Zdravlje
SEZONSKO VOĆE KOJE JE ZDRAVO ZA SVAKOGA

Breskva čuva srce i pluća, a može pomoći i u mršavljenju
Objavljeno 13. lipnja, 2022.
Vlakna koja posjeduje povezuju se sa smanjenim rizikom od raka debelog crijeva

Breskva je odličan izvor mnogih važnih nutrijenata. Najzastupljeniji vitamini u breskvi su A, C, E, K i B3. Od minerala tu su kalij, bakar, mangan, magnezij, željezo, kalcij, fosfor i selen. Sadrži folate, klorogensku kiselinu, karotenoide, rutin, kvercetin, katehine, vlakna, ugljikohidrate te nešto manje količine bjelančevina i masti. Zahvaljujući snažnim antioksidansima - vitaminima C i E - breskva može biti od velike koristi u održavanju zdravlja cijelog organizma.



Vitamin C pomaže u borbi protiv alergija, virusnih i baterijskih infekcija, bolesti dišnih putova te niza drugih bolesti. Vitamin E osobito je učinkovit u prevenciji nastanka arterijskog plaka, suženja arterija i razvoja ateroskleroze. Zahvaljujući vitaminu B2, plodovi breskve su odličan saveznik dobrog vida te lijepe i zdrave kože. Visoki udio kalija u plodu breskve zaslužan je za sprečavanje bubrežnih bolesti kao i za prevenciju čira na želucu. Vlakna prisutna u ovim ukusnim plodovima pospješuju detoksikaciju organizma, čuvaju zdravlje srca i krvnih žila, pomažu u regulaciji razine šećera u krvi te pridonose zdravoj probavi. Bioflavonoid rutin pridonosi jačanju kapilara, pomaže u uklanjanju proširenih vena, snižava štetan LDL kolesterol te smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Kao izvrstan izvor vitamina C, snažnog antioksidansa, breskva može pomoći u borbi protiv djelovanja slobodnih radikala koji su poznati uzročnici raka. Vlakna iz svih vrsta voća i povrća pa tako i iz breskve također se povezuju sa smanjenim rizikom od raka, osobito raka debelog crijeva. Studije pokazuju da spojevi prisutni u breskvi mogu spriječiti rast stanica raka dojke i njihovu sposobnost širenja, piše WSU.

Vlakna, kalij, vitamin C i kolin iz bresaka pridonose očuvanju zdravlja srca. Povećani unos kalija (uz smanjeni unos natrija) važna je prehrambena promjena koja znatno pridonosi smanjenom riziku od kardiovaskularnih bolesti. Redovita konzumacija breskvi može pomoći u kontroli visokog kolesterola, koji je rizičan faktor za nastajanje krvožilnih i srčanih bolesti.

Nedostatak magnezija može se negativno odraziti na funkcioniranje središnjeg živčanog sustava, u smislu povišene aktivnosti živčanih signala. Prisutnost magnezija u breskve smiruje živčani sustav, opušta mišiće, ublažava nemir i tjeskobu te prevenira stres i depresiju. Breskve sadrže vrlo malo kalorija, pa se smatraju odličnim saveznikom zdravog mršavljenja. Pojedete li jednu breskvu srednje veličine, unijet ćete u organizam samo 60 kalorija, a istovremeno ćete ga bogato opskrbiti vrijednim nutritivnim sadržajem. Klorogenska kiselina, spoj prisutan u nekim vrstama voća i povrća, pa i u breskvi, znanstveno dokazano pospješuje izgaranje masnoća u tijelu i tako pridonosi mršavljenju.

Vitamin E prisutan u ovom voću štiti i hidratizira kožu te pridonosi njezinu oporavku od oštećenja izazvanih djelovanjem slobodnih radikala.

Tanja Kvorka
Visoki udio kalija zaslužan je za sprečavanje bubrežnih bolesti kao i za prevenciju čira na želucu

Možda ste propustili...

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

Najčitanije iz rubrike