Osijek
POST - MRŠAVLJENJE BEZ ODRICANJA I VJEŽBANJA

Najzdravije se na svijetu mršavi kod nas u Osijeku
Objavljeno 9. lipnja, 2022.
Dr. Ćurković i dr. Gorjanski ističu dobrobiti i za dijabetičare i hipertenzičare

POST - Program osječkog smanjenja težine, o kojem smo već pisali na stranicama Glasa Slavonije, postao je, vjeruju njegovi autori, najuspješniji program mršavljenja na svijetu. Produkt isključivo domaćeg (štoviše, osječkog!) znanja dvojice ovdašnjih liječnika, dr. Marija Ćurkovića i dr. Dražena Gorjanskog, pokazao se kao daleko učinkovitiji i bolji sustav za zdravo mršavljenje i trajno održavanje optimalne težine. Emipirijski je to dokazano nakon višemjesečnog istraživanja i provođenja programa.



Fantastični rezultati


Zbroje li se svi podatci i usporede s najpoznatijim svjetskim programima mršavljenja (Weigt Watchers, NutrySystem, Jenny Craig, Curves, Dr. Atkins new diet revolution, Slim-Fast i Rosemary Conley), već je na prvi pogled očito kako je POST uspješniji. Polaznici u navedenim programima za šest mjeseci smršave prosječno od 4,6 kg (Slim-Fast) i 6,6 kg (Weight Watchers), dok su polaznici zadnje grupe POST-a u četiri mjeseca smršavjeli prosječno 13,1 kg. Jednako je velika razlika i u relativnom gubitku kilograma (u odnosu na početnu težinu), koja se među svjetski najpoznatijim programima nakon šest mjeseci kreće od 4,9 posto (Slim-Fast) do 7,3 posto (Weight Watchers), dok je u POST-u nakon četiri mjeseca 12,1 posto.

Razlika ostaje jednako velika ako se usporedi mršavljenje nakon godinu dana, kada svjetski programi pokazuju gubitke od 9 kg (Atkins diet) do 10,9 kg (Rosemary Conley), dok su polaznici produženog programa POST-a (POST PLUS) nakon deset mjeseci smršavjeli prosječno 21,1 kg, a nakon 13 mjeseci 23,7 kg.

Usporede li se podatci o postotku polaznika koji smršave najmanje 10 posto svoje početne težine nakon šest mjeseci (Rosemary Conley 46 posto, Atkins diet 45 posto, Weight Watchers 36 posto i Slim-Fast 21 posto), POST se sa svojih 66,7 posto polaznika (nakon samo četiri mjeseca) ponovno nameće kao najbolji svjetski program mršavljenja.

Fantastični rezultati dvojice osječkih liječnika produkt su dugog istraživanja, pomnog bilježenja rezultata, pristupa cijelom problemu na način da su debljinu definirali kao bolest koja se može izliječiti - trajno.

Debljina je bolest


Posebnost je osječkog programa i u tome što se tijekom vraćanja organizma u stanje ravnoteže i uspostavljanje optimalne težine ne koriste nikakvi lijekovi, suplementi ili dodatci prehrani. Također, program ne uključuje vježbanje (ali preporučuje se kretanje). No najveća je blagodat ove metode što polaznici prolaze kroz proces bez dugotrajnog gladovanja ili odricanja od bilo kojih namirnica. To znači da svatko može skinuti višak kilograma bez iscrpljujućeg treniranja ili osjećaja gladi.

Nakon mjeseci prikupljanja i analiziranja podataka, dr. Ćurković i dr. Gorjanski napisali su i knjigu koja je upravo izišla iz tiska i uskoro će se naći na tržištu, a u kojoj se na petstotinjak stranica nalazi sve što vam treba da biste skinuli kilograme. Knjiga je pisana razumljivo za širu populaciju, ali ima i poduži dodatak s popisom stručne literature namijenjene ljudima koji su stručni. Tom su knjigom dr. Gorjanski i dr. Ćurković zapravo u javnost pustili sva svoja saznanja do kojih su došli i praktički bez naknade ponudili svima potrebna znanja koja pretilim osobama mogu promijeniti život i unaprijediti zdravlje.

