Svijet
12 NOVIH JEDINICA

Rusija poduzima protumjere kao odgovor na finsko i švedsko pridruživanje NATO-u
Objavljeno 20. svibnja, 2022.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je da je finsko i švedsko pridruživanje NATO-u dovelo do povećanih vojnih prijetnji blizu granice i da Moskva poduzima "adekvatne protumjere", izvijestila je u petak novinska agencija Interfax.

Novinska agencija RIA citirala je Šojgua koji je rekao da će Rusija odgovoriti stvaranjem 12 novih jedinica u svome zapadnom vojnom okrugu.

Finska i Švedska službeno su podnijele zahtjev za pridruživanjem zapadnom obrambenom savezu NATO-u u srijedu.

Američki predsjednik Joe Biden je rekao u četvrtak da Švedska i Finska, čije je čelnike primio u Bijeloj kući, ispunjavaju "sve uvjete" za ulazak u NATO.

"Danas sam ponosan što mogu potvrditi da imaju posvemašnju potporu Sjedinjenih Država", istaknuo je, pošto je u Ovalnom uredu razgovarao sa švedskom premijerkom Magdalenom Andersson i s finskim predsjednikom Saulijem Niinistom.


Rus u znak prosvjeda na zgradu napisao imena napadnutih ukrajinskih gradova

Vlasnik trgovačkog centra u malom ruskom gradu Rusko-Visockoje na svojoj je zgradi napisao imena ukrajinskih gradova, koje su napale snage Kremlja, što predstavlja rijedak primjer javnog prosvjeda u Rusiji zbog rata, piše u petak BBC.

Mariupolj, Buča, Herson i Černihiv - svi se nalaze na popisu napisanom na zgradi.

Vlasnik Dmitrij Skurihin rekao je za BBC da je to "način da se prošire informacije" jer se rusku javnost obmanjuje glede invazije.

"Ljudi počinju shvaćati da je to što se zaista događa katastrofa. Jer naš narod nije znao što se događa prvih nekoliko tjedana rata. Mislili su da se provodi neka vrsta posebne operacije kako bi se uklonili ovisnici o drogi iz ukrajinske vlade. Nisu znali da Rusija granatira ukrajinske gradove", rekao je Skurihin.

Možda ste propustili...

BELGIJA ISTRAŽUJE MOGUĆE “GURANJE” PRORUSKIH KANDIDATA

Rusija se miješa u europske izbore

Najčitanije iz rubrike