Novosti
TERETE IH ZA ZLOČIN U VRIJEME VRO OLUJA

Optužnica iz Srbije protiv četvorice hrvatskih pilota
Objavljeno 19. svibnja, 2022.

Srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine podignulo je optužnicu protiv četvorice časnika Hrvatske vojske zbog ratnog zločina nad srpskim civilima jer su u akciji Oluja 7. i 8. kolovoza 1995., prema tvrdnjama tužitelja, naredili raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada. U tom raketiranju, prema navodima iz optužnice, ubijeno je 13 osoba, među kojima šestero djece, a ranjeno je 24 osoba. Optužnica navodno tereti pripadnike Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Vladimira Mikca, Zdenka Radulja, Željka Jelenića i Danijela Borovića.



Beogradski dnevnik Danas objavio je, pozivajući se na Viši sud u Beogradu, da je tužiteljstvo optužnicu podiglo 31. ožujka, ali da je 6. svibnja sudskom odlukom vraćena tužiteljstvu na doradu radi boljeg razjašnjenja.Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica kazao je da ministarstvo nije službeno obaviješteno o optužnici protiv hrvatskih pilota. Ministar je ocijenio da je u tom postupku problematična provedba srbijanskog Zakona o organizaciji nadležnosti državnih organa u postupcima ratnih zločina ‘‘gdje se stvara određena kvazijurisdikcija, odnosno univerzalna jurisdikcija na koju smo više puta upozoravali i koja za nas nije prihvatljiva". Malenica je podsjetio da je Ministarstvo pravosuđa 2018. formiralo posebno povjerenstvo za suradnju sa Srbijom koje se sastalo nekoliko puta, ali posljednjih godina nema nikakve suradnje. ‘‘Na moju inicijativu bilo je pokušaja da se to povjerenstvo sastane i razgovara o otvorenim pitanjima, međutim s njihove strane nije bilo nikakve reakcije‘‘, kazao je. Dodao je da je vojno redarstvena operacija Oluja bila legitimna i da je vođena sukladno međunarodnom pravu, što je utvrđeno i na Haškom sudu. ‘‘Čekamo reakciju Ministarstva pravde Srbije", kazao je Malenica.

Borović, jedan od pilota navodno obuhvaćenih optužnicom, za Tportal je izjavio kako je riječ o staroj priči koja se prigodno objavljuje s vremena na vrijeme te je odbacio odgovornost. Ministarstvo branitelja poručilo je kako smo opet svjedoci pokušaja negiranja obrambenog i oslobodilačkog karaktera Domovinskog rata dizanjem optužnica protiv hrvatskih branitelja i upornim inzistiranjem Srbije na univerzalnoj jurisdikciji, što je nedopustivo i neprihvatljivo. H/D.Pav.
Ivan Malenica

ministar pravosuđa i uprave

Problematična je provedba srbijanskog Zakona o organizaciji nadležnosti državnih organa u postupcima ratnih zločina gdje se stvara određena kvazijurisdikcija, odnosno univerzalna jurisdikcija koja za nas nije prihvatljiva.

Možda ste propustili...

POTPISANA DVA UGOVORA VEZANA UZ RIJEKU I SISAK

Ina u projektima obnovljive energije

NEOVISNI KANDIDAT NA LISTI HRVATSKOG BILA U 11. IZBORNOJ JEDINICI

Tolj: Obnoviti Herceg-Bosnu