Osijek
TURISTIČKI SVE ATRAKTIVNIJI

U Osijeku narastao broj
kreveta, ali nedostaje nam
još jedan “pravi” hotel
Objavljeno 19. svibnja, 2022.
Osječka turistička priča sve se uspješnije razvija, a to je dovelo do toga da su smještajni kapaciteti postali nedovoljni

Osijek ima privilegij biti domaćinom međunarodnih nastupa hrvatske nogomente reprezentacije jer, naravno, osim stadiona i potrebne sportske infrastrukture, u svojoj neposrednoj blizini ima aerodrom. Takvo je pravilo odredila krovna sportska organizacija, i bez ispunjenja tog kriterija ne pregovara se.



Nasuprot tomu, Osijek se nije mogao kandidirati za domaćina klupskog finalnog turnira europskih rukometnih timova, na koji se plasirao našički Nexe, jer ne ispunjava kriterij, opet prema krovnoj sportskoj organizaciji, traženog broja smještajnih kapaciteta u hotelima visoke kategorizacije. Osijek, istina, ima četiri hotela s četiri zvjezdice, ali s nedovoljno ukupno potrebnih smještajnih kapaciteta u jednokrevetnim odnosno dvokrevetnim sobama...

Nije tajna da je hotel Osijek stožerni osječki hotel, po svim gabaratima najveći ne samo u gradu nego i na širem slavonskom području. To je mjesto na koje se prvo "kuca na vrata", ali posljednjih godina, sa zamahom sportsko-kongresno-turističkih događaja u našem gradu, pokazuje se kako mu je potrebna podrška, i to u još jednom hotelu koji može primiti jedan autobus gostiju.

Jedan autobus


Posljednjih godina, nažalost, posve su utihnule ideje i najava da bi se u gradu na Dravi pristupilo izgradnji klasičnog poslovno-kongresnog hotela.

Ideje, s druge strane, postoje za hotele manjih kapaciteta, sada u sve popularnijem obliku butik ili pak heritage hotela. Oni nude čar lokanog, povijesnog, ali u njihovoj osnovi nije veći broj soba i kreveta. Ipak, prema posljednjih dana objavljenim informacijama, vlasnici bivšeg Paromlina, između Gundulićeve i Stepinčeve, najavljuju njegovu obnovu i transforamciju u hotel. S planiranih 76 soba bio bi to drugi najveći hotel u gradu.

"Hotelskoj politici" ne ide u prilog ni to što je posljendnjih godina u trendu uređenje apartmana za individualni smještaj, posve razumljivo, sve su to smještajni oblici koji zahtijevaju znatno jeftiniji hladni pogon, za razliku od kompleksnosti koju zahtijeva poslovanje hotela, posebice onih visoke kategorizacije. Po tom trendu ni Osijek nije iznimka, prema podatcima Turisričke zajednica grada Osijeka, raste broj kreveta.

Broj kreveta


Primjerice, 2019. godine bila su registirana 174 objekta koja pružaju smještaj, sa 799 soba, odnosno 1647 kreveta. S posljednjim danom prošle godine registriranih je subjekata 214, broj soba narastao je na nepunih 1150, a najveći porast upravo je u broju ležajeva, sada ih je 2417.

Ali također je istina da od u Osijeku bogatih događaja imaju koristi i svi ostali hoteli u županiji (u Čepinu, Belom Manastiru, Đakovu, Valpovu, Našicama, Lugu) i susjednim županijama (posebice Vukovar, Vinkovci). Sve su to hoteli od Osijeka udaljeni unutar 60 minuta vožnje, što je, prema europskim kriterijima, posve prihvatljivo. Ipak, nasušno nedostaje još bar jedan hotel kapaciteta jednog autobusa, odnosno da jedna grupa može biti smještena na istom mjestu. Sve je u redu kada ima mjesta u hotelu Osijek...

A broj gostiju i noćenja u Osijeku raste, vraćamo se na pretpandemijske rezultate. Gledamo li broj ukupno ostvarenih noćenja za prva četiri mjeseca u odnosu prema rekordnoj 2019. godini, sada smo na 92 posto ostvarenih noćenja. Posebno se ističe travanj, koji je gotovo na 100 posto noćenja u odnosu prema 2019. Samo u uskrsnom razdoblju ostvaren je 21 posto noćenja više!

Nova marketinška kampanja kojom se pozivaju gosti u Slavoniju i Baranju, pa tako i u Osijek, te će brojke samo podebljati.

Dario Kuštro
Možda ste propustili...

2. KONGRES HRVATSKOG DRUŠTVA ZA BUBREG OKUPIO 250 NEFROLOGA

Kroničnu bubrežnu bolest ima 12 % populacije u RH, a mnogi ne znaju da su bolesni

GRAD NASTAVLJA ULAGATI U SPORTSKU INFRASTRUKTURU

Na Olimpiji sagrađena nova tribina i postavljene sjedalice

Najčitanije iz rubrike