Mozaik
U PREPUNOJ TRICI ODRŽAN KONCERT JAZZA

B’s FUNstallation prodrmao Osijek
Objavljeno 22. svibnja, 2022.

Koncert seksteta B‘s FUNstallation iz Zagreba u petak navečer u klupskom prostoru kafića Trica potvrdio je činjenicu kako jazz u Osijeku nije mrtav pojam. Publika koju ovakva glazba zanima zacijelo postoji, vidjeli smo dupkom ispunjeni prostor Trice mahom mladim ljudima, a posebno raduje to što se u gradu pojavio i netko tko je sposoban organizirati ovakve događaje.

Zvijezda večeri bio je zagrebački sekstet za koji je prije saznala kineska nego osječka publika. B‘s FUNstallation postoji već deset godina, a iza sebe ima dva studijska albuma. Uistinu, prije pet godina su Zvonimir Bajević i njegovi dečki gostovali u Wuhanu i okolici. Začuđeni Kinezi njihov su koncert odgledali otvorenih usta, no to ih nije omelo da i dalje nastave jesti šišmiše, štakore i vjeverice. Sve ostalo je povijest!

Zvonimir Bajević inače je član Big Banda Hrvatske radiotelevizije. Svira trubu i krilnicu te piše vlastite skladbe. S njim su u Trici još nastupili Mario Bočić (tenorski saksofon), Davor Doležal (električna gitara), Luka Žužić (električni glasovir), Goran Rukavina (kontrabas) i Borko Rupena (bubnjevi). Dečki su svirali isključivo svoje skladbe. Najbolji dojam ostavio je saksofonist Mario Bočić, također član istog Big Banda, s diplomama iz Graza i Klagenfurta. Njegova sola, naročito pred kraj koncerta, bivala su sve nepredvidljivija i ekspresivnija. U pretposljednjoj odsviranoj skladbi "Dafnis" s prvog albuma ovog sastava "Sixto" sekstet iz Zagreba ostavio je snažan dojam. Bočić je suvereno svirao na oba instrumenta, a najzaslužniji za ritmičku eksploziju bio je, kao i uvijek do sada kada bi nastupio u Osijeku, bubnjar Borko Rupena.


S nama u društvu za stolom bila je i Aljina, simpatična grafička dizajnerica iz Kijiva s kojom smo podijelili ushićenje. U publici smo vidjeli i Vjeku Milinga, Benjamina Lamzu i Vedrana Zeca, osječke glazbenike koje bismo također željeli vidjeti na istoj pozornici. Svega ovoga ne bi bilo da nije Luke Kuvedžića, mladog promotora jazza koji je s trećim događajem iz Serije koncerata novog hrvatskog jazza Osijek počastio glazbom koju su naše uši, um i srce odavno zaslužili.

D.Celing

Možda ste propustili...

"ZBUDI ME" MARKA ŠANTIĆA STIŽE U KINA

Provokativna drama o ksenofobiji i povijesnom revizionizmu

MANIFESTACIJA “DJECA SA SELA U KOLU SU VESELA” U VOĆINU

Održavanje dječje smotre najbolji je način da čuvamo svoju folklornu tradiciju

Najčitanije iz rubrike