Crna kronika
ILEGALNO OBAVLJAO ARHEOLOŠKA ISKAPANJA U SOTINU

Detektirao stare novčiće, nije smio
Objavljeno 28. svibnja, 2022.
Vukovarski policajci proveli su kriminalističko istraživanje nad 49-godišnjakom i oduzeli mu 1080 predmeta za koje se sumnja da imaju arheološku vrijednost. Privremeno su oduzeli i dva metal-detektora te tri zračne puške i pištolj kalibra 7,65 milimetara, pa je protiv muškarca nadležnom sudu podnesen optužni prijedlog zbog prekršaja iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana.

Kako je postojala sumnja da je osumnjičenik bez odobrenja nadležnog tijela proveo arheološka istraživanja na lokalitetu Sotina, gdje je i pronašao predmete, Policijska uprava vukovarsko-srijemska je od Ministarstva kulture i medija, Uprave za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorskog odjela u Vukovaru zatražila ekspertizu odnosno utvrđivanje svojstva kulturnog dobra lokaliteta i pronađenih predmeta. Nakon dovršetka osumnjičenik je kazneno prijavljen. S.Lacić
BEZ ODOBRENJA NADLEŽNOG TIJELA
Oko 90 posto zbirke od 1080 predmeta čine arheološki predmeti protopovijesti, antike, seobe naroda, ranog i srednjeg vijeka te novog vijeka. Riječ je o nedvojbenim arheološkim nalazima koji imaju svojstvo kulturnog dobra, a koje ima znatnu veličinu i vrijednost. Osumnjičenik je na tom lokalitetu detektorima metala, bez odobrenja nadležnog tijela, pronašao vrijedne arheološke predmete.

Možda ste propustili...

NA PODRUČJU OPĆINE STARA GRADIŠKA

Pronađeno tijelo nepoznate osobe u šumi

TROJE POGINULIH U UTORAK NA HRVATSKIM CESTAMA

Vozač (44) Audija nije bio vezan

OŠTEĆEN 55-GODIŠNJI SLAVONAC

Neznanac prijevarom podigao kredit od 8200 eura

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAKON OČEVIDA SLIJEDI KRIMINALISTIČKA ISTRAGA

Potvrdilo se ono na što se od početka sumnjalo, požar u hali HŽ-a je podmetnut

2

MLADOM DILERU PRIJETI ZATVORSKA KAZNA

Nabavio ecstasy i marihuanu za prodaju na norijadi, optužen je

3

NA PODRUČJU OPĆINE STARA GRADIŠKA

Pronađeno tijelo nepoznate osobe u šumi