Crna kronika
MAJKA ISPITANA U CENTRU ZA SOCIJALNU SKRB

Nastavlja se istraga zbog smrti bebice u vinogradu
Objavljeno 21. lipnja, 2022.
Majka je živjela na području Baranje, a u obližnju Mađarsku odlazila je u nadnicu

Vezani članci

ISTRAGA MAĐARSKE I HRVATSKE POLICIJE

Beba porođena i ostavljena u vinogradu umrla u bolnici

Ni nadalje nema odgovora zašto je 31-godišnja hrvatska državljanka u vinogradu u Mađarskoj rodila i tek rođenu djevojčicu ostavila, a na to bi pitanje trebale odgovoriti nadležne ustanove. Kako saznajemo, u ponedjeljak je osobno došla na razgovor u belomanastirski Centar za socijalnu skrb, što je potvrdila ravnateljica Centra, Marija Pavluković. Ističe kako je u sustavu Centra stoga što je korisnica zajamčene minimalne naknade.



- Nikakva druga postupanja nismo imali. Kada smo prošloga tjedna dobili dojavu iz osječkog Kliničko-bolničkog centra, naši su djelatnici odmah otišli na teren, stoga što 31-godišnjakinja ima i maloljetno dijete predškolske dobi. Ono je zatečeno na našem području, ali prema mjestu prebivališta nad njim ingerenciju ima Centar za socijalnu skrb Krapina, kojem je poslano kompletno izvješće. Dijete je izmješteno i zbrinuto - kaže Pavluković, naglašavajući kako druge pojedinosti ne zna te kako će konačnu riječ o svemu dati policija odnosno nadležne ustanove.

Kako neslužbeno saznajemo, riječ je o ženi iz Novog Bezdana koja je, navodno, u Mađarsku odlazila raditi u nadnici. Nema odgovora na pitanje kako je tamo odlazila ni kako je došla do belomanastirskog Doma zdravlja, gdje je, u Hitnoj pomoći, zatražila pomoć zbog preobilnog krvarenja. Kao dijete smještena je bila u udomiteljsku obitelj, a prebivala je u Karancu i Batini. Osim maloljetnog djeteta u Novom Bezdanu, zatečenog u domu njezine majke, navodno ima još jedno dijete, koje je odlučila dati na posvajanje. Mještani Novog Bezdana ističu kako znaju o kome se radi, ali o podrobnijim pojedinostima ne mogu govoriti jer u njihovu selu ne stanuje dugo.


- Sudeći po onome što znam i što sam čula posljednjih dana, ne mogu reći da je u pitanju uračunljiva osoba. Ne znam točno otkada, ali u selu ne živi dugo. Došla je živjeti s majkom. Vjerojatno je u Mađarsku odlazila u nadnicu. Znam da je sitnija osoba, a da je trudna, nisam znala - kaže jedna mještanka Novog Bezdana. Belomanastirskom je Centru dala suglasnost za izmještanje malodobnog djeteta. Podsjetimo, cijela je priča u Mađarskoj i Hrvatskoj poprilično odjeknula. Nakon prijave hrvatske policije tek rođenu bebu, dan nakon rođenja, pronašli su mađarski policajci. Iako je brzo prevezena u bolnicu, preminula je. O tom mučnom događaju mađarske su kolege, a potom i policiju obavijestili liječnici iz osječkog KBC-a. Sve se zbilo u četvrtak poslijepodne u vinogradu kod mjesta Marfa, nekoliko kilometara od Harkanja. Nakon što je rodila djevojčicu i ostavila je, žena je za nekoliko sati došla u Klinički bolnički centar Osijek. Liječnici su odmah shvatili da je nedavno rodila, a kako nije govorila ništa o bebi, pozvana je policija. Kada su doznali da je rodila djevojčicu u vinogradu u blizini Harkanja i da ju je tamo ostavila, odmah su kontaktirani mađarski liječnici i tamošnja policija.

Ivica Getto
SVI SU U ŠOKU
Kako smo izvještavali, mađarski su policajci brzo nakon dojave u vinogradu pronašli bebu, koja je još bila živa. Hitno su je helikopterom transportirali u Dječju bolnicu u Pečuhu. Iako je kod bolničkog liječničkog tima bila za 15-ak minuta, zbog pothlađenosti i dehidracije beba je preminula. Istragu je, uz pomoć kolega iz PU osječko-baranjske, pokrenula mađarska policija. Mađarski su policajci napisali kako je to mučan događaj koji ostavlja traga, i fizičkog i psihičkog, na sve aktere, javnost te posebno na policajce i liječnike koji su bili na intervenciji. Uza svu tu borbu i odlučnost, doslovno se srce para kada shvatite da to malo biće nije preživjelo. “Da nam je informacija bila proslijeđena nekoliko sati ranije, djevojčica bi bila živa”, rekli su.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike