Ekonomija
OPORAVAK ROBNE RAZMJENE

Rast izvoza u Italiju za čak trideset posto
Objavljeno 26. svibnja, 2022.
U 2020. svjedočili smo jačem padu gospodarske suradnje zbog pandemije, ali sada je druga priča, rekao je Burilović

Za prva dva mjeseca ove godine zabilježen je rast izvoza u Italiju od 30 posto i rast uvoza iz Italije u Hrvatsku od 37 posto.



Te je podatke naveo Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK), na gospodarskom forumu u Rimu održanom u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Talijanskog ureda za vanjsku trgovinu (ITA), na kojem je sudjelovalo više od 90 hrvatskih i talijanskih tvrtki.

"U 2020. svjedočili smo jačem padu gospodarske suradnje zbog pandemije, no kada pogledamo brojke sada, to je već druga priča", rekao je Burilović te se osvrnuo i na odličnu suradnju HGK-a s talijanskim partnerima na Interreg projektu InnovaMare za održivost Jadranskog mora, zajedničkog prirodnog resursa o kojem ovisi velik broj tvrtki i radnih mjesta. Njegovu važnost potvrdio je i ovaj susret jer je korištenje resursa u Jadranskom moru bilo jedna od tema sastanka ministara prigodom posjeta, o čemu je na forumu izvijestio ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. Naime, ministri su potpisali ugovor o razgraničenju isključivih gospodarskih pojasa te će time Hrvatska i Italija učvrstiti suradnju u području zaštite morskog okoliša, održivog korištenja mora i njegovih resursa.

Talijanski ministar vanjskih poslova i međunarodne suradnje Luigi Di Maio izrazio je zadovoljstvo što se forum odvija i u povodu 30 godina od uspostavljanja bilateralnih odnosa Hrvatske i Italije.

"Vjerujemo da se novi izazovi s kojima se suočavamo mogu prebroditi zajedničkim djelovanjem poput ovoga. Kada postoji balans u trgovinskim odnosima, to je jako dobar početak, a postoji i interes talijanskih tvrtki za ulaganja u Hrvatsku", rekao je predsjednik ITA-e Carlo Ferro.

IT sektor u Italiji sve više poprima stratešku ulogu, a posebnu važnost ima devet tehnoloških hubova diljem zemlje. Usluge u IT-ju bilježe rast od 7,3 posto u 2021. i vrijednost od 24,8 milijardi dolara. Do 2025. žele povećati broj studenata u IT-ju trostruko i udvostručiti broj bigdata tvrtki, kao i udvostručiti broj tvrtki koje se koriste big data tehnologijma te zapošljavanje IT stručnjaka u malim i srednjim tvrtkama. Inače, prema indeksu DESI, koji procjenjuje digitalizaciju gospodarstva i društva, Hrvatska i Italija su rame uz rame među zemljama EU-a, na 19. i 20. mjestu. Nastavkom digitalne transformacije u Italiji očekuje se povećana potražnja za softverom u javnom i privatnom sektoru.



Na panelu o perspektivama hrvatskog i talijanskog IT-ja uz moderiranje potpredsjednika HGK-a Tomislava Radoša sudjelovale su tvrtke Ericsson Nikola Tesla, Span, Poslovna Inteligencija, Asseco SEE, M Plus Croatia i Infobip. O poslovnim potencijalima s Italijom iz tvrtke Ericsson Nikola Tesla, vodećeg hrvatskog izvoznika znanja, kažu da su posebno zainteresirani za suradnju u području inovativnih informacijsko-komunikacijskih rješenja koja omogućuju digitalnu transformaciju društva i industrija, posebice u domeni eZdravstva.

Z. Rupčić
Inovativna ICT rješenja za Industriju 4.0
"Paleta usluga i proizvoda Ericssona Nikole Tesle u domeni eZdravstva znatno pridonosi podizanju kvalitete zdravstvenih usluga te uključuje upravljanje administrativnim podatcima pacijenata zahvaljujući rješenjima eKarton (elektronički zdravstveni karton), eUputnica i eRecept, ali i opsežne i integrirane aplikacije informacijskih sustava kao što su Bolnički informacijski sustav i Sustav za udaljeni nadzor pacijenata", rekao je Ivan Lupić iz tvrtke Ericsson Nikola Tesla te dodao kako ta kompanija uz veliku ekspertizu u domeni eZdravstva razvija i implementira inovativna ICT rješenja za Industriju 4.0 u domenama ePoslovanje i eOkoliš.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike