmora i izbivanja iz stambenih objekata, stoga treba imati na umu da provalnici nikada ne spavaju. Dok se građani odmaraju, provalnici "rade", i to ne samo noću, već čine to i tijekom dana. Ponekad ne uspijevaju u provali te sve ostane na oštećenju vrata ili prozora stana ili kuće, a kada uspiju i uđu u unutrašnjost doma, meta su im vrjednije stvari, novac, nakit i slično.



Na području Policijske uprave brodsko-posavske u prva četiri mjeseca ove godine evidentirano je 200 imovinskih kaznenih djela, od kojih najveći udio čini 78 kaznenih djela teške krađe i 85 kaznenih djela krađe. Ukupan broj kaznenih djela u prvom kvartalu 2022. godine iznosi njih 492, što je za 36 kaznenih djela ili 6,8 posto manje u odnosu na četiri mjeseca 2021. godine. Prošle godine na području Policijske uprave evidentirano je 166 imovinskih kaznenih djela, od kojih, također, najveći udio čini 70 kaznenih djela teške krađe i 52 kaznena djela krađe.

Kontinuiran rad i kvalitetna saznanja policijskih službenika doprinijeli su uspješnom otkrivanju većeg broja kaznenih djela, te je ukupna razriješenost kaznenih djela i u ovom kvartalu visokih 70 posto.

- Savjetujemo građane da preventivno djeluju, budu korak ispred provalnika i poduzmu neke od mjera samozaštite kako ne bi postali žrtvom kaznenog djela: vrata obiteljske kuće ili stana zaključavajte bez obzira na koliko vremena odlazite, te ne ostavljajte ključeve stana ili kuće na mjestima dostupnim drugim osobama (ispod otirača, u cvijeću ili sličnom mjestu u blizini vrata). Ne spuštajte rolete do kraja na prozorima te ne ostavljajte u blizini ljestve koje bi lopovima "olakšale posao" - savjetuju iz Policijske uprave brodsko-posavske. Kako dalje policajci navode, vrlo je važno ostvariti dobre odnose i komunikaciju sa susjedima, koji će paziti na vaš dom ili stan kada ste odsutni, radite ili ste na godišnjem. Također, to može biti i druga osoba od povjerenja, koja će prozračivati stan i prazniti poštanski sandučić, te tako ostavljati dojam da su ukućani kod kuće.

- Ne objavljujte i ne pričajte svima o tome da odlazite, te ne ostavljajte slične informacije na društvenim mrežama, ako i imate takvu potrebu, to učinite s vremenskim odmakom, odnosno nakon povratka s godišnjeg odmora. Ugradite protuprovalne vrata ili prozore te postavite videonadzor, odnosno alarmni sustav. Ugradite tajmere za svjetlo te rasvjetu koja se uključuje na pokret. Svoje dragocjenosti, novac i nakit ne ostavljajte u kuhinjskim policama i posudama, a posebice u spavaćim sobama, u ladicama i ormarima, nego ih pohranite u za to predviđene sefove u bankama, te kreditne kartice ne držite zajedno s PIN brojevima. U slučaju da postanete žrtvom kaznenog djela, odmah pozovite policiju, ništa nemojte mijenjati do njezina dolaska te korisna saznanja recite policijskim službenicima - kažu policajci.

Sandra Lacić
UČESTALE KRAĐE
U vremenu od 16. do 19. lipnja u Osijeku je nepoznati lopov iskoristio odsutnost vlasnika i provalio u kuću. Ukraden je nakit i novac čime je 45-godišnja vlasnica oštećena za oko 30.000 kuna. Policija je obavila očevid i traga za lopovom i njegovim plijenom. Krađe je bilo i u Belišću gdje je još uvijek nepoznati lopov provalio u obiteljsku kuću 67-godišnjakinje i ukrao televizor, zvučnik i nakit. Očevidom je utvrđeno da se krađa zbila u odsutnosti vlasnice između ožujka i lipnja. Šteta je procijenjena na oko 5000 kuna. Nepoznati lopov do plijena je došao i u Višnjevcu gdje je prije nekoliko dana upao u otključanu kuću 85-godišnjakinje. Lopov je nakon premetanja stvari pronašao i ukrao oko 35.000 kuna. Policija nastavlja intenzivno traganje za kradljivcem.

Možda ste propustili...

OSAM OSOBA PRIJAVLJENO ZBOG RATNOG ZLOČINA IZ 1991.

Zlostavljali su civile u Grabovcu

IMAO JE 3,56 PROMILA ALKOHOLA U KRVI

Pijan, teško ozlijeđen u tučnjavi

OŠTEĆEN 55-GODIŠNJI SLAVONAC

Neznanac prijevarom podigao kredit od 8200 eura

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POLICIJA UPOZORAVA NA KRIVOTVORINE

Kolaju krivotvoreni euri

2

TEŠKA PROMETNA NESREĆA KOD JOSIPOVCA

Poginuo vozač u sudaru više vozila

3

OŠTEĆEN 55-GODIŠNJI SLAVONAC

Neznanac prijevarom podigao kredit od 8200 eura