Ekonomija
BERBA KRALJICE POVRĆA NA OPG-U PETROVIĆ

Šaptinovačke šparoge za hotele, bolnice, restorane, trgovačke centre ...
Objavljeno 21. svibnja, 2022.
U uzgoju šparoga na imanju OPG Petrović sudjeluju čak tri generacije obitelji

Šparoga je do prije desetak godina u Hrvatskoj bila malo poznata, a za to su vrijeme mnogi u restoranima diljem svijeta uživali u toj ukusnoj, ali itekako zdravoj namirnici. U međuvremenu je šparoga postala raširena po cijeloj Hrvatskoj, a njezinim uzgojem posljednjih nekoliko godina bavi se obitelj Petrović iz Šaptinovaca.
"Uzgojem šparoge počeli smo se baviti 2015., no pravi plodovi rada počeli su se ubirati tek dvije-tri godine poslije. U početku je bilo teško probiti se na tržište jer smo bili malo poznati proizvođači šparoga iz Šaptinovaca. Međutim, zahvaljujući rodbini, prijateljima i znancima uspjeli smo opstati na tržištu. Posljednje dvije godine imamo i stalne kupce, a to su Hotel Osijek, Klinički bolnički centar Osijek, Restoran Crna svinja iz Čepina, brojni liječnici iz zagrebačkog KBC-a Merkur... Osim toga, podosta prodajemo na području grada Zagreba, u Bjelovaru, Splitu, Našicama i Osijeku", kaže Mateo Petrović iz Šaptinovaca.
Trenutačna vremenska situacija izuzetno je povoljna za rast šparoga. Naime, ova biljka voli puno sunca i toplo vrijeme, a tako je posljednjih nekoliko tjedana.

Povoljno vrijeme


"Upravo tako. Vrijeme je jako važno za uzgoj i rast šparoga, i za sada smo više nego zadovoljni vremenskim prilikama. Sunce i temperature do 30 stupnjeva pozitivno utječu na šparogu, tako da možemo imati dva puta berbu u jednom danu (ujutro u predvečer), a u takvim uvjetima prinosi po hektaru mogu biti i do tonu i pol po hektaru. Zapravo, to je nekakva srednja vrijednost nasada", priča Mateo iz OPG-a Petrović.
Sezona šparoga traje vrlo kratko, samo dva mjeseca, no šparoga se može konzumirati cijele godine, i to kiseljenjem ili čuvanjem u zamrzivaču.
"Posljednje tri godine, kako se vrijeme promijenilo, sezona šparoga počinje krajem travnja i traje do početka srpnja. Tada je prodajemo isključivo kao svježe ubranu, a od jeseni imamo u ponudi i zamrznute šparoge te ukiseljene. Najveće nutritivne vrijednosti dakako ima svježa šparoga, ali i ukiseljena zadrži veliku većinu svojstava", objašnjava Mateo Petrović.
Inače, u uzgoju šparoga na imanju OPG Petrović sudjeluju čak tri generacije obitelji.
"Osim moje malenkosti, u posao su uključeni moja Marina, brat Matej, otac Igor, majka Valerija te bake Slavica i Nada. Svatko od njih pomaže koliko može, a najviše kada je sezona. Treba reći da posao sa šparogama nije gotov kada prestane berba. Nakon toga, od srpnja do kraja rujna, potrebno je održavanje polja kao što je saniranje trave, međuredne obrade frezom, nakon toga prihrana..." kaže Mateo.

Izvor zdravlja


Iako velikim dijelom sami prodaju šparogu, u OPG-u Petrović sav eventualni višak plasiraju u zadrugu "Vinkovačke šparoge". U tome im uvelike pomažu Marinini roditelji, koji imaju OPG "Janeš" s četiri hektara šparoga, a koje preko zadruge "Vinkovačke šparoge" završavaju u Njemačkoj i trgovačkom lancu Lidl.
"Jako smo zadovoljni vinkovačkom zadrugom. Sve je korektno, otkup osiguran za sve, isplata korektna i redovita te doista nemamo nikakvih prigovora", naglasio je Mateo.
Zbog svojih nutritivnih svojstava šparogu nazivaju kraljicom povrća. Praktično sve donedavno šparoga je bila gotovo egzotična namirnica na našim trpezama, ali, srećom, to se promijenilo, ljudi su se educirali i sada je ona nezamjenjiv dio menija, posebice u sezoni.

"Šparoga je izuzetno zdrava namirnica, koja regulira rad pluća, jetre i bubrega. Korisna je za dijabetičare te u trudnoći za razvoj ploda. Obiluje bjelančevinama, kalcijem i magnezijem, pa je izuzetno dobra za detoksikaciju organizma. Osim toga, šparoge su poznate kao izvrstan izvor folne kiseline, vitamina B-skupine, esencijalnog za pravilnu diobu stanica i sintezu DNA te bitnog za zdravlje kardiovaskularnog sustava. Budući da su bogate nutrijentima, a siromašne kalorijama - jedna šalica kuhanih šparoga osigurava samo 43 kalorije - šparoge je poželjno uvrstiti u najzdraviji način prehrane", objašnjava Marina. Ivica Korman
Mateo Petrović,

uzgajivač šparoga

Posljednje dvije godine imamo i stalne kupce, kao što su Hotel Osijek, Klinički bolnički centar Osijek, Restoran Crna svinja iz Čepina, liječnici iz zagrebačkog KBC-a Merkur

KAKO PREPOZNATI SVJEŽU ŠPAROGU?
”Svježa šparoga mora pucati pod noktom kad ju malo zakinemo, zatim biti hrskava i ispuštati svoj sok. Nikako ne smije biti žućkasta, nego zelena, vrhovi moraju biti zatvoreni, odnosno ne smije imati cvijet. Tijelo biljke ne smije biti gumeno, nego čvrsto, a kada joj vrh počne poprimati smeđu boju, vidi se da je stara. U donjem dijelu stabljike mora biti što manji drvenasti dio, što je znak da je svježa. Jer kako šparoga stari, taj drvenasti dio se povećava. Međutim, ni taj drvenasti dio ne treba baciti, već se od njega može napraviti čaj, koji je izuzetno zdrav za mokraćovod i rad bubrega”, objasnila je Marina Petrović.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike