Sport
U MAĐARSKOJ POČINJE SP U VATERPOLU

Može li se nastaviti sjajan niz Barakuda?
Objavljeno 21. lipnja, 2022.
Hrvatska rekordnu, osmu uzastopnu, medalju sa SP-a traži s bitno promijenjenim kadrom, a natjecanje otvara danas s Grcima (19.30)

U Mađarskoj danas počinje 19. Svjetsko prvenstvo u vaterpolu. Prvi put održava se u četiri grada (Budimpešta, Debrecen, Sopron, Szeged), što znači i da će sve reprezentacije svoje susrete moći igrati u "normalnim" terminima, a ne u matinejama.



Nastupit će 16 reprezentacija, podijeljenih u četiri skupine, a nakon razigravanja u njima samo će pobjednici izravno u četvrtfinale, dok će drugoplasirane i trećeplasirane reprezentacije razigravati u osmini finala za preostala četiri mjesta. Jasna je stoga važnost osvajanja prvog mjesta, pogotovo za reprezentacije koje planiraju borbu za medalju, jer dva dana više za pripremu četvrtfinalnog ogleda definitivno nije malo.

Nastavlja li se niz?


Branitelj naslova je Italija, među kandidatima za odličja su, uobičajeno, aktualni europski prvak Mađarska, rekorder po broju odličja sa svjetskih prvenstava (11), svjetski i europski doprvak Španjolska, olimpijski prvak Srbija, olimpijski doprvak Grčka, pa i brončana s prošlog EP-a Crna Gora. Svi vjerujemo da je u krugu kandidata za postolje ponovno i Hrvatska, iako je pred izbornikom Ivicom Tuckom i njegovim igračima velik posao, s obzirom na potpuno redizajnirane Barakude.

Nakon što se od reprezentativne "kapice" oprostio veći broj igrača koji su proteklih desetljeće i pol ugradili veliki doprinos u brojne uspjehe naše reprezentacije, za nastup u Mađarskoj Tucak je odabrao čak osam debitanata na velikim natjecanjima. Već taj podatak dovoljno govori da je potrebno strpljenje te da ne treba stavljati pritisak na leđa igrača, iako to ne znači kako oni nemaju kvalitetu za najviše domete. Znači li to i nastavak nevjerojatnog niza osvajanja medalja na SP-u, doznat ćemo u sljedeća nepuna dva tjedna, a svi se nadamo kako će Barakude 3. srpnja igrati u jednoj od posljednje dvije utakmice natjecanja, što bi značilo i novi rekord u uzimanju odličja na svjetskim smotrama. Trenutno ih je Hrvatska na SP-u nanizala sedam (dva zlata, srebro i četiri bronce), a ukupno je na posljednjih osam nastupa zaigrala bar u polufinalu. I te brojke odlično pokazuju kakva smo velesila u ovom sportu, a nastavak tog sjajnog niza bio bi i odlična najava ovogodišnjeg Europskog prvenstva, kojem smo domaćini u Splitu za nešto više od dva mjeseca.

S Grcima za prvo mjesto


Puno toga bit će jasnije već danas nakon našeg prvog nastupa, u kojem nam je suparnik glavni rival za prvo mjesto - Grčka (19.30). Slijede dvoboji s Njemačkom (23. u 18 sati) i Japanom (25. u 18 sati), koji bi po odnosu snaga ipak trebali poslužiti za uigravanje za nastavak turnira. Možda bi, s obzirom na ipak novu momčad, Tucku bilo jednostavnije da je dvoboj s Grcima stigao na kraju skupine, kada bi se debitanti već naviknuli na pritisak, no na kraju je jedino važno kako će njegova momčad odraditi susret. Uostalom, i sam izbornik priznao je kako ne zna što može očekivati od ove nove reprezentacije, ali je i, pun samopouzdanja, beskompromisno poručio:

- Nikom neće biti lako s nama.

S Grcima ukupno imamo vrlo pozitivan omjer, dobili smo ih na posljednja dva velika natjecanja (oba na EP-u), no jasno je kako je s obzirom na kadar teško tražiti poveznice u tim prijašnjim nastupima. Kao i uvijek u vaterpolu, ključnu ulogu imat će vratari te realizacija situacija s igračem više, a ako to bude na željenoj razini, startni bodovi bit će dohvatljivi. Pobjeda bi praktično garantirala prvo mjesto te križanje u četvrtfinalu s boljim iz ogleda C3-D2, a poraz bi izvjesno značio razigravanje s B3 ili B2 u osmini finala.
Goran Roguljić
Skupine
 
SKUPINA A (BUDIMPEŠTA): Mađarska, Brazil, Crna Gora, Gruzija

SKUPINA B (DEBRECEN): Grčka, Hrvatska, Njemačka, Japan

SKUPINA C (SOPRON): Italija, Kanada, Južna Afrika, Španjolska

SKUPINA D (SZEGED): Srbija, Australija, SAD, Kazahstan

Barakude u Mađarskoj
Izbornik Ivica Tucak odabrao je sljedećih 13 “barakuda” za nastup u Mađarskoj: Marko Bijač,Toni Popadić (vratari), Ivan Krapić, Josip Vrlić (centri), Rino Burić, Marko Žuvela (braniči), Loren Fatović, Luka Bukić, Franko Lazić, Ante Vukičević, Jerko Marinić Kragić, Andrija Bašić, Konstantin Harkov (vanjska linija/napadači). U stručnom stožeru su pomoćni treneri Zoran Bajić i Jure Marelja, trener vratara Renco Posinković, kondicijski trener Pero Kuterovac, videoanalitičar Igor Pezelj, fizioterapeuti Damir Luketić i Petar Kopanja te liječnik, dr. Ivan Čurlin.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana