Novosti
UPOZORENJE ČELNIKA SVJETSKE BANKE

Zbog rasta cijena bit će teško izbjeći recesiju
Objavljeno 27. svibnja, 2022.
Predsjednik Svjetske banke David Malpass upozorio je da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla izazvati globalnu recesiju zbog skoka cijene hrane, energije i gnojiva, a zabrinjava ga i usporavanje rasta kineskog gospodarstva. Malpass je na poslovnoj konferenciji u srijedu kazao da će biti teško "izbjeći recesiju", prenosi BBC. Njegovi su komentari posljednji u nizu upozorenja na sve veći rizik od pada aktivnosti u svjetskom gospodarstvu. "Ako promatramo svjetski BDP..., sada je teško očekivati da ćemo izbjeći recesiju", rekao je Malpass ne dajući konkretne procjene i dodao da je već samo udvostručenje cijena energije dovoljno da pokrene recesiju.

Svjetska banka prošloga je mjeseca revidirala naniže procjenu globalnog gospodarskog rasta u ovoj godini za gotovo cijeli postotni bod, na 3,2 posto. Malpass je također izjavio da mnoge europske zemlje još uvijek previše ovise o Rusiji u vezi s naftom i plinom, a zapadne zemlje guraju planove za smanjenje ovisnosti o ruskoj energiji. Na virtualnoj konferenciji Američke gospodarske komore Malpass je također upozorio kako bi potezi Rusije da smanji opskrbu plinom mogli potaknuti "znatno usporavanje" u regiji. Više cijene energije već opterećuju Njemačku, najveće gospodarstvo u Europi i četvrto po veličini u svijetu, podsjetio je i dodao da zemlje u razvoju istodobno teško pogađa nedostatak gnojiva, hrane i energije.

Izrazio je zabrinutost zbog "zaključavanja" izazvanog koronavirusom u nekim od najvećih kineskih gradova, uključujući financijsko, proizvodno i brodarsko središte Šangaj, što usporava rast svjetskog gospodarstva. "Kina je već imala određenu krizu na tržištu nekretnina, pa je procjena kineskog gospodarskog rasta za 2022. znatno smanjena već i prije ruske invazije", rekao je Malpass.

U srijedu je kineski premijer Li Keqiang poručio da je drugo najveće svjetsko gospodarstvo teže pogođeno posljednjim krugom karantena nego što je to bilo na početku pandemije, u 2020. Pozvao je kineske dužnosnike na dodatne mjere za ponovno pokretanje tvornica. "Neke provincije izvješćuju o samo 30 posto ponovno otvorenih poduzeća..., omjer se mora podići na 80 posto u kratkom razdoblju", rekao je. Potpune ili djelomične blokade uvedene su u ožujku i travnju u desetcima kineskih gradova, uključujući Šangaj, a te su mjere izazvale naglo usporavanje gospodarske aktivnosti u cijeloj zemlji. Pogođeni su veliki dijelovi gospodarstva, od proizvodnje do trgovine. H