Crna kronika
POLICIJA JOŠ JEDNOM APELIRA NA SVE SUDIONIKE U PROMETU

Ne smanjuje se stradavanje motociklista na prometnicama
Objavljeno 28. svibnja, 2022.

Dvoje motociklista ozlijeđeno je u prometnim nesrećama na osječkom i požeškom području u četvrtak. U Osijeku je oko 16.25 došlo do sudara na križanju Ulice svetog Leopolda Mandića i Ulice kestena. Kako doznajemo iz PU osječko-baranjske, 77-godišnja vozačica automobila ušla je u križanje a da nije propustila sva vozila koja su se kretala ulicom s prednošću prolaska. Pri tome se u njezin automobil zabio motocikl kojim je upravljala 42-godišnjakinja, koja je imala prednost. Motociklistica je pri sudaru ozlijeđena i vozilom Hitne pomoći prevezena u KBC Osijek.



Istoga dana oko 8.50 u Ulici sv. Roka u Požegi 28-godišnji vozač motocikla Kawasaki zbog neprilagođene brzine naglo je stisnuo prednju kočnicu motocikla, izgubio nadzor nad motociklom te pao na kolnik i lakše se ozlijedio. Puno teža nesreća zbila se pak u petak oko 10.20 u blizini Buzeta, u Istri. Zbog još neutvrđenih razloga austrijski državljanin koji je vozio u koloni motociklista pao je s motocikla i na mjestu preminuo.

Iz Ravnateljstva policije upozoravaju motocikliste da prilagode brzinu vožnje uvjetima na cesti.

- U proteklih tjedan dana u prometnim nesrećama smrtno su stradala dva motociklista (28 i 42 godine), jedan je nepropisno pretjecao i sudario se s automobilom čiji je vozač dolazio iz suprotnog smjera, a drugi je poginuo prilikom slijetanja s kolnika. S nesrećom kod Buzeta u svibnju je poginulo sedam motociklista. U prva četiri mjeseca poginulo je pak šest vozača motocikala i jedan vozač mopeda. Na hrvatskim su prometnicama prošle godine smrtno stradala 64 vozača i putnika na motociklima i mopedima, a 1533 su teže ili lakše ozlijeđena. Svaka peta osoba koja je poginula u prometnim nesrećama u proteklom razdoblju bila je na mopedu ili motociklu - doznajemo iz Ravnateljstva policije.

Najčešće pogreške vozača automobila u odnosu prema motoristima je oduzimanje prednosti prolaska, kao što se dogodilo u četvrtak u Osijeku. Bilo je i nesreća kada su se vozači drugih vozila prestrojavali, pretjecali ili skretali ne pridajući dovoljno pozornosti motociklistima, koji im se često nađu u tzv. mrtvom kutu bočnog ogledala, a često skreću bez pokazivača smjera. Vozači automobila također ne vode računa da su motocikli vozila koja s obzirom na omjer masa - snaga na kratkim dionicama mogu ostvariti jako velika ubrzanja.

Što se tiče najčešćih pogrešaka zbog kojih stradavaju vozači motocikala i mopeda, to je prebrza vožnja, kao što je bilo u Požegi, nenošenje zaštitne kacige, precjenjivanje svojih vozačkih sposobnosti, uz istodobno podcjenjivanje opasnosti u prometu, pretjecanje ili obilaženje kolone vozila na dijelu kolnika za vozila iz suprotnog smjera kada to prema prometnim znakovima nije dopušteno. Motociklisti i mopedisti griješe i jer nerjetko voze s neupaljenim svjetlima tijekom dana, čime su, uzimajući u obzir ionako manju siluetu samog vozila i vozača u odnosu prema drugim vozilima, još manje uočljivi u prometu za druge sudionike. Vozači skutera nerijetko pak voze bez položenog vozačkog ispita ili uklanjaju blokade, čime povećavaju krajnju brzinu skutera, koji je s tvorničkim konstrukcijskim svojstvima namijenjen za brzine do 45 km/h.

Sandra Lacić
Možda ste propustili...

OZLIJEĐENIH NEMA, VELIKA MATERIJALNA ŠTETA

Veliki požar u hali HŽ-a gasilo 30 vatrogasaca

JOŠ JEDNA ŽRTVA INTERNETSKIH PREVARANATA

"Dionice" ga koštale 10.000 eura

CRNO TRŽIŠTE DUHANA - CVJETA

Muškarci uhvaćeni pri primopredaji duhana

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRIVEDEN JE

Pijan udarao ženu na ulici

2

SUDARI I SLIJETANJA S CESTE DILJEM SLAVONIJE

Zbog neopreza vozača u više nesreća ozlijeđeno 11 osoba

3

PIJANI VOZAČI “AKTIVNI” ZA VIKEND

Visoke kazne ne sprječavaju ih da počnu voziti