Svijet
ZABRINUTOST U EUROPI I SJEVERNOJ AMERICI

Više slučajeva majmunskih boginja
Objavljeno 19. svibnja, 2022.
Zdravstvene vlasti u Europi i Sjevernoj Americi bilježe sve veći broj slučajeva zaraze virusom majmunskih boginja od početka svibnja, što izaziva bojazan da bi se bolest, koja je endemska u dijelovima Afrike, mogla proširiti i drugdje u svijetu. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) zatražila je da se strogo prate kontakti zaraženih tim virusom. U srijedu su bolest prijavile Španjolska, Portugal, Kanada i SAD. Velika Britanija, koja je prva signalizirala slučaj te bolesti 6. svibnja kod osobe koja je bila u Nigeriji, objavila je da ima ukupno devet identificiranih slučajeva. U četvrtak je prvi slučaj dijagnosticiran i u Italiji u bolnici u Rimu, a još su dva slučaja suspektna. Prvi slučaj prijavljen je u četvrtak i u Švedskoj. Javnost i zdravstvene klinike trebali bi biti svjesni te bolesti, a neobične kožne osipe trebali bi pregledati stručnjaci, poručio je WHO. Sumnja li se u majmunske boginje, pacijente treba izolirati, dodaje.

Osmero zaraženih prijavljeno je u Madridu, prenijela je agencija Europa Press. U Portugalu je, prema pisanju lista Publico, zaraženo oko 20 ljudi. Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavio je da je zaražen jedan američki građanin. Većinom je riječ o muškarcima koji su imali seksualni kontakt s drugim muškarcima. Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti namjerava objaviti prvo izvješće "početkom sljedećeg tjedna". Agencija kaže da prati situaciju i preporučuje da se "izoliraju i testiraju sumnjivi slučajevi i da se o tome izvijeste nadležna tijela". U Nigeriji je, prema WHO-u, od 2017. prijavljeno 558 sumnjivih slučajeva majmunskih boginja. Potvrđeno ih je 241, a osmero ljudi je umrlo.

Virus majmunskih boginja je strukturom sličan virusu velikih boginja i izaziva sličnu, ali puno blažu bolest. No mogući su i teški slučajevi. Simptomi bolesti su groznica, glavobolja, bolovi u mišićima, natečeni limfni čvorovi i osjećaj umora. Slijedi ih karakterističan osip, koji na koži stvara mjehuriće i kraste. Vrijeme od izlaganja virusu do pojave simptoma je oko 10 dana, a simptomi obično traju od dva do četiri tjedna. Bolest se prenosi kapljičnim putem, bliskim tjelesnim kontaktom i kontaminiranim predmetima. Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 1980. velike boginje iskorijenjenima zahvaljujući masovnom cijepljenju. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike