Zdravlje
ZDRAVLJE U ŠALICI

Zelenim čajem može se liječiti upala mjehura
Objavljeno 23. svibnja, 2022.
Ako ste skloni bolnim upalama mjehura, osobito nakon što ste u više navrata popili nekoliko doza antibiotika, pomozite si zdravim biljnim napitkom, koji djeluje baktericidno i smanjuje upalne procese u mjehuru. Iako biste sigurno prvo posegnuli za uvinim čajem, onim od brusnice ili peršina, ovaj put govorimo o sjajnom djelovanju zelenog čaja. Procjenjuje se da jedna od tri žene bar jednom u životu dobije cistitis. To je najčešća bakterijska infekcija mokraćnog mjehura, koja zbog anatomskih razloga puno više pogađa upravo pripadnice žene. Simptomi cistitisa su česta potreba za mokrenjem, osjećaj pritiska i pečenja tijekom mokrenja, zatamnjeni urin neugodna mirisa, krv u urinu, osjećaj pritiska u leđima ili zdjelici… U rijetkim slučajevima upala mjehura može se zakomplicirati i proširiti na bubrege, stoga je važno djelovati na vrijeme.

Patite li od cistitisa, svakako trebate mirovati, utopliti se i unositi puno tekućine kako biste potaknuli eliminaciju bakterija iz mjehura. Često se uz čajeve propisuju i antibiotici. No oni, osim što potiču stvaranje otpornih sojeva bakterija i povećavaju rizik od ponavljanja infekcije, usto uništavaju i dobre bakterije u crijevima o kojima ovisi snažan imunitet. U čak 75 - 95 posto slučajeva upalu mjehura izaziva tvrdokorna bakterija Escherichia coli. Problem s njom krije se u tome što je razvila otpornost na većinu antibiotika, koji na nju jednostavno ne djeluju. Upravo je to dodatni razlog da infekcije mjehura liječite na potpuno prirodan način, primjerice uz pomoć zelenog čaja. No važno je da s prirodnom terapijom započnete odmah, već kod prvih simptoma. Zeleni čaj dobiva se od listova biljke Camellia sinensis te se stoljećima koristio u liječenju raznih tegoba. Među ostalim, bogat je polifenolima, biljnim tvarima koje imaju snažno antimikrobno i protuupalno djelovanje.

Ovaj čaj ima i diuretsko djelovanje, tako da štiti od upale. Usto poboljšava fokus i koncentraciju, potiče izgaranje masnoća, smanjuje rizik od karcinoma te može pomoći u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2. T.K.
Najčitanije iz rubrike