Kultura
DJEČJE KAZALIŠTE BRANKA MIHALJEVIĆA

”Rock’n’roll bajka” raspjevana predstava o rockerima školarcima
Objavljeno 26. svibnja, 2022.
Predstava Marija Kovača rađena je u koprodukciji s vinkovačkim kazalištem “Joza Ivakić”, a glazbu je napisao Branko Kostelnik

Na posljednji dan škole, dok su maturanti plesali quadrillu, osječko Dječje kazalište Branka Mihaljevića također je obilježilo posljednji dan škole, i to novom predstavom "Rock‘n‘roll bajka", koprodukcijom s Gradskim kazalištem "Joza Ivakić" Vinkovci. Na konferenciji za novinare na kojoj je najavljena današnja svečana premijera predstave "Rock‘n‘roll bajka", u režiji Marija Kovača, nazočne su pozdravili ravnatelji obaju kazališta: osječkog, Ivica Lučić, i vinkovačkog, Zdenko Rečić.



Tri razloga


- Uza svu silu razloga koji postoje za rad na ovoj predstavi, nabrojit ću tri. Prvi je razlog ime i prezime redatelja, i ne samo to nego i njegov dosadašnji rad: Mario Kovač i sve ono što je do sada napravio na svaki me mogući način oduševilo. Pao je dogovor između nas dvojice prije sad već puno vremena, da se Mario konačno pojavi kao redatelj u našem kazalištu. Drugi je razlog rock‘n‘roll, odnosno Osijek kao rasadnik rock‘n‘rolla, te stari osječki rocker Branko Kostelnik, koji je autor lijepih glazbenih brojeva u predstavi. Treći razlog je strip, koji sam volio kao dijete i koji još dan danas volim, tako da je ova predstava nastala prema stripu "Gluhe laste" Štefa Bartolića, koji će nam doći na premijeru - objasnio je Ivica Lučić. Nazočni predstavnici medija imali su prilike uživo vidjeti djelić zabavne predstave.

- Meni je kao ravnatelju vinkovačkog kazališta izuzetna čast i zadovoljstvo što su nas gospoda iz osječkog Dječjeg kazališta prihvatila kao koproducenta. Sa zadovoljstvom sam odslušao ovo što je izvedeno. Vratilo me u moje dječačke godine, nadam se da će i ova predstava oduševiti današnju omladinu kao što je mene oduševilo ovih nekoliko minuta. Čestitao bih ekipi. Ovo naše partnerstvo polako prelazi i u prijateljstvo naših dvaju kazališta - nadovezao se Zdenko Rečić.

- Sve tri stvari koje je Ivica spomenuo: rock‘n‘roll, strip i ja polako izumiremo. Zato smo htjeli iskoristiti ovo vrijeme u kojem stripovi još postoje, dok ih marvelizacija filmova nije uništila; dok rock‘n‘roll još postoji, iako ovi danas koji su maturirali nisu baš pjevali rock po ulicama, a ni ja se ne osjećam baš najbolje u posljednje vrijeme. Tako da je ova predstava pokušaj da uhvatimo još za života one bitne i ključne stvari, bar za mene. Zahvalio bih ansamblu, ovo je prije svega glumačka predstava. Bazirana je na stripu, što je bila početna ideja koju smo Ivica i ja dogovarali još prije pandemije. Zahtjevan dio posla bio je dobiti sve te dozvole. Meni je cijeli proces bio veliki užitak. U Osijek uvijek volim doći, nadam se da ću doći i ponovo, i htio bih ovom prigodom, osim upravi i svim djelatnicima kazališta, zahvaliti cijelom ansamblu na predanom radu. Ovo što ste sada nakratko vidjeli je živa svirka, takva će dominirati i u samoj predstavi, to je ono što smo htjeli dobiti. Nismo htjela raditi ništa na playback, nismo htjeli život proživiti na playback, nego sve - kako bi rekli Vinkovčani - iz sve snage - pa makar i krivo. Nadam se da će se svidjeti publici, jer smo za nju to i radili - rekao je Kovač, koji je "Rock‘n‘roll bajku" opisao kao adrenalinski raspjevanu predstavu o nestajućoj vrsti srednjoškolaca rockera.

Iskusni tim


- U vremenima kad iz mobitela mahom zavija glazba od koje se ježi koža, ova predstava nas podsjeća kako u nekim garažama, šupama i podrumima još uvijek postoje klinci koji njeguju izvorne vrijednosti rock-glazbe, koja vječno s pozicije margine komentira svijet oko sebe. U autorski tim sam okupio mahom iskusna lica domaće kazališno-poetsko-glazbene scene: dramatizacija je povjerena rock-pjesniku Milanu Fošneru, a za glazbeni dio priče zadužen je veteran osječke glazbeno-umjetničke scene Branko Kostelnik, koji je, sa svojom ekipom Roderick Novy, stvorio soundtrack predstave. Tim upotpunjuju i likovnjaci Iva Matija Bitanga i Leo Vuketić, čija imena garantiraju da će zadovoljiti oči, uši i sva ostala osjetila publike. Predstava o Goranu i njegovim Gluhim lastama donosi nam nostalgično sjećanje na srednjoškolsko vrijeme prvih ljubavi, prvih koncerata i prvih mamurluka upotpunjeno živom glazbom glumaca i glumica Dječjeg kazatišta, a glavna želja mi je bila napraviti predstavu koju uistinu može transgeneracijski pogledati cijela obitelj zajedno, od djece do baka i djedova, te što će svatko u njoj pronaći nešto za sebe - objašnjava Kovač, koji je na konferenciji za novinare zahvalio osječkom kazalištu na pozivu.

Tanja Kvorka
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente