Kultura
PAVAO PAVLIČIĆ DOBIO NAGRADU “ANTO GARDAŠ”

Velika mi je čast što sam nagrađen baš za ovu knjigu
Objavljeno 23. svibnja, 2022.
Za nevjerojatnu lakoću pripovijedanja te njegovo majstorstvo u žanru krimića

Književna nagrada "Anto Gardaš", koja se dodjeljuje za najbolju knjigu pripovjedaka ili roman za djecu i mladež objavljen u prethodnoj godini, u subotu je u Klubu knjižare Nova u Osijeku uručena akademiku Pavlu Pavličiću za djelo "Dva duga dana" (ilustrator Dario Kukić).


Uži izbor


Nagrada Društva hrvatskih književnika (DHK) i DHK - Ogranka slavonsko-baranjsko-srijemskog ove je godine dodijeljena šesnaesti put, a svečanost je, u suradnji s Ministarstvom kulture i medija Republike Hrvatske, Osječko-baranjskom županijom i Gradom Osijekom, tradicionalno održana na rođendan istaknutog hrvatskog književnika Ante Gardaša (Agići kraj Dervente, BiH, 21. svibnja 1938. - Osijek, 10. lipnja 2004.) po kojem nosi ime.

Na natječaj za ovogodišnju nagradu "Anto Gardaš" pristigla su trideset i dva naslova različitih književnih vrsta i žanrova, od kojih su u uži izbor, uz nagrađeno izdanje, uvršteni romani "Tubist" Nene Lončar i "Jogurt i gospođa Freiman" Vanje Obada. Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Branka Primorac, Stjepan Tomaš i Tomislav Zagoda zatim je jednoglasno odlučilo da je Pavličićevo djelo, objavljeno u izdanju Umjetničke organizacije Lađa od vode, najbolje od onoga što su pročitali.

- Odgovor na pitanje zašto smo smo odlučili dodijeliti nagradu upravo Pavličiću krije se u njegovoj uistinu nevjerojatnoj lakoći pripovijedanja te pogotovo u njegovu majstorstvu u žanru krimića, posebice krimića za djecu. Ta nevidljivost pripovjedača i taj jedan realistični okvir koji on tako jednostavno stvara, ono je što je svakako plijenilo našu pozornost dok smo čitali "Dva duga dana", a mislim da će plijeniti pozornost i svih budućih čitatelja - objasnio je Tomislav Zagoda.

Dodao je Zagoda kako izbor ipak nije bio lak te da su na konačni odabir utjecale nijanse, ocijenivši današnje stanje u hrvatskoj dječjoj književnosti vrlo dinamičnim. Tekuća produkcija, naime, pokazuje izrazitu tematsku i stilsku raznovrsnost, a rekordan broj prijava na natječaj, osim blagog porasta, govori o kontinuitetu i kvaliteti naše književnosti za djecu i mlade.

Mali eksperiment


Autor pobjedničke knjige Pavao Pavličić nije skrivao zadovoljstvo te je istaknuo kako je svakom književniku velika čast dobiti nagradu "Anto Gardaš".

- Ova je nagrada ustanovljena kako bi se s pravom odala počast jednom doista važnom piscu. Anto Gardaš bio je silno zanimljiva pojava, mislim da još uvijek nije dovoljno proučeno sve što je on napravio. Dovoljno je vidjeti samo njegovu ukorijenjenost u osječku i slavonsku sredinu. Mnoga od njegovih djela davno su nastala, a i danas se čitaju s velikim zanimanjem. Nagrada "Anto Gardaš" stoga je uistinu velika nagrada, i stoga mi je velika čast što sam ju dobio, a pogotovo mi je važna zato što sam s "Dva duga dana" napravio jedan mali eksperiment. Svoju prvu dječju knjigu napisao sam prije četrdeset godina, i njezina se radnja i zbiva u tome vremenu. S obzirom na to da je današnja djeca rado čitaju, pomislio sam da bi možda bilo zgodno te iste junake, u onim istim godinama u kojima su bili tada, staviti u današnje vrijeme da vidimo što će se dogoditi te kako će to djeca prihvatiti - rekao je akademik Pavličić, kojemu je, u nazočnosti Mire Gardaša, sina Ante Gardaša, nagradu uručio predsjednik DHK-a Zlatko Krilić.

Danijel Miklić
Najčitanije iz rubrike