Crna kronika
NAKON UVJETA MORA U ZATVOR

Lopov provaljivao u vikendice, krao je alkoholna pića
Objavljeno 20. svibnja, 2022.
Kako je već imao uvjetnu kaznu zbog prethodnih krađa, 41-godišnjak sada ide 16 mjeseci u zatvor

Četrdesetjednogodišnjak iz Slavonskog Broda osuđen je na zatvorsku kaznu zbog provale u četiri vikendice na brodskom području. Za provale u vikendice na Brlićevu putu u Slavonskom Brodu i krađe iz njih osuđen je na deset mjeseci zatvora, no opozvana mu je i uvjetna osuda koja je postala pravomoćna 14. rujna 2020. godine, zbog teške krađe, kojom je bio osuđen na kaznu zatvora u trajanju od deset mjeseci uz rok kušnje u trajanju od tri godine, pa će sada u zatvor na godinu i četiri mjeseca.



Općinski sud u Slavonskom Brodu proglasio ga je krivim jer je 8. srpnja 2021. od 8 do 8.30 sati u Slavonskom Brodu, u nakani da dođe do tuđih predmeta, metalnom polugom provalio zaključana vrata vikendice I. K., ušao u u nju i ukrao litru alkoholnog pića, škare za rezanje voća, sjekiru i baterijsku svjetiljku. Neposredno nakon toga metalnom je polugom razbio staklo i nasilno otvorio prozor vikendice E. O., ušao i odnio - plastični stolnjak. Odmah zatim na isti je način provalio u vikendicu Ž. R., iz koje - nije ukrao ništa. U nastavku je provalio drvena ulazna vrata kontejnera smještenog uz vikendicu G. B. i iz njega ukrao tri boce alkoholnog pića i jednu ukrasnu bocu.

Vlasnik kontejnera na sudu je rekao kako je provalnik ukrao dvije boce rakije i bocu vina te ukrasnu bocu s logom "Muška pjevačka skupina Veseli šokci" Slavonski Brod. I iz prve vikendice, uz ostalo, ukrao je bocu rakije.

Iznoseći svoju obranu, 41-godišnjak je sve priznao i naveo da je u kuće ulazio isključivo radi alkohola. Ušao je u četiri vikend-kuće, a do kuća je dolazio skuterom te nasilno otvorio vrata metalnom šipkom, pokidao lokot i uzeo litru rakije. Potom je nasilno otvorio i tri pomoćne zgrade, šupe. Kaže kako navodi tužiteljstva da je uzeo i škare za rezanje voćki i sjekiru nisu točni te da je ukrao samo rakiju, a potom je ušao u žutu kuću, gdje je staklo razbijeno. Tom istom šipkom je razbio staklo, otvorio prozor te ušao unutra. Tu nije uzeo ništa, samo stolnjak, i to jer je vidio nekoliko kapi svoje krvi s obzirom na to da se porezao pri razbijanju stakla. Stolnjak je bacio u šumu. Poslije se spustio dolje skuterom, a litra rakije bila mu je u ruksaku. Napravio je sve to samo zbog pića. Ima problema sa živcima i alkoholom, a pogotovo sa živcima... Žao mu je što je to napravio.

Sandra Lacić
NE TREBA PLATITI SUDSKI POSTUPAK
Prilikom odluke o vrsti i visini kazne sudsko vijeće Općinskog suda Slavonski Brod optuženiku je otegotnim cijenilo da je do sada optuživan za istovrsno kazneno djelo, a olakotnim mu je cijenilo da je nezaposlen. Imajući u vidu da je 41-godišnjak nezaposlen, sud ga je oslobodio obveze naknade troškova kaznenog postupka. Budući da visine štete u ovom postupku nisu utvrđene na točan i pouzdan način, sud je oštećenike s imovinsko pravnim zahtjevima uputio u redovitu parnicu. Oni će, naime, na osnovi nepravomoćne presude moći, ako to žele, podignuti privatnu tužbu protiv 41-godišnjaka i eventualno zatražiti nadoknadu štete prouzročene njegovim provaljivanjem u vikendice.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike