Novosti
UKINUTA PINJUHOVA ODLUKA

Naknade iz proračuna dobivali samo vijećnici iz vladajuće većine?!
Objavljeno 21. svibnja, 2022.
Visoki upravni sud RH, na vijeću na čijem je čelu Senka Orlić-Zaninović, ukinuo je izmjene odluke o naknadi Općinskog vijeća Čeminca. "Podnositelj prijedloga, vijećnik Općinskog vijeća Čeminac, osporava zakonitost odluke o naknadi Općinskog vijeća smatrajući da je, protivno zakonu, donesena samo pozivom na odredbu Statuta Općine, a osim toga da je odluka kojom se vijećnicima većinske stranke omogućava naknada za rad u tijelima diskriminatorna u odnosu na druge vijećnike", stoji, između ostaloga, u obrazloženju presude. Sud je zaključio da je odluka nezakonita jer je izostala valjana zakonska osnova za njezino donošenje. Drugim riječima, sud je ukinuo odluku čeminačkog Općinskog vijeća o isplati naknada od 1000 kuna članovima raznih općinskih tijela, u kojima su sjedili isključivo većinski vijećnici.

Prijavu Visokom upravnom sudu podnio je Matko Perković, općinski vijećnik. "Krenimo još od prošlog saziva Općinskog vijeća, u kojem sam također bio. Meni, osobno, kao i drugim oporbenim vijećnicima, nije isplaćivana naknada, za razliku od većinskih, na što sam nekoliko puta upozoravao načelnika Zlatka Pinjuha. No s takvom je praksom nastavljeno. Vladajućima je, dakle, naknada isplaćivana, a oporbi ne", kaže Perković, dodajući kako je naknada po sjednici Općinskog vijeća 2017. godine iznosila 200 kuna, ali je narasla na 1000. Kada je odlučeno da naknada bude 1000 kuna, Perković je nastavio s upozorenjima o neisplati oporbenim vijećnicima, ali je ujedno i negodovao zbog iznosa naknade, za koji smatra da je previsok. Isplata naknade je ipak bila ukinuta, ali je pronađen drugi način kako i dalje trošiti novac iz općinskog proračuna.

"Kako bi Pinjuh na neki način pokušao ozakoniti isplatu naknade, odlučeno je da se ona više neće isplaćivati, ali će isti iznos biti isplaćivan članovima raznih općinskih odbora. Njihovi su članovi isključivo vijećnici članovi Pinjuhove stranke - Hrvatske nezavisne liste, a sjednice tih tijela traju po samo nekoliko minuta", objašnjava Perković, tvrdeći da je na taj način načelnik "kupovao" vijećnike te ponavljajući kako je riječ o diskriminaciji ostalih vijećnika.

Podsjetimo, Zlatko Pinjuh, načelnik općine Čeminac, nalazi se u istražnom zatvoru, koji mu je, na trajanje od 30 dana, odredilo izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Osijeku, prihvativši tako žalbu Uskoka na prvu odluku suca istrage, koji je Pinjuha pustio da se brani sa slobode. Tereti ga se za niz kaznenih djela. I.Getto
Zakonitost Pinjuhove odluke osporio je Visoki upravni sud RH

Možda ste propustili...

"SKANDAL KOJI DO SADA NIJE VIĐEN U KAMPANJI"

Anušić: Milanović stalno kršio Ustav

JEDAN OD VODEĆIH HRVATSKIH PEDAGOGA

Preminuo Vlatko Previšić

POZIV ETIČKOG POVJERENSTVA SUDIONICIMA IZBORNE KAMPANJE

Vodite računa o interesima djece