Sport
HNS POZIVA NA MIR I SMIRIVANJE TENZIJA

Kustić u panici, Torcida je posve podivljala, a uskoro na Poljud stiže Francuska
Objavljeno 25. svibnja, 2022.

Danima je Hrvatski nogometni savez šutio o kaosu kojim se bavila cijela Hrvatska, divljaštvu u režiji Torcide u kasnu subotnju večer na autocesti A1 kod odmorišta Desinec. U utorak se HNS ipak oglasio kurtoaznim "osuđujemo svako nasilje" i pozvao čelnike Hajduka i Dinama te predstavnike Ravnateljstva policije na sastanak ovoga petka u sjedištu HNS-a.



HNS u problemu


- Hrvatski nogometni savez najoštrije osuđuje svaki oblik nasilja, na stadionima i izvan njih, te će kao odgovorna organizacija nastaviti sustavno i odlučno provoditi aktivnosti kako bi svako neprimjereno ponašanje iskorijenila iz nogometa. Rastužuje nas incident koji se dogodio u subotu na autocesti A1 kod odmorišta Desinec tijekom preprate navijača Hajduk iz Zagreba prema Splitu. HNS svim ranjenim i ozlijeđenim osobama, uključujući 20 policijskih službenika, želi uspješan i potpun oporavak. Kako se incident dogodio daleko od nogometnog stadiona, odnosno izvan nadležnosti Saveza, HNS nije raspolagao svim informacijama osim onima objavljenima u medijima, zbog čega nije žurio javno istupati - poručeno je iz Saveza, uz dodatak kako su od subotnje večeri aktivno sudjelovali u cijelom procesu te da su u direktnom kontaktu s Hajdukom, Dinamom i policijom.



HNS sastankom u petak poziva sve uključene strane na otvorenu i konstruktivnu suradnju radi smirivanja tenzija, koje su vrhunac dosegnule dok se spušta zavjesa na domaću sezonu, a počinju reprezentativne akcije. Predsjednik HNS-a Marjan Kustić od subotnje je večeri vjerojatno u "predinfarktnom stanju", za Split priprema veliku stvar, a mogao bi se dogoditi novi kaos. Ne daj Bože, i zato policija, obavještajne službe i svatko tko se bavi sigurnošću 6. lipnja mora raditi mnogo, mnogo bolje nego što su to u subotu navečer radili oni koji vode zagrebačke organe reda i mira.



Nikad više takvo što


Torcida je bijesna, nakon tretmana u Zagrebu napravila je odmazdu na autocesti, što nikoga valjda nije iznenadilo, osim zagrebačke policije, a uskoro bi svoje nezadovoljstvo mogla izraziti i na stadionu. Na splitski Poljud 6. lipnja stiže Francuska, ta utakmica Lige nacija zaslužuje vrhunski spektakl, a dovoljno je samo nekoliko huligana i divljaka da naprave nered i sramotu. A Torcida je već toliko puta pokazala da je spremna na svakojake sramotne ispade. Jedino dobro je što huligane iz Torcide ne zanima hrvatska reprezentacija, nego samo Hajduk, pa se svi skupa nadamo da će 6. lipnja u velikom luku zaobići Poljud. Oni najgori među njima ovih su dana ionako iza zatvorenih vrata.



HNS je morao hitno reagirati, pokazao je dobru volju, želi sastanak, mir i smirivanje tenzija, i to je dobro. I na tom sastanku bi Savez trebao upozoriti da svatko od takmaca snosi svoj dio odgovornosti, jer samovolja, bahatost, neodgovornost... samo rađaju neko novo divljaštvo. A ono što ovih dana radi i priča nekadašnji policajac i najodaniji suradnik bjegunca od hrvatskog pravosuđa Zdravka Mamića, Krešimir Antolić, nije nikakav mir i smirivanje tenzija, već potpirivanje mržnje i paljenje neke nove vatre. Antolić nije iznenadio, to je njegova mantra djelovanja, ali netko tko ima dovoljno moći trebao bi mu reći da se smiri, jer svojim riječima nikome ne pomaže. Trebali bi se smiriti i hajdukovci, pokušaj umanjivanja štete i traženja alibija za navijačke nerede izvan je svake pameti, ono što se dogodilo na autocesti, za najgoru je osudu.



Četvero upucanih, dvadeset ozlijeđenih policajaca, petnaest ozlijeđenih navijača, 50-ak uhićenih, kaos i opća makljaža nasred autoceste, koja je satima bila zatvorena, scene su koje više nikada, baš nikada, ne želimo vidjeti...

Ivana Liović
NISU KRIVI POLICAJCI, NEGO ŠEFOVI
Može se očekivati kako će se tijekom postupka protiv navijača, pardon, huligana, za nerede na autocesti utvrđivati i odgovornost policije. No nisu krivi policajci koji su se morali suočiti s divljaštvom i posegnuti za oružjem, nego njihovi šefovi koji su predvidjeli nerede. Kad zadržiš navijače satima ispred stadiona, pa im poslije ne dopustiš stajanje na odmorištu, možeš očekivati da će oni napraviti neku glupost. To su svi koji poznaju navijačke grupe, posebice Torcidu, mogli očekivati, osim policijskih šefova, koji su poslali premalo ljudi da prema Dalmaciji isprate više od 1500 navijača. A postavlja se i pitanje je li policija pogriješila već u startu što nije zaustavila navijače koji su išli prema Zagrebu i odmah ih okrenula i poslala kući, jer se već onda znalo da neće moći na tribine. Ili, kad su došli do stadiona i nisu ušli, odmah ih uputiti prema Dalmaciji, a ne držati ispred Maksimira do kraja utakmice. Definitivno, onaj tko je radio taktiku i procjenu, pogriješio je i doveo svoje ljude, policajce, u opasnost.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike