Magazin
TJEDNI OSVRT

Vanđelić sa svojim Zrinom kao da je pao s Marsa
Objavljeno 11. lipnja, 2022.

Novoosnovana udruga Zrin, Znanstveno-razvojna inicijativa, nije naišla na pretjerani odjek u javnosti. Prije svega jer ni mediji nisu baš zagrizli za već izlizane ideje. Već je svima dosta pokušaja stvaranja “vlada u sjeni”, tehnomenadžerskih obećanja drastičnih promjena, navodno novih inicijativa i nebavljenja ideologijama, a koje bi mogle okupiti nezadovoljne trenutačnim političkim stanjem. Uz to, to je više kao u nogometu, koliko Hrvata, toliko i izbornika.



Podsjetimo, pod okriljem udruge djelovat će neke podosta poznate osobe: tu su Damir Vanđelić, odmetnuti demograf Damir Strmota, ekonomistica Vedrana Pribičević, dekan zagrebačkog FER-a Gordan Gledec. Okuplja ih sam Vanđelić, bivši šef Fonda za obnovu Zagreba, u čije vrijeme nije obnovljena ni jedna kuća razrušena u potresu. Kako je kazao, udruga se bavi javnim politikama. “Javna politika je zadatak svih nas građana da u njoj participiramo i dijelimo takva razmišljanja”, istaknuo je. I to je već u startu prilično nejasno za prosječnog kozumenta dnevnopolitičkih vijesti. Na pitanje izlazi li Zrin na parlamentarne izbore, Vanđelić je neodređeno izjavio: “Nadam se da ćemo kao mnogi think tankovi u našoj grupi angažirati što više mladih ljudi. Imamo znanstvenike, ljude koji su radili u poduzetništvu, htjeli bismo da se mladi pridruže i da se angažiraju u politici, samo ne na izborima, nego svaki dan”, kazao je. Mi dodajemo da bi i ovaj navod trebao temeljitiju razradu, jer tko ovo može razumjeti. Nadalje je još docirao: “Od Platona bi san svih političara trebala biti pravednost. Smatram da ovaj tren ljudi u Hrvatskoj nisu pravedni. Naša je ideja svakodnevno bombardirati političare našim mišljenjem kako bi se povećala uključivost građana.” Vanđelić je još istaknuo da je Zrin nevladina i nepolitička udruga koja će težiti tome da stvara ljude koji će znati što i kako treba napraviti. “Neka njih bude 100, 200 ili koliko već, sposobnih da preuzmu bilo koje takvo mjesto”, naveo je. Na upit hoće li onda udruga proizvoditi buduće ministre i premijere, odgovara: “To bi trebalo biti na tom tragu.” E, sad, prije negoli ovo, razumjeli bismo čak i još jednog bivšeg premijera “iz šešira”, sličnoga kalibra, Tihomira Oreškovića, inače hrvatsko-kanadskog poslovnog čovjeka, i to prvog nestranačkog predsjednika vlade, a svi znamo kako je to završilo.

Navodi se i da je jedan od njihovih glavnih ciljeva povećanje netoplaće. Zato, baš bi bilo zanimljivo čuti odgovor na pitanje čiji to nije cilj. Stoga, realno zaključimo, stručnjak Vanđelić, čovjek veliki ambicija, navodno i premijerskih, naprosto kao da je pao s Marsa.

Damir Gregorović
Najčitanije iz rubrike