Novosti
OSJEČKI GRADONAČELNIK U SUBOTICI

U rujnu Dan vojvođanskih
Hrvata u Osijeku
Objavljeno 18. svibnja, 2022.
Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić boravio je u srijedu u Subotici na poziv Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji. Bio je to njegov prvi službeni posjet tom gradu u funkciji osječkog gradonačelnika. Radić se susreo i s Tomislavom Žigmanovom, predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

"Mislim da smo vrlo konstruktivno razgovarali o pitanjima kulture i obrazovanja Hrvata u Subotici, o tome kako tu suradnju još bolje intenzivirati. Razgovarali smo kako pojačati suradnju Osijeka i ovdašnje zajednice, pa smo dogovorili za rujan Dan vojvođanskih Hrvata u Osijeku, u našem HNK-u, uz cjelodnevni program", najavio je Radić, koji je ocijenio kako je hrvatska zajednica proaktivna, dobro organizirana, želi zadržati kulturu i tradiciju, naravno, poštujući zemlju u kojoj živi.

Jasna Vojnić, predsjednica HNV-a, istaknula je kako Hrvati u Republici Srbiji ne mogu bez potpore iz RH, te da je zahvalna što je Radić prihvatio poziv. Govorila je o dobroj suradnji u području obrazovanja i kulture. "Ovdje imamo 40-ak udruga kulture koje često dobivaju pozive iz Osijeka. Naša školska djeca često svoje izvanastavne aktivnosti realiziraju u Osijeku i okolici. Tu su i potpore našim studentima u Osijeku, kojih je sve više. Nama je to drago, jer ako naši studenti odu studirati u Osijek, veća je vjerojatnost da će se vratiti", rekla je Vojnić.

Žigmanov je podsjetio kako, kada je u pitanju politički segment, postoji niz prijepora i izazova, jedan je isključenost iz procesa donošenja odluka u gradu Subotici. “Ovaj posjet nije ni u kojem slučaju usmjeren protiv bilo koje institucije u Srbiji, naprotiv, cilj je izravnom komunikacijom jasnije posložiti neku vrstu okvira za suradnju i u budućnosti imati plodova za sve građane Subotice, ali i pripadnike hrvatske zajednice”, rekao je Žigmanov. D.Kuštro
GRADOVI PRIJATELJI OD 2010. GODINE
Osijek i Subotica gradovi su prijatelji od 2010. godine, a o početcima njihove suradnje podsjetio je Žigmanov. Rekao je kako je prije 26 godina tadašnji gradonačelnik Osijeka Zlatko Kramarić u Subotici posjetio hrvatsku zajednicu. “Uskoro ćemo ćemo imati najveću kulturnu manifestaciju na istoku Hrvatske, to je Osječko ljeto kulture, pa ćemo, kako više nema pandemijskih mjera, ponovno pozvati gradonačelnike svih naših gradova prijatelja na dolazak”, rekao je Radić, obrazloživši time zašto u srijedu nije posjetio i kolegu, gradonačelnika Subotice.