Novosti
MINISTAR ZDRAVSTVA OČEKUJE DETALJNO IZVJEŠĆE

KBC Osijek: Pobačaj su radili liječnici, pacijentica se nije javila na kontrolu
Objavljeno 3. lipnja, 2022.

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u petak kako očekuje detaljno izvješće KBC-a Osijek o slučaju pacijentice koja se obratila toj bolnici radi prekida trudnoće, da bi tri tjedna nakon zahvata saznala da je i dalje trudna. Ravnatelj osječkog KBC-a Željko Zubčić u izjavi novinarima demantirao je napise prema kojima je pobačaj obavila medicinska sestra.



"Sporni zahvat nije obavila medicinska sestra, i u osječkom KBC-u nije praksa da medicinska sestra radi takve zahvate. Rade ih liječnici, kao i u svakoj drugoj ustanovi", kazao je Zubčić. Na pitanje zašto je pacijentici odbijen zahtjev za ponovnim pobačajem, ravnatelj KBC-a odgovorio je da iz medicinske dokumentacije proizlazi kako se pacijentica, nakon obavljenog zahvata, nikada više nije javila na kontrolu u osječku bolnicu. "Da se javila na pregled u našu ustanovu, bio bi učinjen kontrolni ultrazvuk i vjerojatno bi bila naručena na ponovnu hospitalizaciju", pojasnio je Zubčić.

Na konstataciju novinara kako je pacijentici u bolnici rečeno da je prošao 11. tjedan trudnoće i da je došla prekasno, ravnatelj osječkog KBC-a rekao je kako o tim stvarima odlučuje Etičko povjerenstvo KBC-a, koje se sastoji od liječnika, bolničkih stručnjaka i pravnika. Upitan da objasni stav KBC-a prema pobačajima, Zubčić je odgovorio da osječka bolnica i dalje obavlja pobačaje. "Kod nas trećina svih specijalista ginekologa obavlja pobačaje. Mogu reći da dobar dio pacijentica dolazi u osječki KBC jer taj zahvat ne mogu obaviti u manjim centrima u Slavoniji i Baranji", zaključio je.

Ministar Beroš očekuje detaljno očitovanje liječnika koji su sudjelovali u pružanju zdravstvene zaštite te s presjekom medicinske dokumentacije. "Na druge elemente očitovat ću se kada dobijemo njihovo priopćenje, nakon toga odlučit ćemo postoje li elementi za postupanje zdravstvene inspekcije", poručio je ministar. Na pitanje kako je moguće da je na službenim internetskim stranicama osječkog KBC-a pisalo da je nerođeni život zaštićen Ustavom i Kaznenim zakonom, Beroš je istaknuo da je sporni tekst u međuvremenu uklonjen i istražuje se tko ga je napisao, odobrio i objavio.

Ravnateljstvo KBC-a Osijek u petak poslijepodne objavilo je i priopćenje u kojem stoji kako su prekid trudnoće kod pacijentice koji su obavili specijalizant i nadležni specijalist, a ponovni pobačaj nije joj odobren jer se nije pravodobno javila na pregled. Navode kako je 4. ožujka pacijentici učinjen namjerni prekid neželjene trudnoće te kako je u "informiranom pristanku za prekid trudnoće pod komplikacije izričito navedeno da se može dogoditi da trudnoća ne bude uklonjena". Pacijentica je vlastoručnim potpisom na obrascu suglasnosti potvrdila kako je upoznata s istim te da je razumjela gore navedeno, navode u Ravnateljstvu te odbacuju navode pacijentice da je zahvat učinila medicinska sestra. "Uvidom u otpusno pismo proizlazi kako je pacijentici naloženo učiniti kontrolni ultrazvučni pregled za 10 do 14 dana kod izabranog ginekologa u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, ali se, unatoč ovoj uputi, pacijentica javila na pregled u privatnoj ginekološkoj ambulanti tek 31. ožujka ove godine, gdje je utvrđena jednoplodna vitalna trudnoća. Isti dan pregledana je i u osječkom KBC-u, gdje je također potvrđena trudnoća", kažu u bolnici. "Na dan kada je pregledana u osječkom KBC-u pacijentica je podnijela zahtjev nadležnom povjerenstvu za odlučivanje o zahtjevu za privremeno ili trajno sprječavanje neželjenog začeća. Povjerenstvo je istoga dana odbilo zahtjev jer se radilo o urednoj trudnoći starijoj od 10 tjedana, a pacijentica se nije javila na kontrolni ultrazvučni pregled, kako je i preporučeno, u roku u kojem bi imali i prostora za učiniti traženi zahvat", navodi se u priopćenju. Ravnateljstvo također ističe kako postoji pravu na žalbu drugostupanjskoj komisiji KBC-a Zagreb, što pacijentica nije učinila.

Tomislav Prusina
Ravnatelj Zubčić:

Kod nas trećina svih specijalista ginekologa obavlja pobačaje

ZAHTJEVI PREMIJERU
S konferencije za novinare održane na Trgu sv. Marka u Zagrebu, predstavnice i predstavnici organizacija civilnog društva okupljenih oko inicijative Dosta!, u petak su uputili otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem traže hitno donošenje smjernica i protokola za siguran prekid trudnoće u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, hitnu objavu cjelovitog kapaciteta svih ustanova u RH u odnosu na pružanje zdravstvene skrbi u području reproduktivnih prava te ustanoviti javni registar zdravstvenih radnika koji se pozivaju na priziv savjesti.

Možda ste propustili...