Kultura
HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI

Izabrano je 17 novih redovitih članova HAZU-a
Objavljeno 21. svibnja, 2022.
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) izabrala je na izbornoj skupštini u četvrtak 17 novih redovitih članova - akademika te po pet dopisnih i članova suradnika. Natpolovičnom većinom glasova ukupnog broja redovitih članova HAZU za redovite članove, odnosno akademike, izabrani su u Razredu za društvene znanosti Stjepan Ćosić, u Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti Ivo Piantanida i Vladislav Tomišić, a u Razredu za prirodne znanosti Ivan Sondi, Mario Šlaus i Stipan Jonjić. U Razredu za filološke znanosti izabrani su Mario Brdar, Silvana Vranić i Mateo Žagar, u Razredu za književnost Ratko Cvetnić, Krešimir Bagić i Sibila Petlevski, a u Razredu za likovne umjetnosti Petar Barišić i Kažimir Hraste, dok su u Razredu za tehničke znanosti novi akademici Sven Lončarić, Bojan Jerbić i Ivan Petrović.

Za dopisne članove Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti izabrani su: Tomislav Friščić iz SAD-a u Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti, Philippe Ménard iz Francuske u Razredu za filološke znanosti, Josip Mlakić iz BiH u Razredu za književnost, a Xavier Barral I Altet iz Španjolske u Razredu za likovne umjetnosti te Sofia A. Gubaidulina iz Njemačke u Razredu za glazbenu umjetnost i muzikologiju.

Za članove suradnike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti izabrani su: u Razredu za društvene znanosti Ivana Horbec, u Razredu za filološke znanosti Nikola Vuletić i Ivan Marković te u Razredu za književnost Tena Štivičić i Maša Kolanović.

Nakon ovogodišnjih izbora HAZU ima ukupno 136 redovitih članova, 114 dopisnih i 79 članova suradnika. Svečano proglašenje novih članova Hrvatske akademije održat će se u srijedu, 15. lipnja, u palači HAZU. H
Možda ste propustili...

OBLJETNIČKI, 20. FESTIVAL PRVIH

Vrijeme rizika – nesigurnost kao konstanta

PREDSTAVLJENA ”DJEVOJČICE… PUSTI NAS” KATARINE PAHLJINE

Ukoričene priče čuvaju ljepotu autoričinih uspomena

DODJELOM NAGRADA ZAVRŠILI 46. DANI SATIRE FADILA HADŽIĆA

Najbolja predstava “Kus Petlić”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U SLAVONSKOM BRODU 1. SRPNJA

Izložba ilustracija “Neustrašive žene”

2

62. GLAZBENE VEČERI U SV. DONATU

U programu 10 koncerata

3

MINISTARSTVO KULTURE I MEDIJA

Poziv za dodjelu potpora za poticanje književnoga stvaralaštva u 2023.