Regija
UREĐENJE PONOSA BIVŠEG TRGOPROMETA

Bivšu robnu kuću Roma kupila tri Đakovčanina
Objavljeno 26. svibnja, 2022.
Već smo počeli obnovu zgrade, koju ćemo urediti tijekom 2022. godine i kao cjelinu ponuditi u najam, kaže Jozo Raič
ĐAKOVO



Nakon što ju je prije tri godine, u travnju 2019., u stečaju đakovačkog Pan Trgoprometa, i to na petoj javnoj dražbi, kupio osječki poduzetnik za 690.000 kuna, a na prvom nadmetanju bila je ponuđena za 3,15 milijuna kuna, nekadašnja perjanica trgovačkog poduzeća Trgopromet - robna kuća Roma - promijenila je vlasnika, točnije, dobila je nove vlasnike.



Osječanin ju je prodao trima Đakovčanima, koja upravo obnavljaju tu nekretninu s prizemljem i katom u neposrednoj blizini Gradske tržnice i autobusnog kolodvora, odnosno đakovačke katedrale i najužeg centra grada, korza, s tim što su u njezinoj blizini i prostori za parkiranje te, sa stražnje strane zgrade, prostor za istovar robe i dopremu u skladište. Već i dosad odrađeno u obnovi daje novu sliku Rome.

Da su tri Đakovčanina od Osječanina kupila nekadašnji ponos, perjanicu Trgoprometa, potvrdio nam je jedan od tri nova vlasnika, Đakovčanin Jozo Raič, rekavši kako je Osječanin Romu prodao njemu i dvama partnerima zbog zdravstvenih razloga.

- Već pri prvim zahvatima u cjelovitoj obnovi zgrade vidi se, po izboru materijala i drugome, da je građena vrlo kvalitetno - kaže Raič.

Najavljuje, njezina obnova bit će dovršena tijekom ove, 2022. godine i potpuno obnovljena će kao cjelina biti ponuđena u najam. - Iskristaliziralo se da prema Generalnom urbanističkom planu grada tu ne mogu biti stanovi. Najpogodnije je, a s obzirom na veličinu, katni prostor i druge reference, da tu bude prodaja bijele tehnike, namještaja i sl. - kaže Raič.

Ova robna kuća bila je preteča svoga vremena, preteča poslovno-trgovačke gradnje u gradu. Sagrađena je u zlatno vrijeme Trgoprometa, tada jedne od najjačih tvrtki u gradu Đakovu. Roma je, skraćeno od robni magazin, bila pojam suvremenog prodajnog prostora na dvije etaže - u prizemlju je bio odjel prehrane, kućne kemije i dr., zaseban odjel nakita, kozmetike, djelovala je u njezinu prizemlju i filijala tadašnje Slavonske banke, a na katu su bili odjeli tehnike, odjeće, donjeg rublja, metraže, kućanskih potrepština, tepiha, zavjesa… Roma je Đakovčanima tada bila što i Nama Zagrepčanima. Kako je gasnula Trgoprometova zvijezda, tako je gasnula i Roma, postavši tijekom godina potpuno zapuštena i devastirana, pa čak dugo vremena i otključana, potpuno nezaštićena od devastacije i u svojoj unutrašnjosti, u kojoj je ostalo, bilo "zaboravljeno", i nešto inventara.

Prema kazivanju nekadašnjih radnika, Romu je Trgopromet sagradio od svojih sredstava; svake se godine izdvajalo za razvoj firme, a sagrađena je početkom 1980-ih. Projektirao ju je Soko Mostar, bio je to prvi takav objekt. U svoje zlatno vrijeme Roma je bila centar kupnje i odlične opskrbe u gradu.

Novi vlasnici ističu atraktivnost njezine lokacije te činjenicu, kaže Raič, što je od katedrale udaljena samo tristotinjak metara.

Suzana Župan
”Ozbiljni kupci ne pričaju o cijeni”
Prvotno je, s početnom cijenom na prvoj dražbi, bivša Trgoprometova robna kuća Roma bila među najskupljim neketninama koje je Pan Trgopromet u stečaju ponudio na prodaju - 3,15 milijuna kuna. Nakon što na prve četiri dražbe nitko nije iskazao interes za nju, na petoj dražbi stigle su četiri ponude, no najviše je za Romu ponudio Osječanin, 690.000 kuna, a niža ponuda bila je 685.000 kuna. Na upit koliko je kupnja Rome bila “teška” za tri đakovačka partnera, Jozo Raič kaže da “ozbiljni ljudi, ozbiljni kupci nikada ne pričaju o cijeni”.

Jozo Raič jedan od triju novih vlasnika

Prema Generalnom urbanističkom planu tu ne mogu biti stanovi. S obzirom na veličinu, katni prostor i druge reference, zgrada je pogodna za prodaju bijele tehnike, namještaja i sl.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike