TvObzor
AKLEA NEON

Otkad sam odabrala put glazbenice, osjećam da neprestano rastem
Objavljeno 24. lipnja, 2022.
Zbog postavki da sve moramo imati odmah i sada, često se moram podsjetiti da usporim i uživam u svemu što mi se događa

Nakon dvodnevne zagrebačke koncertne promocije albuma prvijenca, Aklea Neon s novim pjesmama stiže i u svoj rodni grad. Na krovu osječkog Kulturnog centra večeras (petak, 24. lipnja), zajedno sa svojim all girl bendom Sound Doulas, izvest će hvaljeno studijsko izdanje “Dođi na joji”. Taj će nastup označiti početak njihove ljetne turneje u sklopu koje će svirati diljem regije, a ujedno je bio povod za kraći razgovor s osebujnom 31-godišnjom kantautoricom i putujućom glazbenicom.



Sad kad su se slegnuli dojmovi s koncertne promocije albuma u zagrebačkom klubu DVA OSAM, kako je bilo?


- Jako ekspanzivno, žestoko i povezujuće. Osjećala sam se kao da moje cure, publika i ja galopiramo zajedno u svim smjerovima. Tada sam prvi put nastupila sa svojim all girl bendom Sound Doulas, i jako nas je nabrijala činjenica da smo uspjele rasprodati dva datuma promocije. Ovaj tip maratonske gaže, dan za danom, lansirao me je na novi nivo jer sam do sada nastupala isključivo kao one girl bend. Do kraja koncerta pola publike je u sredini čela imalo zalijepljen bindi. Najdraže mi je bilo vidjeti kako su se međusobno povezali, a ja sam htjela ostati kampirati u klubu DVA OSAM i uživati u vibri koju smo stvorile.

 



Gdje si sve nastupala nakon toga i po čemu ćeš pamtiti prvi dio prve turneje sa svojim all girl bendom?



- U Kninu, Splitu, Zadru i ponovno Zagrebu. Odlično funkcioniramo kao kolektiv. Ana Kelemen na bubnjevima donosi nam tu svježu energiju i uzbuđenje, jer joj je ovo prvi bend s kojim nastupa. Helena Hena Ernoić, basistica, pazi da svuda stignemo na vrijeme i ništa ne zaboravimo, a uz to je puna tehničkog znanja i milja pod nogama na pozornici, a Ivna Ji, na svojim samplerima i ritam mašinama, pazi da nam je zvuk mastan, nasmijava nas do suza i apsolutno je ljepilo benda sa svojim produkcijskim i tonskim skillom. Prvi dio turneje s curama pamtit ću po tome što je Ivni jedna tenisica ostala na benzinskoj pumpi negdje između Splita i Zagreba.

Šarenilo života


Kako je formiran Sound Doulas? Što su ti još djevojke donijele u usporedbi sa samostalnim nastupanjem?



- One su, prije svega, golema podrška. Sada nastup više ne ovisi samo o meni, već o našoj sinergiji. Sve tri su iznimne glazbenice, pleme o kojemu sam uvijek sanjala. Hrvatski prijevod naziva Sound Doulas je “zvučne babice” jer mi je to nekako najdoslovniji opis nas. Sound Doulas su cure koje rađaju zvuk. U Hrvatskoj je vrlo malo bendova s all girl postavom, pa nam je drago donositi i takve promjene na festivalske pozornice i line-upove.

”Dođi na joji” osvanuo je na CD-u. Kakav je osjećaj držati svoj prvijenac u rukama i što za tebe predstavlja taj album?



- U nekom trenutku sam pomislila da ću se od sreće pretvoriti u zraku svjetla kad ću album držati u rukama, jer objavljivanje debija “Dođi na joji” ostvarenje je mog najvećeg sna. Iznenadila sam samu sebe zvukom koji sam proizvela kada sam ga prvi put vidjela. “Dođi na joji” poziv je koji se ne odbija i jedan XXL sonični zagrljaj. Žanrovski je neuhvativ, ali je primarno obojen afro, ethno i electro zvukovima. Lirično je primarno posvećen kokreaciji nekog novog boljeg doba koje je pred nama.


Što najviše slušaš u posljednje vrijeme? Tko ti je od nadolazećih domaćih i inozemnih izvođača/bendova zapeo za uho?



- Na Spotifyju mi se stalno vrte FKA Twigs, Alewyja, Flowdan - taj neki londonski novi val. Od naših bendova kul mi je Porto Morto, kao i elektronski duo Cura i Dečko. Navukla sam se i na album “Čar-pitanje” Dimitrija Dimitrijevića. Klaada, koji mi je producirao osam pjesama na albumu, nedavno je objavio svoj treći pod nazivom “Coniunctio Oppositorium”, pa svakako preporučujem i njega.

U kojoj te mjeri putovanja oplemenjuju u životu te kako utječu na tvoj glazbeni izričaj? Gdje si posljednje putovala?



- Putovanja me iznimno oplemenjuju, zato i jesam putujuća glazbenica. Obje riječi su jednako važne u mom rječniku. Čim odem nekamo i vidim kako druge nacije drukčije funkcioniraju, to me inspirira. U različitostima je šarenilo života. Tako sam radila patchwork onoga što je unutar moje tradicije i na što sam ponosna, i nečeg novog što je sa mnom rezoniralo. Nedavno mi je na web stranici Putoholičari izišao putopis iz podzemnog Hrama ljudske vrste pod nazivom Damanhur u Italiji, a u toj Noinoj arci snimala sam spot za pjesmu “Na dah”. Volim spojiti putovanja i kreaciju. Prije nekoliko tjedana bila sam u Nizozemskoj, koja me potpuno dobila. Imala sam osjećaj da sve gledam kroz instagram filtar koliko je savršeno promišljeno. Kod njih cijeli grad ima stila. Na društvenim mrežama uvijek podijelim impresije s putovanja, pa koga zanima, može me zapratiti virtualno.

Goleme stvari


Ovih dana stigao je tvoj merchandise, a pao je i prvi tattoo...



- Oduševljena sam činjenicom da sam u nekoliko godina na glazbenoj sceni narasla toliko da me ljudi žele podržati nošenjem mog brenda na sebi. Majice kratkih rukava dizajnirala mi je prijateljica i suradnica Mirna Mihoković, a kao glavni motiv koristili smo ilustraciju talentirane zagrepčanke Orla Bird. Hoodice su 100 posto pamuk i 100 posto hrvatska proizvodnja, što mi je važno - biti pobornica slow fashion pokreta. Imam i vlastite Ziggy rizle. Sav merch izložit ćemo na osječkoj promociji albuma, a dostupne su i online na PDV Records webshopu. Što se tetovaže tiče, puno sam razmišljala čime se prvo išarati. Na kraju je prevagnuo arapski znak za ženu ratnicu koji sam stavila na vrat - tanko i decentno da probijem led.

Objavljen ti je debitantski album, imaš sve zapaženije nastupe, putuješ... Imaš li osjećaj da ti se snovi ostvaruju?



- Apsolutno! Materijalizacija nečeg o čemu si prije samo sanjao najljepša je nagrada. Dolazi uz puno rada i još više vjere u sebe. Otkad sam odabrala put glazbenice, osjećam da neprestano rastem. Prije desetak dana potpisivala sam svoje albume za fanove. U jednom od meni najdražih kafića u Zagrebu puštaju album od početka do kraja. Imam bend koji vjeruje u mene više od mene same. Bookirane smo na glavnim pozornicama velikih festivala. To su goleme stvari. Ali zbog postavki da sve moramo imati odmah i sada, često se moram podsjetiti da usporim i uživam u svemu što mi se događa.

U bendu su tri djevojke, a za osječki nastup najavljuješ 11 glazbenika. Tko će se sve naći na stageu i što od koncerta može očekivati publika koja dođe na krov Kulturnog centra?



- Pridružit će nam se Cassia Tribe, zagrebačka osmeročlana skupina bubnjara. Sviraju tradicionalne afričke ritmove, koji su, za mene, preteća klupske glazbe, i jednako ludo znaju zakuhati atmosferu. Osijek je moj rodni grad i jedva čekam publici priuštiti iskustvo koje nemaju priliku često čuti. Mene još nisu doživjeli s bendom, a to je jedan potpuno novi Aklea multiverse.

Koji su ti glazbeni i neglazbeni planovi za ostatak godine?



- Idući tjedan izlazi nam spot za klupsku pjesmu “ANTM”, najslušaniju stvar s albuma. Nakon toga je u planu ljetna turneja. Neki od festivala na kojima ćemo nastupiti su Seasplash na Martinskoj u Šibeniku, Dubrovnik Live, Open City Mostar, Ninja Gathering na Mrežnici... A onda se veselim putovanju džipovima po Albaniji i Makedoniji, kao i dužem putovanju u Egipat.
 
Razgovarao: Danijel MIKLIĆ
Možda ste propustili...

SCOOP BIOGRAFSKA DRAMA. REŽIJA: PHILIP MARTIN. GLUME: GILLIAN ANDERSON, KEELEY HAWES, BILLIE PIPER, RUFUS SEWELL, ROMOLA GARAI...

O novinarskom timu koji je razotkrio princa Andrewa

Najčitanije iz rubrike