Dome slatki dome
FUNKCIONALNOST I ESTETSKA VRIJEDNOST

Uz ugodan ambijent, udobnost i ergonomija vrtnih garnitura ključni su faktori pri odabiru
Objavljeno 19. svibnja, 2022.

Moderne vrtne garniture pružaju odgovore na sva pitanja te ispunjavaju zahtjeve i onih najkompliciranijih, a kojima su udobnost i ergonomija podjednako važni kao i dizajn vrtnih garnitura. Dizajn je izuzetno važan dio priče, jer upravo on podiže ili smanjuje vizualnu vrijednost ambijenta. Na kvalitetu provedenog vremena u vrtu, terasi ili balkonu uvelike će utjecati vrtna garnitura. Uz ugodan ambijent, udobnost i ergonomija vrtnih garnitura ključni su faktori za količinu uživanja.



Srazmjerna prostoru



Kvalitetan odabir vrtne garniture sjedinjuje funkcionalnost, udobnost i estetsku vrijednost. Kako bi vrtna garnitura bila funkcionalna, bez obzira na to koji ju elementi sačinjavaju, mora biti srazmjerna prostoru u koji se postavlja. Ako su to stol i stolice, oko njih treba ostaviti dovoljno prostora za normalno komuniciranje i posluživanje. Isto je i u situacijama u kojima je ona dopunjena foteljama ili ležaljkama. Ako imate manju terasu ili balkon, odaberite manji broj elemenata, ili odaberite garnituru manjih dimenzija.

Prenatrpanost prostora masivnim elementima ili prevelikim brojem komada namještaja stvara suprotan efekt od željenog. Postoje neka pravila koja bi trebalo slijediti. Ambijent, koji je najčešće popraćen obiteljskom kućom ili drugim stambenim objektom kao kulisom, zadaje neke parametre, boje i materijale, koje bi trebalo slijediti. Ako je fasada definirana aluminijskim elementima, odaberite metalnu vrtnu garnituru, ili onu od pletene žice koja se odlično uklapa s modernim minimalističkim fasadama kao kulisama.

Održavanje


Ako su ograde kovane, odaberite kovanu vrtnu garnituru, a ako je u prostoru i drvo, odaberite drvene ili pletene ratan garniture. Ako je vrtna garnitura natkrivena te tako nije izložena intenzivnim vanjskim utjecajima, ponajprije kiši, možete odabrati prirodne materijale kao što su drvo, ratan ili tkaninu, koji su nešto kompliciraniji za održavanje u smislu trajnosti. Ako je garnitura izložena u potpunosti vanjskim utjecajima, preporuka je odabrati metalne ili plastificirane materijale koji ne blijede niti propadaju od vlage.

Monika Galović Rolich, mag. ing. arh.
Svakako isprobajte
S obzirom na različitu tjelesnu građu, nemoguće je napraviti element koji će ergonomski svima odgovarati. Stoga pri odabiru vrtne garniture obvezno isprobajte sve njene elemente, i to s jastučićima za sjedenje i naslanjanje, kao i bez njih. Tako ćete otkriti odgovara li vam viši ili niži naslon za leđa, stolice ili foteljice s rukohvatom ili bez njih, tvrđa ili mekša podloga ležaljke ili ljuljačke.

Možda ste propustili...

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

Najčitanije iz rubrike