Sport
OSJEČANIN U KRIVOM DRESU

Ante Kuduz: Odlučio sam, igrat ću za reprezentaciju Rumunjske
Objavljeno 19. svibnja, 2022.
U Hrvatskoj nisam dobio pravu priliku, rekao je osječki rukometaš

Nakon manje od šest mjeseci provedenih u Skopju, zimus se osječki rukometaš Ante Kuduz vratio u Bukurešt. Vratio se i starim navikama, koje je stekao tijekom prethodne tri godine igranja u Rumunjskoj. S Dinamom iz Bukurešta, čiji je dres nosio i prije kratkog boravka u Vardaru 1961, osvojio je ponovno dvostruku krunu.



Naslov prvaka Rumunjske osiguran je još tri kola prije kraja. Puno je teže bilo doći do drugog trofeja nacionalnog kupa. U finalu je Dinamo pobijedio velikog rivala na svim poljima Steauu sa samo jedan razlike. Ante u tom susretu nije igrao zbog lakše ozljede stopala.

Rumunjsko državljanstvo


Nedavno su rumunjski mediji objavili kako su Ante Kuduz i iranski vratar Saeid Heidaridadi dobili rumunjsko državljanstvo. Uz objašnjenje da će time omogućiti dovođenje više inozemnih rukometaša u Dinamo, koji očito za sljedeću sezonu ima veće ambicije u Ligi prvaka. S druge strane, dobivanjem državljanstva Osječanin bi vrlo brzo stekao pravo igranja i za rumunjsku reprezentaciju. Na takav zaključak navodi i činjenica što je trener Dinama istovremeno i trener rumunjske reprezentacije Xavi Pascual. Španjolski trener, koji je prethodno s Barcelonom čak triput osvajao Ligu prvaka. Između ostaloga, i ovaj još uvijek aktualni, 2021. godine.

Postoji li mogućnost da lijevi vanjski kojeg zbog sličnosti s danskim rukometašem nazivaju "hrvatski Hansen" postane "rumunjski Hansen"? Bez okolišanja odgovorio nam je Kuduz u trenutcima dok se spremao kući u Osijek.

- Da, postoji mogućnost. Ma odluka je već donesena. Zaigrat ću za Rumunjsku!

Nije pozvan u Mađarsku


Nekoliko je stvari ključno u toj odluci. S dolaskom Xavija Pascuala porasle su i ambicije ne samo bukureštanskog Dinama nego i rumunjske reprezentacije, koja se želi vratiti na davne staze slave. Druga je što je posljednji službeni nastup za Hrvatsku odigrao 16. lipnja 2019., protiv Belgije, tako da će u lipnju ove godine moći promijeniti "sportsko" državljanstvo. U međuvremenu je bio pozivan na pripreme za Euro 2020., potom i za nastup na EHF Eurocupu protiv Mađarske u Osijeku, ali se tada ispriječila korona.

- Najveća želja mi je bila zaigrati za Hrvatsku na velikim natjecanjima. S jedne strane žao mi je što mi je to ostala neispunjena želja. S druge strane je činjenica da nisam dobio pravu priliku, pa s te strane nemam za čim žaliti. Poštujem svačiju odluku, ali u ove tri godine sigurno je bilo prigoda da i ja dobijem koju priliku više.

Velika je konkurencija trenutno u Hrvatskoj na njegovoj poziciji. Mamić, Jaganjac, Lučin, Šarac, Srna, Slišković, Mandalinić... Svi oni imaju veće ili manje argumente da su baš oni vrijedni biti "unutra". Dio njih je pozivan pa je poslije otpadao i naknadno pozivan tijekom onog čudnog europskog prvenstva u Mađarskoj.

- Ja tada nisam dobio nikakav poziv. Ni službeni ni neslužbeni. Ni neku poruku od bilo koga da se razmatra ta mogućnost.

Ako se nešto ne (p)okrene Ante neće zaigrati za Hrvatsku na velikom natjecanju, ali bi to mogao s Rumunjskom.

- Lijepa se prilika nudi u kvalifikacijama za Euro 2024. U skupini smo s Austrijom, Ukrajinom i Farskim otocima. Nema izrazitog favorita i u toj skupini Rumunjska sigurno ima izgleda za prolazak - zaključio je Kuduz.

Krešimir Lacković
“RK OSIJEK JE ČISTA ROMANTIKA”
Pratio je u Rumunjskoj Ante završnicu u hrvatskom klupskom rukometu. Najviše u Prvoj HRL “Sjever”. Njegov matični RK Osijek vratio se konačno u elitu.

- Ma to je meni čista romantika! Stvarno sam presretan zbog toga. Prvenstveno zbog dečki s kojima sam igrao još u mlađim uzrastima, a koji su i danas u klubu, Nedića, Vukušića, Babića, Šimatića. Sanjali smo, kada smo počinjali igrati za seniore, da ćemo jednoga dana s Osijekom igrati u Premijer ligi. Evo, to se konačno ostvarilo - poručio je 27-godišnji rukometaš.

Najčitanije iz rubrike