Dome slatki dome
ODABIR NAČINA UREĐENJA

Rustikalni interijer za ljubitelje prirode
Objavljeno 23. lipnja, 2022.
Ako imate mali stambeni prostor, koji mora zadovoljavati više namjena, odlučite se za moderno minimalističko uređenje

Analizirajte svoje sklonosti, hobije, način provođenja slobodnog vremena. Ako ste umjetnički tip, kreirajte umjetnički interijer u kojem su svi elementi poput umjetničkih eksponata, koji zadovoljavaju funkciju, ali su i vizualni užitak. Ovakav način uređenja nije prikladan za obitelji s malom djecom. Ako uživate u prirodi i njezinim čarima, odlučite se za rustikalni interijer. Ovakav način uređenja osobito je preporučljiv za vikendice, apartmane i ostale objekte za odmor. Vrstu rustikalnosti, materijale i način njihove obrade prilagodite podneblju u kojem je objekt smješten kako biste doista uživali u iskonskim čarima tog kraja. Za sve one koji vole monden i otmjen život i interijer preopručljivo je uređenje u klasičnim stilovima, minimalizmu, s naglaskom na skupocjenim materijalima ili eklektističkom pristupu, koji omogućava miješanje stilova. Za odabir posljednjeg potreban je istančan ukus ili angažman stručne osobe, kako se miješanjem stilova ne bi postigao suprotan efekt od željenog. Ako ste se odlučili za preuređenje postojećeg stambenog prostora, važno je odabrati stil uređenja. Jedan od prvih koraka je sagledavanje prostornih mogućnosti vašeg doma. Ako imate mali stambeni prostor, koji unutar jednog prostora mora zadovoljavati više namjena, odlučite se za moderno minimalističko uređenje, čiji su elementi jednostavnih geometrijskih oblika i kao takvi ne opterećuju vizualno prostor. Odabirom minimalizma učinit ćete prostor većim i prozračnijim.



Uz odabir stila nužno se veže i odabir materijala. Drvo, kamen, ali i sve ostale vrste materijala u tamnijim bojama djeluju teško i reprezentativno u prostoru, pa je preporuka svima onima u manjim stambenim prostorima da odaberu materijale u svijetlim bojama. Ako želite vizualno povećati prostor, preporučljivo je koristiti transparentno staklo. Osim veličine prostora, nužno je analizirati i njegovo prirodno osvjetljenje. Dobro osvjetljenje otvara mogućnosti za različite odabire stilova, materijala i boja dok mračniji prostori, zbog manje površine prozora ili sjene koju stvara priroda oko stambenog objekta, zahtijevaju odabir svjetlijih boja.
Tanja Kvorka
Potrebe i navike
Veliki stambeni prostori pružaju potpunu slobodu u odabiru načina uređenja, ali se kriteriji sužavaju na temelju drugih odrednica bitnih za funkcioniranje pojedinca ili obitelji. Potrebno je krenuti od vlastitih potreba i navika. Jeste li osoba koja s užitkom poklanja puno pozornosti održavanju doma ili su vam to usputne aktivnosti koje obavljate ponekad i nerado? Klasični i rustikalni stilovi uređenja zahtijevaju temeljitije održavanje zbog materijala i načina oblikovanja elemenata dok moderni minimalistički omogućavaju brzo i jednostavno održavanje.

Možda ste propustili...

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

Najčitanije iz rubrike