Kultura
IZLOŽBA U MUZEJU ĐAKOVŠTINE

Lupinova umjetnost u vrtlogu strasti, nemira i napetosti
Objavljeno 25. svibnja, 2022.

ĐAKOVO – Izložba intrigantna naziva „Umjetnost u vrtlogu strasti, nemira i napetosti“ poznatog hrvatskog fotografa, slikara, kipara, ali i humanitarca Stephana Lupina otvorena je u srijedu navečer,  u nazočnosti brojnih posjetitelja, u Muzeju Đakovštine. Autorica joj je dr. art. Mirna Rudan Lisak, a Lupino svoj lupinizam đakovačkoj publici predstavlja slikama, fotografijama, skulpturama, u drvetu i dr.

Oslanjajući se na sažetak teksta Mirne Rudan Lisak, autorice istoimene izložbe održane u Gliptoteci HAZU-a 2021. godine i publikacije koja ju je pratila,  ravnateljica Muzeja Đakovštine Marina Božić govorila je o Lupinovoj preokupaciji čovjekom.

- Nakon prve faze, faze fotografije, u svojoj slijedećoj fazi Lupino propituje tko je čovjek, što čini njegov identitet. Na temelju tema koje nagovještavaju apokalipsu, iščitava se da je samo umjetnost rješenje ovog svijeta koji vodi u nepravdu i destrukciju, rekla je Božić, dodavši i kako je u središtu umjetnikove pozornosti žena, snažna i emancipirana. Božić je dodala i kako Lupino nikoga ne slijedi.

- Ovdje govorimo o originalnosti, jedinstvenosti, ali i angažiranosti, dodala je ravnateljica Božić. Iizložba ima i humanitarni karakter od prodaje ulaznica po cijeni od 10 kuna, a čime se pridružuje humanitarnoj akciji Dobro je činiti dobro koju će Grad Đakovo organizirati na Dan državnosti, 30. svibnja.

Nakon kratkog obraćanja Stephana Lupina uz poruku kako o njemu govore njegova djela, izložbu je otvorio gradonačelnik Marin Mandarić, izrazivši zadovoljstvo što se ova izložba pridružuje gradskoj humanitarnoj akciji Dobro je činiti dobro s koje prikupljena sredstva tradicionalno idu u humanitarne svrhe. Građane je pozvao da joj se pridruže. S.Župan

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike