Osijek
DVOSTRUKI KRITERIJI JESENKE RICL

Svoje je imenovanje prihvatila,
ali je protiv drugih kandidata
Objavljeno 26. svibnja, 2022.
U Upravno vijeće Kulturnog centra predloženi su, a naposljetku i prihvaćeni, Svetozar Sarkanjac i Željka Fuderer Levak

Nepunih šest mjeseci otkako je imenovana u Kazališno vijeće Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića, Jesenka Ricl, vijećnica Gradskog vijeća iz reda Domovinskog pokreta, zatražila je od gradonačelnika Ivana Radića da je razriješi te dužnosti. Obrazložila je to time što nije zadovoljna načinom na koji se u gradske kulturne institucije imenuju osobe koje te institucije trebaju voditi iz upravnih vijeća.



Epilog je to samog kraja osme sjednice Gradskog vijeća, nakon 40 i kusur točaka na dnevnom redu našlo se i imenovanje članova Upravnog vijeća Kulturnog centra. Predloženi su, a naposljetku i prihvaćeni, Svetozar Sarkanjac (SDP) i Željka Fuderer Levak (Snaga Slavonije i Baranje). No, javivši se za raspravu, vijećnica Ricl iskazala je nezadovoljstvo takvim izborom, kaže, ponovno se politika upetljala.

- Jako je važno raščlaniti način kako se upravlja razvojem kulture u nekom središtu, a važno je razlučiti kada politikantstvo sasvim uđe u strukture kulture, što to ovim imenovanjem jest. Uvidjela sam da to nije pravi put - rekla je za govornicom Ricl te, kako je i ona sam imenovana od politike, zatražila od gradonačelnika da je razriješi članstva u Kazališnom vijeću.

Iz oporbe


Stava je kako kulturu trebaju voditi ljudi od struke, da je ona po svojoj vokaciji prvo djelatnik u kulturi, a tek potom članica Domovinskog pokreta i nadalje...

No upravo je tim istupom učinila krivo. Svojevremeno je za istom govornicom zatražila da se u vijeća imenuju stručni i dokazani kulturni radnici. Gradonačelnik Radić je, želeći poslati poruku depolitizacije kulturnih ustanova, taj prijedlog prihvatio te u Kazališno vijeće Dječjeg kazališta predložio Ivanu Šojat i Ricl, iako su obje iz oporbenih redova. To u prijašnjim mandatima nije bio čest slučaj.

Kada se trebalo nastaviti s novom praksom i kada su predloženi i drugi oporbeni vijećnici, ni Sarkanjac ni Fuderer Levak nisu članovi HDZ-a (iako je SiB član vladajuće koalicije, nap. a.), Ricl se tome odlučila usprotiviti. Izrazila je stav kako bi kandidate trebalo tražiti i izvan "bazena 31 gradskog vijećnika".

Ne proračunu


Prva joj je replicirala upravo Šojat (SDP), koja je zapitala nije li u redu da upravo gradskim institucijama upravljaju, odnosno nadziru ih, članovi Vijeća. Osjetila se prozvana i Željka Fuderer Levak, koja je podsjetila kako se politika ispriječila kada je svojevremeno bila u najužem izboru za imenovanje ravnatelja Kulturnog centra.

- Zahvaljujem na prilici i vidjet ćete u budućnosti da ću ja opravdati svoj izbor - rekla je Fuderer Levak. Svetozar Sarkanjac u trenutku te rasprave više nije nazočio sjednici.

Raspravu je naposljetku zaključio gradonačelnik Ivan Radić, koji je bio jasan - poanta svega jest depolitizacija kulture.

- Predložili smo i kandidate iz oporbe kako bismo dobili određenu širinu. Mislim da se kandidati mjere prema životopisu. Stoga apsolutnu u tome podršku od mene imaju i gospoda Fuderer Levak i gospodin Sarkanjac, iako nismo iz iste političke opcije, niti ćemo to u budućnosti biti - rekao je Radić. Potom je Riclovoj još jednim primjerom zorno pokazao što to znači biti u politici.

- Prihvatili smo vaš prijedlog za izradu strategije razvoja kulture grada Osijeka, koja će biti na sjednici ovog vijeća tijekom godine. A vama nikada nisam predbacio to što, iako je vaš prijedlog uvršten, vi niste glasali za proračun. To je vaše pravo i ja to poštujem - rekao je Radić.

Dario Kuštro
TO JE PLUS I ZA KULTURU I ZA POLITIKU
U raspravu su se uključili, kako bi smirili nastalu mučnu situaciju, i politički veterani Vladimir Šišljagić i Anto Đapić. “Najveća opasnost za kulturu našeg grada jest kada se pokušava ljude koji se bave politikom izbaciti iz kulture! To što je netko kulturnjak i gradski vijećnik može biti samo plus za kulturu, ali i za politiku”, rekao je Đapić. “Ovdje se propituje, ako se baviš politikom, dovodi li to u pitanje tvoj stručni rad”, rekao je Šišljagić pa pozvao Ricl da promijeni stav oko protivljenja imenovanju. Novi članovi Kazališnog vijeća prihvaćeni su većinom glasova, uz četiri glasa protiv.

Možda ste propustili...

GDJE U KUPOVINU U NEDJELJU?

Trgovine koje rade 14. travnja

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

Najčitanije iz rubrike