Mozaik
IVAN IVEZIĆ: TIHI OBRT – RETROSPEKTIVA GRAFIČKIH RADOVA 1967. - 1997.

Izložba najproduktivnijeg domaćeg dizajnera omotnica vinilnih ploča
Objavljeno 19. svibnja, 2022.

Otvorenje izložbe "Ivan Ivezić: Tihi obrt – Retrospektiva grafičkih radova 1967. - 1997." održat će se večeras, 19. svibnja, u 19 sati, u HDD galeriji u Zagrebu. Riječ je o prvom izložbenom pregledu djelovanja Ivana Ivezića, najproduktivnijeg domaćeg dizajnera omotnica vinilnih ploča, koji je za diskografsku kuću Jugoton (današnji Croatia Records) od 1960-ih do 1990-ih oblikovao nosače zvuka s kojima su odrastale generacije.Iz vremena u kojima je ovitak bio samo zaštita vinila od oštećenja, preko vremena u kojima su se dizajnom u diskografskim kućama bavili priučeni djelatnici drugih odjela, do vremena u kojemu su stvarana kanonizirana imena hrvatskog dizajna, vinil je oduvijek bio područje u kojemu se svaki profesionalac, ali i znatiželjni amater želi okušati. Ivan Ivezić bit je te vizualne komunikacije intuitivno shvatio vrlo rano, a njegovi su radovi postali mjestom kolektivne memorije prostora, vremena i kulture. Radeći za Jugoton, najveću diskografsku kuću ovih prostora, koja je u pogonu u zagrebačkoj Dubravi tiskala brojna izdanja u danas nezamislivim nakladama, Ivezić je uvijek bio grafički prisutan u svim mogućim kanalima distribucije glazbe.

Postav Tihog obrta, prve i jedine retrospektive s obzirom na dostupnost materijala, podijeljen je u šest segmenata. Predstavljene su omotnice ploča (domaći program Jugotona i licencna izdanja s varijacijama koje su unikatne u svijetu i tražene među kolekcionarima vinila), popratni reklamni materijali za glazbena izdanja (letci, posteri, naljepnice), fotografije Ivana Ivezića korištene za omote ploča (serije koje pokazuju put od fotografije do omota), potom odbijena grafička rješenja urednika Jugotona, segment privatnih obiteljskih fotografija koje su poslužile kao objekti za omote, filmski plakati reduciranih tehnika sitotiska za Filmoteku 16, stripovi iz produkcije GTS Mauri koje je crtao Ivezić te vlastiti crteži korišteni za ovitke.

Na ovitcima ploča, reklamnim materijalima, plakatima i na fotografijama pojavljuju se glazbene zvijezde poput Tereze Kesovije, Josipe Lisac, Gabi Novak, Ljupke Dimitrovske, Radojke Šverko, Elvire Voće, Nede Ukraden, Lole Novaković, grupe 777, Novih fosila, Silvane Armenulić, Ksenije Erker, Boška Petrovića, Ive Pogorelića i drugih.

Na otvorenju izložbe Ivanu Iveziću bit će uručena i nagrada za životno djelo koju dodjeljuju Hrvatska diskografska udruga i Croatia Records. Nagradu će uručiti Želimir Babogredac. Izložba “Ivan Ivezić: Tihi obrt - Retrospektiva grafičkih radova 1967. - 1997.” otvorena je do 10. lipnja. T.K.
KUSTOSTI IZLOŽBE
Kustos izložbe je Željko Luketić s asistentom Lerijem Ahelom. Autori su uspješnih izložbi “Socijalistička disco kultura, “Utilitarni dizajn raspjevanog socijalizma” i “51000 Baltazargrad” u sklopu EPK2020 Rijeka. Urednici su u izdavačkoj kući Fox & His Friends Records iz Zagreba i voditelji neprofitnog arhiva popularne kulture Jučer Danas Sutra - Platforma za audiovizualna istraživanja.

Možda ste propustili...

KONCERT BAJAGE NA TVRĐAVI RASPRODAN DO POSLJEDNJEG MJESTA

Predgrupa Miro Odak s bendom Lili Gee

PROTEKLOG VIKENDA U VINKOVAČKIM LENIJAMA

Dvodnevni festival craft piva 5. Beeram domaće

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SPEKTAKULARAN POČETAK OVOGODIŠNJE MANIFESTACIJE

22. OLJK je poput ravnice oko
nas: širok, otvoren i bez okvira

2

ZA 10,7 MILIJUNA EURA

Prodan odljev “Mislioca”

3

MLU: “FAKTURA I TEKSTURA U NOVIM LIKOVNIM MEDIJIMA”

Druga radionica Ljetnog ateljea