Sport
SAN SE NIJE OSTVARIO

Bijelo-plavi jednostavno nisu još zreli za neki trofej
Objavljeno 19. svibnja, 2022.
Osijek je drugu godinu zaredom vodio veliku bitku za naslov, ali ju nije dobio

Iako sezona još nije završena, pod nju se polako može podvlačiti crta jer posljednje kolo neće promijeniti ništa kada je u pitanju konačna slika. Nogometaši Osijeka su duže nego lani sanjali san o naslovu prvaka, ali su se opet iz njega probudili u samoj završnici.



U dugom i napornom prvenstvu koje je bilo jedno od najneizvjesnijih u povijesti HNL-a na putu prema konačnom uspjehu uvijek je vrag u detaljima. Osijek je ove sezone imao priliku, i to dobru, ali nije ju iskoristio najviše zbog vlastitih nesavršenosti, pa isključivo u njima u Gradskom vrtu trebaju tražiti prostor za poboljšanja u sljedećoj sezoni. Tri su faktora bila presudna u lovu na prvi naslov prvaka.

1. Realizacija


Osijek će sezonu završiti s desetak pogodaka manje u odnosu prema prošloj. Bijelo-plavi nisu imali pravog "killera" u napadu. Prošle sezone Ramon Mierez bio je prvi strijelac prvenstva s 22 pogotka, a ove ih je zabio samo tri. I mnogi će baš u tome vidjeti glavni razlog silnih problema koje su Osječani imali u realizaciji. Računalo se da će tih desetak pogodaka koji nedostaju na kontu isporučiti Argentinac. Nije se dogodilo, a da nevolja bude gora, nijedan od ostalih napadača nije iskočio i nadoknadio taj minus. Teško je boriti se za naslov ako nemaš u momčadi čovjeka koji je spreman zabiti između 15 i 20 pogodaka. Bjelica ove sezone nije uspio pronaći takvog čovjeka i zbog toga je Osijek najčešće teškom mukom dolazio do pobjeda, a dosta je utakmica završilo remijem upravo i zbog propuštenih prilika. Istina, ni igra bijelo-plavih nije uvijek bila na potrebnoj razini, ali prošle sezone, kada bi se to dogodilo, bilo je dovoljno pronaći Ramonovu glavu i problem bi bio riješen. Nažalost, Mierez nije uspio ponoviti tako dobru sezonu, a Osijek je zbog toga patio. Opet, mogla je momčad više napraviti ne samo za njega, već i za ostale napadače. Realizacija je poput obrane, stvar momčadi, a ne uvijek samo pojedinca.

2. Ozljede


Ozljede su odigrale iznimno važnu ulogu u naporima Osijeka u borbi za naslov. To je detalj na koji se ne može utjecati i uvijek ga se ukalkulira kao potencijalnu prijetnju prije početka sezone, ali osječku momčad u ovom su prvenstvu te nevolje udarile baš po ključnim pozicijama. Prije svega nenadoknadiv je bio izostanak kapetana Mileta Škorića u ključnom dijelu sezone. Ozlijedio se Mile na reprezentativnom izletu u Katar i zbog toga je mjesec dana bio izvan stroja u trenutku kada su se stvari lomile. Propustio je derbije protiv Hajduka i Rijeke, a u Maksimiru je zaigrao tek oporavljen. S kapetanom i bez njega Osijek nije ista momčad. Posebno se to odnosi na obranu. Sličan udarac bio je izostanak Darka Nejašmića u početku drugog dijela sezone. Nejašmić je izrastao u ključnog veznjaka bijelo-plavih, a kada se vratio, igrao je poluzdrav, što se osjetilo na njegovim partijama, ali i rezultatima. I, konačno, Karlo Bartolec, koji je propustio gotovo cijeli nastavak sezone, a koliko je važan kotačić u igri Osijeka vidjelo se kada se vratio. S njim u momčadi bijelo-plavi daleko lakše razvijaju napadačku igru. Treba reći kako su problema s ozljedama važnih igrača imali i svi ostali konkurenti, a u tim su trenutcima proživljavali slične rezultatske krize kao i bijelo-plavi. Razlika je bila samo u tome što je Osijek u najosjetljivijem dijelu sezone bio bez važnih karika.

3. Nenad Bjelica


Ovime ni slučajno ne želimo umanjiti velike zasluge koje ima trener Nenad Bjelica u stvaranju Osijeka koji je konkurentan za titulu. Nenad radi odličan posao i zato ga treba završiti. No u prijelomnom dijelu sezone izgubio je živce i krenuo u otvoreni sukob s čelnicima kluba što je posve poremetilo dobru atmosferu oko kluba. Valjda će jednog dana otkriti zbog čega je to napravio baš u trenutku kada je bitka za naslov bila na vrhuncu. Pogriješio je, a uz to nije nam jasno zbog čega se vječno od nečega brani kada ga nitko ne napada. Priče o konkurentima koji su "mlazni avioni" ili "space shuttlovi" za Osijek neće pomoći u ostvarivanju ciljeva. Retorika mu je ponekad bila čudna, a osim toga Nenad je doveden i skupo plaćen upravo kako bi u Gradski vrt donio poneki trofej i pretvorio bijelo-plave u momčad s pobjedničkim gardom. Na dobrom je putu da to i učini, ali jednostavno treba prestati gledati prema drugima i okrenuti se isključivo - Osijeku. Komparacije koje je znao vući tijekom sezone nisu bile korisne. Osijek ima drugi proračun u HNL-u i drugi najskuplji igrački kadar, pa nije uputno pričati o novcu kao razlogu što se posrnulo u borbi za naslov. Nisu tome krivi ni suci, a još manje čelnici kluba. Bijelo-plavi ove sezone jednostavno još nisu bili zreli za taj posljednji iskorak, ali to ne znači da se zbog toga treba svađati i stvarati nemir.

Osijek je vjerojatno najperspektivniji klub u Hrvatskoj, zato se treba okrenuti samo sebi i nastaviti napredovati, a kao plod toga doći će i trofeji.

Dalibor Keler
TI NESRETNI I NEREALIZIRANI PENALI
Gotovo je nevjerojatno koliko je problema Osijek imao s realizacijom kaznenih udaraca. Tri su ih Osječani promašili u derbijima, dva protiv Hajduka (Bohar i Caktaš) te jedan s Dinamom (Pilj). Da su ih realizirali, tko zna kakvu bismo pjesmu danas pjevali. Možda šampionsku. Koliko je važno imati mirnog izvođača kaznenih udaraca primjer je Hajduk jer je Marko Livaja zabio 12 od 12. Eh, da je Osijek imao čovjeka koji će zabiti tri od tri...

Najveći Osijekov minus u utrci za naslov bio je nedostatak pravog "killera" ispred suparničkih vrata

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

2

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

3

OSJEČANI U ZAVRŠNICI SPAŠAVAJU SEZONU

Zekić i momčad traže
zajedništvo i podršku