Učionica
GRADITELJSKO-GEODETSKA ŠKOLA OSIJEK

Misija škole je odgojiti vrsne stručnjake i majstore
Objavljeno 8. lipnja, 2022.

Graditeljsko-geodetska škola Osijek učenicima nudi četverogodišnje i trogodišnje programe obrazovanja. Četverogodišnji programi postoje za zanimanja arhitektonski tehničar, građevinski tehničar te tehničar geodezije i geoinformatike. Trogodišnji programi obrazovanja su za zanimanja: keramičar-oblagač, monter suhe gradnje, zidar i ličilac-soboslikar.



U programu arhitektonski tehničar planiran je upis 24 učenika, isto koliko i za građeinskog tehnirača te tehničara geodezije i geoinformatike. Za zanimanje keramičar-oblagač planira se upis deset učenika, za montera suhe gradnje sedam učenika te također sedam za zanimanje ličilac-soboslikar.

Iz osječke Graditeljsko-geodetske škole podsjećaju na to da je Hrvatski zavod za zapošljavanje izdao preporuku za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja prema kojoj su obrazovni programi u kojima treba povećati broj upisanih i stipendiranih učenika upravo trogodišnji programi. "Osječko-baranjska županija stipendira učenike koji se odluče obrazovati za deficitarna zanimanja. Podaci dobiveni od poslodavaca ukazuju na sve izraženiji nedostatak radne snage u graditeljstvu. Zbog toga građevinske tvrtke nude mogućnost stipendiranja učenika tijekom srednjoškolskog obrazovanja te zatim zapošljavanja neposredno nakon završetka srednje škole", ističu u GGŠO-u. To je na Danima otvorenih vrata škole prošloga tjedna istaknuo i Darko Pšihistal, ravnatelj GGŠO-a.

“Misija naše škole je pratiti suvremene trendove u graditeljstvu i geodeziji te prepoznati buduće potrebe na tržištu rada kako bismo odgojili i obrazovali mlade ljude, vrsne stručnjake i majstore svoga zanimanja spremne za izazove budućnosti. Kako bismo to ostvarili smatramo da trebamo učiniti sve da bismo zadovoljili potrebe naših učenika, potaknuli ih i pripremili na cjeloživotno učenje nastavom usmjerenom prema učeniku, poštujući učenikove sposobnosti i osobnost. Takav pristup osigurat će im stjecanje potrebnih kompetencija i razvijanje odgovornosti za vlastiti napredak i postignuća. Vizija nam je otvoriti se i povezati s gospodarstvom, razvijati partnerski odnos s lokalnom zajednicom radi poticanja održivog razvoja. Naša je misija pratiti suvremene trendove u graditeljstvu i geodeziji te prepoznati buduće potrebe na tržištu rada kako bismo odgojili i obrazovali mlade ljude, vrsne stručnjake i majstore svoga zanimanja spremne za izazove budućnosti”, ističu u toj osječkoj strukovnoj školi. D.Pav.
TEORIJA I PRAKSA
Nakon završetka četverogodišnjih programa u Graditeljsko-geodetskoj školi Osijek učenici također imaju mogućnost polaganja ispita državne mature i nastavka obrazovanja. Teorijska nastava u GGŠO-u izvodi se u specijaliziranim učionicama i praktikumima struke. Praktična nastava izvodi se u školskim radionicama i na gradilištima gospodarskih subjekata, navode iz te škole.

Možda ste propustili...