Crna kronika
ZLOČIN IZ 1991/1992: BOŠKU VOJNOVIĆU SUDILO SE U ODSUTNOSTI

Šefu Stanice milicije iz Darde 15 godina zatvora jer nije spriječio nasilje i ubojstva više osoba
Objavljeno 24. svibnja, 2022.

Boško Vojnović (65), s hrvatskim i srpskim državljanstvom, osuđen je na jedinstvenu kaznu od 15 godina zatvora zbog ratnog zločina u Dardi. Za zlostavljanje, mučenje i ubojstvo civila osuđen je na 12, a za isto to prema hrvatskom policajcu i ratnom zarobljeniku na još šest godina zatvora. Kazna mu je objedinjena. Suđeno mu je u odsutnosti. Županijski sud u Osijeku proglasio ga je krivim jer nije učinio ništa da se spriječi zlostavljanja i ubijanja zarobljenika od listopada 1991. do 25. ožujka 1992. godine, u Stanici milicije Darda, tijekom oružane pobune lokalnog srpskog stanovništva. Činio je to kao zapovjednik Stanice milicije u Dardi, iako je bio dužan voditi računa o zaštiti života i osobne sigurnosti ljudi i imovine, te je znao da njemu podređeni pripadnici u Stanicu milicije nezakonito privode, zatvaraju, psihički i fizički maltretiraju i ubijaju zarobljenike.



Sud ga je proglasio krivim jer je znao da je u listopadu 1991. u Stanicu milicije u Dardi priveden i zadržan Ilija Lukač, koji je u više navrata bio psihički i fizički zlostavljan od pripadnika specijalne izviđačke jedinice milicije Božidara Sekulića zvanog Murica, te se Lukaču sredinom studenoga 1991. gubi svaki trag i danas se vodi nestalom osobom. Znao je i da je Đuro Lalić zarobljen 11. listopada 1991. i priveden u Stanicu milicije u Dardi te da su ga tijekom noći, u ćeliji, nepoznati pripadnici specijalne izviđačke jedinice pretukli do smrti, nakon čega je njegovo tijelo bačeno u bunar, na tzv. Berkijevu salašu.

Vojnović nije ništa učinio nakon što je civil Zvonko Fučec priveden i zatvoren u Stanicu milicije u Dardi, gdje je fizički zlostavljan do sredine studenog 1991., kada je u dvorište došao milicajac Branimir Vuković zvani Brane Crnogorac s više nepoznatih milicajaca koji su Zvonka nasilno ugurali u automobil i odvezli. Od tada mu se gubi svaki trag. Isto tako 65-godišnjak je proglašen krivim jer nije poduzeo ništa nakon što je uhićen i zatvoren civil Zdravko Gerenčir, koji je bio psihički i fizički zlostavljan do 22. studenoga 1991., nakon čega mu se gubi svaki trag. Početkom 1992. iz kuće u Mecama u Stanicu milicije u Dardi odveden je civil Josip Banić, kojeg su nepoznati pripadnici milicije fizički zlostavljali do smrti. Vojnović je proglašen krivim za kršenje pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba jer, iako je bio dužan, propustio je spriječiti da se civilno stanovništvo ubija, protuzakonito zatvara i da se prema njemu nečovječno postupa.

Prema drugoj točki optužnice proglašen je krivim jer nije spriječio da se ubije ranjeni pripadnik MUP-a Franjo Majsan, koji je 14. listopada 1991. u Stanicu milicije Darda priveden i zatvoren, nakon čega mu se gubi svaki trag te se i danas vodi kao nestala osoba.

Tijekom dokaznog postupka ispitani su brojni svjedoci, obitelji ubijenih, kao i oni koji su imali saznanja o tome kako su ubijeni. Iskazi svjedoka koji su u međuvremenu preminuli pročitani su. S.Lacić
Možda ste propustili...

SEDAM PROMETNIH NESREĆA S OZLIJEĐENIMA

Policija poziva na oprez, i dva djeteta ozlijeđena u sudarima

OŠTEĆEN 55-GODIŠNJI SLAVONAC

Neznanac prijevarom podigao kredit od 8200 eura

POLICIJA UPOZORAVA NA KRIVOTVORINE

Kolaju krivotvoreni euri

Najčitanije iz rubrike