Svijet
UKRAJINSKA VOJSKA OBJAVILA:

Rusija napala 40 gradova u regijama Donjecku i Luhansku
Objavljeno 26. svibnja, 2022.

ZAGREB - Ruske snage napale su više od 40 gradova u regijama Donjecku i Luhansku na istoku Ukrajine, rekla je ukrajinska vojska a prenosi BBC u četvrtak.

"Okupatori su pucali na više od 40 gradova u regijama Donecku i Luhansku uništivši i oštetivši 47 civilnih mjesta, uključujući 38 kuća i školu. Kao rezultat granatiranja poginulo je petero civila, a 12 je ranjeno", objavljeno je na Facebook profilu ukrajinskih oružanih snaga.

Protekli mjesec Rusija se usredotočila na preuzimanje potpune kontrole u Donbasu.

Rusija je poslala tisuće vojnika u Donbas napadajući s tri strane u pokušaju da opkoli ukrajinske snage koje drže Sjeverodonjeck i Lisičansk. Njihovim padom cijela pokrajina Luhansk pala bi pod rusku kontrolu, ključni ratni cilj Kremlja.

Gradovi Sjeverodonjeck i Lisičansk prije su bili pod intenzivnim bombardiranjem.

Luhanski guverner Serhij Gajdaj upozorio je da su ruske snage uništile sve osim jednog mosta preko rijeke Donjec te da prijeti opasnost da Sjeverodonjeck bude odsječen.

Dok Moskva nastoji učvrstiti kontrolu na zauzetom teritoriju, predsjednik Vladimir Putin potpisao je uredbu kojom se pojednostavljuje postupak za stanovnike novoosvojenih područja da dobiju rusko državljanstvo i putovnice.

Ruski parlament u srijedu je ukinuo gornju dobnu granicu za profesionalne vojnike, ističući potrebu da se zamijene izgubljeni vojnici.

U kasnonoćnom obraćanju putem videa, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je, komentirajući nova ruska pravila o novačenju, rekao: "(Oni) više nemaju dovoljno mladića, ali još imaju volje za borbu. Trebat će još vremena da se ta volja slomi ."

(Hina)

Najčitanije iz rubrike