Regija
ODALI SU POČAST HEROJIMA

Obilježen je Dan branitelja Belišća
Objavljeno 27. svibnja, 2022.
Dan branitelja svoga grada Belišćani su stopili s proslavom Dana državnosti Republike Hrvatske
BELIŠĆE



Grad Belišće, želeći odati dužno poštovanje hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima, koji su dali najveći doprinos u stvaranju slobodne i neovisne Hrvatske, jučer je obilježio Dan hrvatskih branitelja Belišća, koji se slavi paralelno s proslavom Dana državnosti.



Program je počeo okupljanjem ispred belišćanske gradske uprave, odakle su branitelji u mimohodu krenuli prema Spomen-križu žrtvama poginulim u Domovinskom ratu na Gradskom groblju. Ondje su uz molitve položili vijence i zapalili svijeće, a nakon toga su se uputili prema župnoj crkvi, gdje je služena sveta misa za sve poginule i nestale belišćanske branitelje. Prigodno druženje branitelja i članova njihovih obitelji nastavljeno je cijelog dana uz prigodan program i zajednički ručak na prostoru Gradskog bazena. Valja podsjetiti da je taj važan dan za grad i njegove branitelje ustanovljen početkom 2016., kada je, na prijedlog Odbora za branitelje i stradalnike Domovinskog rata, Gradsko vijeće jednoglasno donijelo odluku da će se na području Belišća Dan hrvatskih branitelja obilježavati 30. svibnja.

Predsjednik Gradskog vijeća Domagoj Varžić, koji je nazočio obilježavanju Dana državnosti i Dana hrvatskih branitelja Belišća, rekao je kako je to prilika za prisjećanje na slavne dane i uspostavu prvog višestranačkog Hrvatskog sabora, nakon čega je, nažalost, slijedila agresija na Hrvatsku. “Sve su to bile pretpostavke za osamostaljenje i za suvremenu hrvatsku državu koju danas baštinimo i slobodu, koju prije svega dugujemo hrvatskim braniteljima, a najviše onima koji su za nju dali svoj život i zdravlje. Prisjećajući se svih njih i onih koji su iznijeli najveći teret političkog dijela pri ispostavi države, mimohodom i polaganjem vijenaca odajemo svima njima počast”, kazao je Varžić.

Lidija Aničić
Žrtve nezaboravljene
Zlatko Rogač, predsjednik UHDDR-a grada Belišća i predsjednik Povjerenstva za hrvatske branitelje i stradalnike, podsjetio je da je priča o obilježavanju ovog dana počela s nakanom da se ne zaborave žrtve branitelja, pri čemu se stariji prisjećaju slavnih ratnih dana, a mlađi doznaju više o tim vremenima, u kojima je Belišće zabilježilo 41 poginulog i 250 ranjenih.

Najčitanije iz rubrike