Regija
DAR OD 184 MILIJUNA ZA NAJVEĆI VINKOVAČKI RAZVOJNI PROJEKT

Država je dala 111 hektara za proširenje zone Zalužje
Objavljeno 21. svibnja, 2022.
VINKOVCI- Vinkovačka industrijska zona Zalužje uskoro će biti proširena za dodatnih 111 hektara zemljišta - vijest je to koja se u gradu na Bosutu dugo čekala, a koja je sada i službeno potvrđena.

Najveća je ovo i najznačajnija dodjela Vlade RH Vinkovcima, koji nikada do sada nisu imali na raspolaganju ovoliko veliku površnu na tako atraktivnoj lokaciji. Osigurani su preduvjeti za realizaciju projekta od neprocjenjive važnosti za razvoj samoga grada i ovoga dijela Slavonije, projekta ključnog za gospodarski rast, dolazak investitora i otvaranje novih radnih mjesta.

- Prije svega želim zahvaliti premijeru Andreju Plenkoviću i Vladi RH što su prepoznali važnost trenutka jer upravo će projekt proširenja zone Zalužje sa zemljištem vrijednosti veće od 184 milijuna kuna biti najveći vinkovački razvojni projekt u sljedećem razdoblju. Stvaranje uvjeta za rast i razvoj gospodarstva apsolutni nam je prioritet, a upravo nova proširena Industrijska zona Zalužje temelj je naših nastojanja u budućem razdoblju. Vinkovački gospodarstvenici godinama unatrag bilježe sjajne rezultate, a na ovaj način osigurat ćemo im sve potrebne uvjete za dodatni rast - komentar je gradonačelnika Ivana Bosančića na odlične vijesti iz hrvatske Vlade.

Nova će zona, objašnjava gradonačelnik, biti kreirana prema potrebama gospodarstvenika. Vinkovački poduzetnici dobit će priliku za proširenje poslovanja, a očekuju i nove investitore koji će osigurati nove tehnologije, nove djelatnosti te, što je najvažnije, nova radna mjesta.

- Imajući u vidu moderne gospodarske trendove te ciljeve ulaganja EU-a za sljedeće razdoblje, proširenjem zone Zalužje stvorit ćemo preduvjete za dugoročno rješavanje pitanja gospodarskog i industrijskog razvoja na vinkovačkom području. Prošireni dio Zalužja izgradit će se kao održiva, pametna i digitalna zona, a investitorima ćemo, osim dostupnog zemljišta, ponuditi i potpunu infrastrukturnu opremljenost, prometnu povezanost te lokalnu i regionalnu vlast angažiranu u privlačenju investicija i otvorenu za suradnju - ističe gradonačelnik.

Sukladno Europskom zelenom planu, u Vinkovcima planiraju prošireni dio Industrijske zone organizirati u obliku "SMART" zone, u kojoj će se pametnim rješenjima objediniti nadzor i upravljanje poduzetničkom infrastrukturom i omogućiti značajne energetske uštede. S pomoću pametnih senzora, pametnih mjerila i kamera osigurat će se briga o okolišu, utrošak energenata i ojačati sigurnost u zoni. U svrhu pružanja potpore i pratećih sadržaja svim poduzetnicima u zoni na raspolaganju će biti Agencija za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA d.o.o., Tehnološki park Vinkovci i Poduzetnički inkubator Vinkovci, kao i gradske poduzetničko-potporne institucije.

Zalužje ima potencijala za širenje i upravo stoga se prije dvije godine u izmjenama Prostornog plana uređenja Grada Vinkovaca išlo na proširenje ove zone za još 131 hektar, čime će Vinkovci dugoročno riješiti pitanje gospodarskog i industrijskog razvoja u prostoru. Miroslav Flego
Zbog zone mijenjali prostorni plan
Gradsko vijeće Vinkovaca krajem svibnja 2020. usvojilo je druge izmjene i dopune Prostornog plana uređenja grada, koje su jako važne za razvoj gospodarstva. Cilj im je, pojasnio je tada Hrvoje Niče, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, otvoriti grad ulagačima i olakšati mogućnosti ulaganja, a odnose se na gospodarske zone, pa je preinake doživjelo i Zalužje, koje se prije proširenja prostire na nešto manje od 40 hektara i gdje je 49 poslovnih subjekata koji u svim svojim poslovnim jedinicama zapošljavaju ukupno 1767 osoba.

Zona Zalužje jako je dobro prometno povezana lokacija s respektabilnim brojem poslovnih subjekata

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike