Novosti
NASTAVAK KORUPCIJSKE ISTRAGE ZAČETE UHIĆENJEM HORVATA

Uskok ispitao dva bivša ministra i državnog tajnika
Objavljeno 20. lipnja, 2022.

Uskokovi tužitelji ispitali su dvojicu bivših HDZ-ovih ministara Tomislava Tolušića i Josipa Aladrovića te državnog tajnika Velimira Žunca, u korupcijskoj istrazi pokrenutoj nakon uhićenja također bivšeg člana Vlade Darka Horvata.



Zadnji je na ispitivanje u sjedište Uskoka, u ponedjeljak, oko 15 sati, u pratnji odvjetnika došao bivši ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Aladrović, a prije njega nekadašnji ministar poljoprivrede Tolušić i Žunac. Bivši državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja Velimir Žunac, koga brani odvjetnik Fran Olujić. Žunac je, kako se doznaje, rekao da se ne smatra krivim, ali nije odgovarao na pitanja tužitelja. Tolušić je u sjedište Uskoka u Vlaškoj ulici došao u pratnji odvjetnika Ilije Stanića. Kao ni ostali osumnjičenici, ni Aladrović nakon ispitivanja nije davao izjave. On je osumnjičen u proširenju istrage, a na teret mu se stavlja pogodovanje kod dva zapošljavanja 2018. i 2019., dok je bio ravnatelj HZMO-a.

Tužiteljstvo je, ne navodeći identitete, priopćilo da je riječ o proširenju istrage kojom su otprije obuhvaćeni bivši ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, osumnjičen da je 2018. kao ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, zajedno s pomoćnicom Anom Mandac, na poticanje četvero suosumnjičenih nezakonito dodijelio 2,6 milijuna kuna nepovratnih sredstava gospodarskim subjektima za koje je bio zainteresiran. Uz Horvata i Mandac u tom su kraku slučaja osumnjičeni Tolušić i Žunac, potpredsjednik Vlade Boris Milošević i ravnateljica uprave za potpomognuta područja Katica Mišković. Proširenjem istrage, uz Aladrovića osumnjičen je i Damir Juzbašić, gradonačelnik Županje i bivši HDZ-ovac, sada nezavisni kandidat kojega je podržao Domovinski pokret. I on je u ponedjeljak ispitan u Uskoku.

Horvat je, neslužbeno se izvješćivalo, uhićen nakon što je Mandac, ranije osumnjičena u drugom slučaju, na Uskoku posvjedočila da su se sporni poticaji dodjeljivani "po babi i stričevima" te kazala da su ih stručne službe upozorile da je dodjela novca mimo kriterija protivna zakonu. Horvat pak tvrdi da je samo potpisivao dokumente koje je donosila Mandac. Nakon što ispita sve osumnjičene Uskok bi trebao odlučiti o podizanju optužnice. H