Zdravlje
SEZONA JE SLASNE LJEPOTICE

Jagodama protiv visokog tlaka, ali i viška kilograma
Objavljeno 23. svibnja, 2022.
Jedu li se nezašećerene, odlično gase žeđ, a smiju ih jesti i dijabetičari

U posljednjih nekoliko godina ankete su pokazale kako tek svaka deseta osoba zna kada je sezona nekog određenog voća i povrća. U svibnju su sezonske namirnice vrlo raznolike: zelena salata, rukola, brokula, kelj, kupus, radič, krastavac, mrkva, krumpir, špinat, blitva, rajčica, paprika, mahune, mladi luk, rotkvica, trešnja, kao i mnogima omiljena - jagoda.



Jagode pripadaju porodici Rosaceae (ruže), koje na dugačkoj peteljci imaju po tri nazupčena lista. Ljekovita svojstva jagode poznata su još od antičkih vremena. Osim ploda, za liječenje se može koristiti korijen i lišće jagode. Čaj od lišća jagode stoljećima se rabi kao lijek protiv probavnih smetnji, ekcema, upale grla, gripe i prehlade te u liječenju kostobolje. Želite li pročistiti organizam, uvečer se počastite većom porcijom jagoda (bez dodatka šećera ili šlaga) i ujutro ćete se probuditi svježi, odmorni i puni energije za predstojeći dan. Budući da posjeduju svojstva analgetika, uhvati li vas glavobolja, ne posežite za aspirinom. Radije pojedite zdjelicu svježih jagoda jer, za razliku od aspirina koji sadrži acetilsalicilnu kiselinu, jagode sadrže prirodne salicilate. Također, zahvaljujući protuupalnim, antipiretskim i antibakterijskim svojstvima, jagode će nam poslužiti pri ublažavanju upalnih procesa, za sniženje temperature i kod mišićnih bolova. Jagode sadrže obilje vitamina C te vitamin A, vlakna, željezo i folnu kiselinu, koja je, između ostaloga, nužna trudnicama ili ženama koje planiraju trudnoću. Najbolje ih je jesti svježe, natašte ili između obroka. Jedu li se nezašećerene, odlično gase žeđ, a smiju ih jesti i dijabetičari. Mogu pomoći: kod oporavka nakon bolesti, za jačanje imuniteta, kod bolesti žuči i jetre, kao prevencija želučanih bolesti, kod artritisa i reume, u liječenju anemije, kod bubrežnih kamenaca, kod povećanog kolesterola i krvnog tlaka.

Jagodama se možete poslužiti i za uljepšavanje. Budući da čisti i njeguje kožu te ju, zahvaljujući vitaminu C i A održava glatkom i napetom, bit će dovoljno da jednom do dvaput tjedno stavite na lice jagode izrezane na kolutiće, ili od njih načinite kašastu masku, koju ćete poslije isprati prvo mlakom, a zatim hladnom vodom. Trljate li njima zube, uklonit ćete zubne naslage i zube učiniti bjeljima. Jagode mogu pomoći u borbi protiv celulita. Naime, vitamini C i A su antioksidansi, a oni usporavaju starenje i gubitak elastičnosti tkiva te uništavaju slobodne radikale, pa će redovito konzumiranje jagoda ubrzati cirkulaciju i pomoći u borbi protiv tog mrskog neprijatelja mnogih žena.

Vodite li, pak, upornu bitku s viškom kilograma, razveselit će vas vijest da jagode ubrzavaju metabolizam i smanjuju apetit, a usto su niskokalorične. Želite li smršavjeti, a pritom si priuštiti i ekstravagantan gastronomski užitak, pospite ih s malo crnog ili zelenog papra.

Tanja Kvorka
Želite li pročistiti organizam, uvečer se počastite većom porcijom jagoda (bez dodatka šećera ili šlaga)

Najčitanije iz rubrike