"Rezultati su dojmljivi. Iako smo od početka znali kako imamo rezultate koji su ne samo na svjetskoj razini, nego smo vjerojatno najbolji svjetski program mršavljenja, bili smo strpljivi i čekali dovoljno velik uzorak i dovoljno učestalo ponavljanje rezultata kako bismo to mogli i potvrditi. Očito je kako smo najbolji, a koliko smo bolji od drugih, to ćemo vidjeti nakon što ova skupina završi cijeli program, odnosno nakon rezultata koje ćemo skupiti za mjesec dana. No, kao liječnici moramo istaknuti kako gubitak kilograma nije jedino mjerilo uspješnosti nekog programa mršavljenja, jer moramo računati i kakve su posljedice tog gubitka. Ako je riječ o uskraćivanju važnih prehrambenih tvari koje mogu ugroziti zdravlje, tada takvo mršavljenje nije zdravo, neovisno o gubitku kilograma. Moramo istaknuti kako POST ne samo uspješno skida kilograme, nego, čini se, ima dobrobiti i u slučaju dijabetesa i hipertenzije. Korisnost se POST-a zrcali i u uspješnom snižavanju tlaka, tako da tek nakon sagledavanja cjelokupne slike (gubitak kilograma i utjecaj programa mršavljenja na zdravlje), možemo govoriti o korisnosti bilo kojeg programa mršavljenja. Ako, dakle, zauzmemo takvo prošireno gledište, tada vrlo sigurno i odgovorno možemo tvrditi da je POST sigurno najzdraviji program mršavljenja koji je dostupan na tržištu. Iako su rezultati izvrsni, vjerujemo da će sljedeće generacije biti još uspješnije, jer će ovih dana iz tiska izići i naša knjiga POST - program za trajno ozdravljenje od pretilosti, kojom ćemo polaznicima osigurati učilo za još lakše ostvarivanje zadanih ciljeva (više o knjizi na https://postosijek.eu/) - ističe specijalist obiteljske medicine Dražen Gorjanski, koji zajedno s doc. prim. dr. sc. Marijem Ćurkovićem, kolegom iste specijalosti, vodi POST, uz dragocjenu pomoć tajnice programa Jasmine Gorjanski, dipl. iur.

O tome koliko je POST dobar, i je li doista najbolji na svijetu, saznat ćemo već za mjesec dana kada i ova skupina završi program, i kada će se zbrajati svi dosadašnji rezultati.

Vuk Tešija
Neki su skinuli i više od 30 kg u četiri mjeseca
Prošli tjedan u Sokol centru održan je redoviti mjesečni prikaz rezultata svih polaznika programa POST u protekla četiri mjeseca. Rezultati 57 polaznika pokazuju kako su od veljače do svibnja 2022. smršavjeli ukupno 741,6 kg, odnosno prosječno 13,01 kg. Uzevši u obzir njihovu početnu težinu, cijela je skupina smršavjela 12,1 posto svoje početne težine.

Iako su skupni rezultati dojmljivi, još su dojmljiviji pojedinačni: najveći je apsolutni gubitak težine ostvario jedan polaznik smršavivši 34,8 kg, dok je najveći relativni gubitak ostvarila jedna polaznica s 24,2 posto gubitka od svoje početne težine. Ovaj je prikaz bio zanimljiv, jer su se neki polaznici čak približili i statistički idealnoj težini koja se kreće u rasponu ITM od 20 do 22 kg/m2. Tako je pet polaznica došlo na korak do gornje granice zdrave težine (manje od pet kg), četiri su ostvarile svoju zdravu težinu, a dvije su polaznice nadomak idealne težine približivši se do ITM od 22 kg/m2. Na kraju prikaza izneseni su i statistički podatci o broju polaznika koji su ostvarili gubitak tjelesne mase koji se ocjenjuje zdravstveno korisnim (gubitak 5 posto ili više prvotne tjelesne mase). Statistika pokazuje kako je i u tom dijelu POST izvanredan: 5 posto ili više smršavjeli su svi polaznici, 10 posto ili više smršavjelo je 66,7 posto polaznika, a 15 posto ili više smršavjelo je 21,1 posto polaznika.

Najčitanije iz rubrike