Regija
300 GODINA CRKVE SVETIH PETRA I PAVLA

Sagrađena kao znak zahvale za pobjedu nad Osmanlijama
Objavljeno 28. svibnja, 2022.
U crkvi su bile orgulje nabavljene 1905. kod pečuškog orguljara Josefa Angstera
TOPOLJE



Crkva svetih Petra i Pavla, smještena između Topolja i Gajića, u skupini je najvrjednijih i najstarijih sakralnih objekata na području Baranje.



Crkva je u Baranjskom dekanatu Đakovačko-srijemske nadbiskupije, u Župi svetih Petra i Pavla apostola. Dan zaštitnika župe je 29. lipnja, a njome upravlja župnik duboševački Bojan Slaviček. Ove godine navršava se 300 godina od izgradnje crkve. Graditi ju je, na dunavskom rukavcu, odlučio princ Eugen Savojski kao znak zahvalnosti Bogu za pobjedu nad Osmanlijama. Njegova je ideja epilog dobila 1722. Crkva je spomenik kulture prve kategodije. Mnogo toga o njezinoj povijesti napisano je u knjizi vlč. Ante Pavlovića, sada umirovljenog svećenika.

Za više sela


"Po osebujnosti arhitektonskog oblikovanja ubraja se među najznačajnije barokne sakralne građevine u Hrvatskoj. Nekada je služila mještanima više sela, pa čak i onih koja su, povlačenjem granica, sada u Mađarskoj. Kako su se sela širila, u svakom od njih građene su crkve, pa je crkva svetih Petra i Pavla ostala ‘usamljena ljepotica‘, uz koju su vezane mnoge lijepe priče i legende. Ono što posebno ostavlja bez daha njezina je akustičnost..." navodi vlč. Pavlović, napominjući kako ju je 13. rujna 1744. blagoslovio grof Sigismund Bereny, pečuški biskup. Taj najstariji baranjski sakralni objekt jedinstvena je građevina po svom obliku unutar barokne arhitekture tog dijela Hrvatske. Sagrađena je kao jednobrodna građevina s polukružnim svetištem, sakristijom uz sjeverni zid svetišta i portikom (trijemom) na dva snažna pila uz zapadno pročelje. Spomenuta je i pri kanonskoj vizitaciji Župe Topolje iz 1729., kada je zapisano kako je crkva podignuta od pečene opeke te kako je riječ o vrijedoj i visokoj građevini, prvoj među svim župnim crkvama županije. Važno je istaknuti kako u crkvi ima više nadgrobnih ploča, najstarija je iz 1721., te da su u crkvi bile instalirane orgulje nabavljene 1905. kod pečuškog orguljara, inače Baranjca - Josefa Angstera. Zanimljivo je da je crkva trebala biti središte okupljanja i molitve vjernika šokačkog dijela Baranje, no bila je zaboravljena i zapuštena jer je izvan naselja.

Bez zvonika


- U vrijeme Drugoga svjetskog rata bila je oštećena, a nakon njega gotovo da su prestala sva zbivanja u njoj - kažu mještani Topolja i Gajića, naglašavajući kako je 2000. godine obnovljeno krovište, nešto poslije postavljeni su drveni prozori i vrata, a u srpnju 2004. blagoslovio ju je dijecezanski biskup, mons. dr. Marin Srakić. Do prije nekoliko godina u njoj je organizirana manifestacija “Marijo, svibnja kraljice”, ali je i ona prekinuta. Uz ovu se crkvu vežu brojni mitovi i legende, pa je uvrštena i u projekt “Mistična Baranja”, posebice stoga što nema zvonika, koji je, navodno, nekoliko puta građen, ali su ga rušili gromovi. No o tome nema vjerodostojnih zapisa. Crkva svetih Petra i Pavla, točnije, njezina okolica, upravo zbog obilježavanja obljetnice bit će središnje mjesto zbivanja 27. Baranjskog bećarca, koji će se održavati od 3. do 5. lipnja ove godine.

Ivica Getto
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike