Novosti
NEVRIJEME POGODILO VEĆI DIO HRVATSKE

Katastrofalne štete nakon tuče kakva se ne pamti desetljećima
Objavljeno 27. svibnja, 2022.
U dijelovima Valpovštine potpuno su uništeni usjevi, razbijeni automobili i krovišta mnogih objekata

Olujno nevrijeme praćeno vjetrom, kišom i tučom zahvatilo je u srijedu navečer nekoliko hrvatskih županija, ponajviše u sjevernoj Hrvatskoj, no štete nije pošteđen ni dio Slavonije. Oluja je najviše problema izazvala u Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj, Međimurskoj, Koprivničko-križevačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji.



Razbijena vozila


No šok je nakon neprospavane noći nastupio i među stanovnicima Osječko-baranjske županije, točnije, valpovačkih "belih sela". Stanovnici Marjančaca, Ivanovaca i Zelčina zgroženi su u četvrtak ujutro promatrali posljedice nezapamćene tuče, koja se na njihova sela i dio Valpova sručila u srijedu navečer. U vremenu od 19.05 do 19.50 u nekoliko je navrata padala iznimno krupna tuča, od one veličine oraha pa sve do one poput teniske loptice. Uništeni su usjevi, vrtovi, voćnjaci i povrtnjaci, krovišta na nekim objektima, a na gotovo svim automobilima, pa i nekim traktorima, koji su u vrijeme tuče ostali na otvorenom, razbijena su prednja i stražnja vjetrobranska stakla, a na limariji su ostale trajne štete i udubljenja od leda.

Pedesetogodišnji pčelar Dalibor Vidaković iz Marjančaca priznaje da ujutro nije imao snage obići svoj voćnjak, posebice nakon što je od sumještana čuo da su štete oko 70 posto. "U svom životu takvo nešto nisam doživio, jer osim što je led bio krupan, padao je u nekoliko naleta dugo vremena, pa taman kada bismo pomislili da je gotovo, naišao bi novi val, s još krupnijim primjercima, koji su uništili sve uokolo", priča Vidaković, dodajući kako za sada pouzdano zna da su im u obiteljskom vrtu nasadi krumpira potpuno uništeni i bez mogućnosti za oporavak, ali i dobar dio mladog povrća. Nada se da će se dio toga ipak možda oporaviti, no nade nema za grožđe, višnje, šljive, čiji su mladi plodovi, nakon što je tuča protutnjala, ostali ležati na zemlji.

Očaj zbog ove situacije dijeli i njegov vršnjak, poljoprivredni proizvodač iz Marjančaca koji je želio ostati anoniman, koji nam je tek poručio da su već na prvi pogled štete na usjevima goleme i da nada ostaje samo onima koji su na vrijeme osigurali sve svoje usjeve. Iako kaže da je kišu žedna i suha zemlja željno čekala već tjednima, na ovih 40 litara kiše po četvornom metru, koliko je palo u srijedu navečer, a što je istinski bilo potrebno, uz goleme štete od leda, sada se gleda drugim očima i čeka proglašenje elementarne nepogode.

Jedan od tri brata Pavošević iz Ivanovaca koja zajednički obrađuju oko 300 hektara zemlje, Pavo Pavošević, koji je zagazio u peto desetljeće života, također ne pamti ovakvu "salauku", kakve se ne sjeća ni njegov 76-godišnji otac. I oni su u četvrtak bili zauzeti obilaskom svojih oranica, na kojima je zabilježena različita visina šteta. "Najstrašnije je bilo u samim naseljima Marjančaci, Ivanovci i Zelčin te na potezu od zelčinskog do ivanovačkog groblja. Na tom dijelu kojim je prošla tuča na nekim kulturama štete su i 100 posto. Pšenica u klasanju prebijena i istučena leži na zemlji, kao i kukuruz, a ogromne su štete i na uljanoj repici te suncokretu. Ljekovito bilje i nasadi pod kamilicom u okolici također su potpuno uništeni", priča Pavo, dodajući da to nisu i jedine štete koje je od tuče u srijedu navečer pretrpjela njegova obitelj, koja već godinama osigurava sve usjeve. U njihovu su dvorištu golemi komadi leda razbili krovne ploče kojima su pokrivene gospodarske zgrade u kojima im je strojni park i poljoprivredna mehanizacija, tako da ih ubrzo čeka i kompletna obnova krovišta.

Od uroda - ništa


Štete se zbrajaju i u obitelji Josipa Štefića u Marjančacima, čija obitelj obrađuje stotinjak jutara zemlje u okolici. Za njih je ova godina u smislu očekivanja uroda od poljoprivrednih kultura definitivno završena, a ništa bolja situacija nije ni u njihovu vrtu u kojem uzgajaju povrće za vlastite potrebe te u pomno uređenom dvorištu, u kojem sada imaju "kolekciju" uništenog cvijeća i ukrasnog bilja. Josip dodaje da se u njegovu selu stariji sjećaju da je slična tuča bila 1982., no puno slabijeg intenziteta nego ova, od koje će se zasigurno još dugo oporavljati.

Potaknuti najnovijim događajima, iz Povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda Grada Valpova uputili su poziv pravnim i fizičkim osobama za prijavu šteta od tuče 25. svibnja. Nastale štete trebaju se u roku od osam dana prijaviti valpovačkoj gradskoj upravi, na adresi Matije Gupca 32, svakog radnog dana od 8 do 15 sati, kako bi gradsko povjerenstvo moglo procijeniti štetu i podnijeti prijedlog za donošenje odluke o proglašenju prirodne nepogode za područje Grada Valpova. Uz prijavu štete potrebno je ispuniti propisani obrazac te priložiti list A i B iz sustava ARKOD, odnosno posjedovni list ako je šteta nastala na zakupljenom zemljištu.

Lidija Aničić
UNIŠTENA PROIZVODNJA CVIJEĆA
Snažno nevrijeme praćeno tučom koje je uzahvatilo sjevernu Hrvatsku izazvalo je velike štete na objektima i poljoprivrednim površinama, pri čemu je uništena polovina hrvatske proizvodnja cvijeća. Nevrijeme je zahvatilo područje uz granicu sa Slovenijom u Krapinsko-zagorskoj županiji, više općina i gradova u Varaždinskoj i dio Međimurske županije, a najviše su stradala područja Velikog Bukovca u Varaždinskoj i Huma na Sutli u Krapinsko-zagorskoj županiji. Stradalo područje u općini Veliki Bukovec, gdje je padala tuča i veličine teniske loptice, obišao je varaždinski župan Anđelko Stričak. Na području općine smješteno je 40 posto hrvatske proizvodnje cvijeća, a nakon nevremena ni jedan plastenik i staklenik nije ostao neoštećen. “Mještani kažu da se takvog nevremena ne sjećaju. Tuča je oštetila doslovno svaki krov, plastenike, staklenike, usjeve. Uništena je gotovo polovina hrvatske proizvodnje cvijeća”, izjavio je Stričak, koji je najavio procjenu šteta i proglašenje elementarne nepogode. “Kad se vidi koliko su plastenici uništeni, sreća je da nije bilo ozlijeđenih”, dodao je Stričak.

Marija Vučković ministrica poljoprivrede

DRŽAVA ĆE POMOĆI U OBNOVI PROIZVODNJE

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković obišla je općinu Veliki Bukovec u Varaždinskoj županiji te obećala pomoć u obnovi proizvodnje u što skorijem vremenu. Ministrica je nakon obilaska nekoliko OPG-ova, gdje su potpuno uništeni staklenici i plastenici, ustvrdila kako su poljoprivrednici uvijek među najpogođenijima prirodnim katastrofama i elementarnim nepogodama. “Ovi proizvođači čine 50 posto hrvatske cvjećarske proizvodnje. U ime Ministarstva poljoprivrede i Vlade mogu potvrditi da ćemo ta gospodarstva obnoviti preko posebne mjere programa ruralnog razvoja, u suradnji sa Županijom i jedinicama lokalne samouprave razmotrit ćemo i osigurati dodatne mehanizme pomoći”, izjavila je.