Novosti
RASPRAVA NA SKUPU HRVATSKIH RATNIH VOJNIH INVALIDA

Za negativnu percepciju javnosti prema braniteljima svi snosimo dio odgovornosti
Objavljeno 19. svibnja, 2022.

Utjecaj i posljedice negativne percepcije društvenih skupina prema hrvatskim braniteljima bila je tema okruglog stola održanog u Osijeku u četvrtak u organizaciji Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida, a pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja. Treći je ovo okrugli stol, nakon Zagreba i Slavonskog Broda, na kojemu se kroz razgovore s predstavnicima više društvenih skupina, od medija, preko nacionalnih manjina, članova biskupske konferencije, civilnih osoba s invaliditetom, sve do političara, studenata i umirovljenika, pokušava iskristalizirati ono zbog čega se branitelje gleda drukčijim očima nego što oni misle da bi trebalo.



"Negativna percepcija u hrvatskoj javnosti vezana uz hrvatske branitelje postoji još od završetka Domovinskog rata. Danas bilo koja rasprava - u medijima, na ulici, u Saboru, na tribinama i okruglim stolovima - pa čak i u državnim institucijama - u središte problema stavlja upravo branitelje. Primjerice, hrvatskih branitelja je 513 tisuća i odmah se stvori percepcija kako svi oni imaju mirovinu, iako ju mogu imati samo hrvatski ratni vojni invalidi kojih je 58 tisuća, no javnost s time nije upoznata", rekao je Đuro Glogoški, predsjednik Udruge 100 % HRVI I. skupine, koji smatra da su mediji i način na koji izvještavaju o negativnim događajima čiji su akteri hrvatski branitelji jedan od glavnih krivaca za negativnu percepciju javnosti prema ovoj skupini.



Na okruglom stolu, osim Glogoškog, sudjelovali su novinar Goran Flauder, Vlado Jukić iz stranke "Desno", Mario Burek, savjetnik u područnom Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Goran Gojković, tajnik udruge "Upit", i Marinko Marijanović, invalid Domovinskog rata. Negativni primjeri uvijek su u prvom planu, dok se o pozitivnim primjerima piše i izvještava vrlo malo, rečeno je na okruglom stolu, a upravo se dijalogom svih skupina hrvatskog društva može doći do rješenja problema, jer priča ima i drugu stranu, poput one da branitelji koštaju državu manje nego civilne udruge. Ono u čemu se slažu svi sudionici ovog skupa je da trenutačni odnos društva prema braniteljima treba hitno mijenjati, a za sudjelovanje u tome nužna je pomoć svih članova društva, jer za negativnu percepciju javnosti prema braniteljima svi snosimo dio odgovornosti.

Nikola Kučar
Možda ste propustili...

NEOVISNI KANDIDAT NA LISTI HRVATSKOG BILA U 11. IZBORNOJ JEDINICI

Tolj: Obnoviti Herceg-Bosnu

U IPSOSU VRLO ZADOVOLJNI ODRAĐENIM

Izlazna anketa gotovo pogodila rezultate izbora