Regija
ZA RASELJENE OSOBE IZ UKRAJINE ORGANIZIRAN PRIJAM I DRUŽENJE

Vezena košulja višivanka, uz ukrajinski jezik, utkana je u genetski kod nacije
Objavljeno 21. svibnja, 2022.
POŽEGA - U prigodi Svjetskog dana višivanke (vyšyvanke) – ukrajinske tradicionalne vezene košulje, Požeško-slavonska županija zajedno s pet gradova i pet općina održala je primanje i druženje za raseljene osobe s područja Ukrajine.

- Zahvaljujem organizatorima na obilježavanju ovog praznika u ime svih Ukrajinaca koji su privremeno smješteni u Požeško-slavonskoj županiji. Svjetski dan višivanke, zajedno s našim ukrajinskim jezikom, genetski je kod naše nacije. Ona je uvijek bila s Ukrajincima, no, nažalost, danas neće moći svaki Ukrajinac nositi svoju vezenu košulju jer ju je većina izgubila zbog brutalnog rata Rusije protiv Ukrajine. Vratit ćemo mi svoju višivanku, osloboditi svoju zemlju i otpjevati svoju "Stefaniju" na Krimu - rekla je Irina Matijević, predsjednica lipičke Udruge ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva.

- Višivanka je simbol vašeg domoljublja, vašeg zdravlja i ljepote. Iako je razlog vašeg boravka ovdje u Požegi i ostalim mjestima naše županije zapravo tužan jer ste svojevremeno izbjegli iz svoje zemlje, želim vam da zapamtite poneku lijepu uspomenu vašeg boravka u našoj županiji. Nadam se da će zlo koje vas je zadesilo brzo završiti i da ćete se sretno vratiti u svoju domovinu – poželio je gostima gradonačelnik Požege Željko Glavić.

Na području Požeško-slavonske županije trenutačno živi 212 osoba ukrajinskog podrijetla. Zajedno s Vladom Republike Hrvatske koordinira se prihvat i zbrinjavanje izbjeglica, pruža se zdravstvena zaštita, podmiruju troškovi stanovanja, isplaćuje jednokratna pomoć, organizira školovanje djece, sve s ciljem brže integracije u društvo.

- Vjerujem da će nas današnje druženje zbližiti i nadam se da u našoj slobodnoj Hrvatskoj osjećate dobrodošlicu. Tu slobodu svim srcem želimo i svima vama i vašoj državi - rekla je županica Antonija Jozić pozdravljajući nove stanovnike Požeško-slavonske županije.

Folklornim nastupom u programu su sudjelovali članovi Ukrajinskog kulturno-prosvjetnog društva “Ukrajina” iz Slavonskog Broda. Svečani prijam, na koji su pristigli brojni Ukrajinci s djecom, održan je u dvorani “Gloria”, a prethodio mu je turistički obilazak grada Požege, odnosno upoznavanje njegovih ljepota i brojnih znamenitosti.

B. Starčevć Tesari
Vratit ćemo višivanku, osloboditi svoju zemlju i otpjevati “Stefaniju” na Krimu, rekla je Irina Matijević

212

osoba ukrajinskog podrijetla živi na području Požeško-slavonske županije

Možda ste propustili...

OPĆINA: OBAVIJEST, OPOMENA PA KAZNA

Za zapuštene okućnice kazne od 300 do 1300 €

U BARANJU STIGLA JOŠ JEDNA NAGRADA

Baranjski bećarac je Simply the Best

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana